Як книжкові Telegram-блогери допомагають ЗСУ?

Дизайнерка: Анна Мязіна

Українська книжкова спільнота активно збирає кошти на потреби армії. Проведення літературних заходів, розіграші книг, організація читацьких клубів та інші ініціативи дозволяють спільно донатити на ЗСУ.

Ми розпитали блогерів книжкових Telegram-каналів про їхній досвід закриття зборів на потреби військових, а також скільки вдається збирати на армію за допомогою книг, плани та ідеї майбутніх ініціатив, участь видавництв і українських авторів у благодійних розіграшах. 

Як реагує авдиторія: чи відчуваєте, що збори йдуть важче, ніж це було на початку?

Саша з каналу «Запекла книгожерка»

Саша з каналу «Запекла книгожерка»

Це сильно залежить від майданчика, де проводиться збір, від мети збору — на якусь конкретну ціль збирається краще, ніж, скажімо, абстрактно для фонду ПЖ чи Стерненка, коли немає точної необхідної суми, й від книг, які розігруються у фіналі.
Знову-таки, в телеграмі авдиторія донатить більше й активніше, тож я б не сказала, що є якийсь спад. У інстаграмі певна втома вже відчувається, та варто враховувати, що зборів зараз дуже багато, й те, що люди не донатять нам, не означає, що вони донатять менше — можливо, вони просто більше вкладаються в інші збори.
Алла (Дафа) з каналу «Читай, krw, книжки»

Алла (Дафа) з каналу «Читай, krw, книжки»

Не сказала б, що йде важче — кожний новий збір перевищує попередній у сумі зібраного. Тут важливо поставити реально гарний приз (останнім часом це 30+ книг) за умовно невеличкий квиток — 200 грн.
Єва з каналу «гриб з юґґота»

Єва з каналу «гриб з юґґота»

За ті два розіграші, в яких я брала участь, якусь тенденцію важко виокремити, адже це були одні з перших у такому блогерському колі. Пам’ятаю, що були побоювання, що другий буде йти дуже повільно, бо ми його робили незадовго після попереднього, але змогли залучити ще й інші канали, тож завдяки реакціям наших різних авдиторій збір «пішов», і нам довелося навіть збільшувати кінцеву суму. Ми зібрали навіть більше, аніж під час першого розіграшу. 
Якщо збір починає «просідати», то робимо нагадування на каналі й звертаємося до інших знайомих блогерів, аби вони їх поширили. Після цього, зазвичай, авдиторія стає більш активною.
Валентина з каналу «in book we trust»

Валентина з каналу «in book we trust»:

Коли проводили збір перед Новим роком, то закрадалася думка, що, можливо, в людей і так грошей мало, а перед святами взагалі, бо все ж готуються до свят. Проте ні: ми зібрали більше, ніж планували. Люди донатять, просто потрібно нагадувати й спрощувати цей шлях: давати посилання на банку чи цифри картки окремим повідомленням, щоб легко було скопіювати. Ось такі нюанси насправді дуже впливають. Хоч у кожного з нас є рідні та друзі, яких намагаєшся забезпечити, іншим також донатять, особливо якщо довіряють тій людині/спільноті, які поширюють збір. 
Лев з каналу «Літературний Тигр»

Лев з каналу «Літературний Тигр»

Це припущення було хибним, бо загалом наступні лотереї збирали значно менше, ніж попередні. Почав розуміти, що витрачаю більше ресурсу на організацію, ніж воно того варте. Логічніше більше попрацювати на роботі, щоб більше заробити, а відповідно більше задонатити. Тому перестав проводити збори на каналі.Ми маємо спільний чат книжкових Telegram-блогерів (35 людей), де постійно спілкуємося. Спілкування дійсно близьке: за день легко можемо настрочити понад 1 000 повідомлень, тому й стосунки між нами довірчі. Ще влітку минулого року звучала ідея об'єднатися для проведення спільного збору, але з цього нічого не вийшло. Не було людини, яка б вирішила взяти організацію на себе, тому ініціатива заглохла на етапі обговорення.У листопаді минулого року Яна з каналу «Яна про літературу» написала в спільний чат, що хоче запустити збір-розіграш для брата подруги, який знаходився на надзвичайно гарячому напрямку. Вона питала поради щодо організації. Я написав їй у приватні повідомлення, запропонував покликати ще кількох блогерів, з якими близько спілкуємось, і провести спільний збір. Запевнив, що візьму організацію на себе.За перший розіграш разом із Богданом, Яною, Євою та Олексієм (натиснувши на імена можна перейти на телеграм-канали авторів — прим. ред.) зібрали понад 50 000 гривень. Це було значно більше, ніж [ми] очікували. Дуже сильно зраділи й, звісно, вирішили продовжувати. Щоб було легше з організацією — здецидували (вирішили — прим. кор.) кликати по кілька нових учасників на кожний наступний розіграш.
Завдяки цій стратегії кінцева сума зборів продовжує рости. Наразі нас 13 людей, але збір репостять значно більше людей, просто вони не беруть участі в організації.

Чи долучаються видавництва, українські автори сучасники до ініціатив?

​​Саша з каналу «Запекла книгожерка»: 

Так, долучаються. У січні кілька видавництв самі навіть запропонували зробити спільний збір («Видавництво 21» і «Чорні вівці»), ми тоді залучили ще одне видавництво (Видавництво «Видавництво»), й ще кілька видавництв з певних причин не брали участь у зборі офіційно, але надавали книги для фінального розіграшу (серед них КСД).

Олексій з каналу «Перехресні стежки»:

З видавництвами спільних проєктів по зборах у мене поки не було, але це хороша ідея. Я впевнений, що деякі з них долучаться з задоволенням, треба запитати. Автори підписували нам книжки для розіграшів. Ми не те щоб у тісному контакті з авторами. Але от письменниця Євгенія Кужавська на один з розіграшів виставила свій лот — авторський курс з написання детективу. Це було дуже круто.
Богдан з каналу «Книжковий бункер»

Богдан з каналу «Книжковий бункер»

Так, нещодавно актуальний збір-розіграш ми запустили разом з видавництвом ХХІ.

Лев з каналу «Літературний Тигр»: 

Поки ми не контактували з видавництвами чи авторами, але знаю, що Враження UA часто безплатно отримують книги на свої розіграші/аукціони. Не маємо в цьому потреби, бо є змога купувати призи самостійно, а іншого формату співпраці поки не бачимо. Лише можу подякувати Жені Кужавській, яка підтримала наш збір інформаційно та віддала для розіграшу безплатне навчання на власному курсі з написання детективів.А ще Юля Кубай, яка долучається до наших зборів інформаційно як блогерка.


Валентина з каналу «in book we trust»: 

Так, надають книжки для призового фонду. Не конкретизую, щоб ситуація не виглядала, що хтось дав, а хтось ні. Бо по факту — в когось просили, в когось ні. 

Яку суму вдалось зібрати з моменту запуску першої благодійної ініціативи? 

Примітка: відповіді щодо сум актуальні на 01.02.2024 року і могли змінитись на момент виходу матеріалу

​​Саша з каналу «Запекла книгожерка»: 

На останньому зборі зібрали понад 110 000. До того були збори на 80 тисяч, на 50 тисяч. Були значно менші — на 15 тисяч і навіть лише на кілька тисяч. Загальну суму навряд зараз зможу порахувати, бо щоразу збирали на різні цілі й не завжди з одним і тим самим складом блогерів, але за 2023 точно понад 250 000 грн.

 

Алла (Дафа) з каналу «Читай, krw, книжки»: 

На особисто моїх лотереях, а їх було 8 штук, сумарно вдалося зібрати 53 862 грн. 
На групових така сума легко збирається за один збір, що також говорить на користь ефективності колаборації гуртом. 
Щодо сум у них — тут я вже не відстежувала, оскільки там веде кошторис інша людина, за що я не втомлюся йому дякувати: це адмін каналу «Літературний тигр».

Лев з каналу «Літературний Тигр»:  

Близько 400 000 гривень.

Єва з каналу «гриб з юґґота»: 

На першому розіграші, в якому я брала участь, зібрали десь понад 54 000, а на другому, здається, 81 025 грн.


Богдан з каналу «Книжковий бункер»:

За чотири збори-розіграші ми зібрали 353 998 грн. Окремо створили канал для звітів по зборах: https://t.me/zbyraemo_zvityemo

Олексій з каналу «Перехресні стежки»:

Приблизно пів мільйона грн.


Валентина з каналу «in book we trust»: 

Понад 100 000 гривень точно.

Чи є плани та ідеї для майбутніх благодійних ініціатив?

​​Саша з каналу «Запекла книгожерка»: 

Не скажу, що є прям план, але запитів зараз купа, тож точно продовжуватимемо це робити.

Алла (Дафа) з каналу «Читай, krw, книжки»: 

Плануємо продовжувати саме в такому форматі: багато книг в одні руки. Кожного разу після того, як призовий фонд сформований, у чатику хтось пише: «Я вже починаю збирати наступні книги!».

Лев з каналу «Літературний Тигр»:  

Є плани щодо проведення благодійного офлайн-івенту, але поки ніякої конкретики. Формат працює, а кардинально нових ідей нема, тому нічого не чіпаємо.

Єва з каналу «гриб з юґґота»: 

Ми організовуємо розіграші переважно саме тоді, коли є запити від чиїхось знайомих. Думаю, ми ще не раз будемо влаштовувати такі збори, які працюватимуть за своєрідним принципом лотереї, бо це, на мою думку, найбільш зручний спосіб, адже можна чітко відстежувати, хто скільки задонатив і рандомайзером неупереджено вибирати переможців. Призи теж, думаю, з часом будуть різні. 

Богдан з каналу «Книжковий бункер»:

Як таких конкретних планів немає. Готуємо книжки на розіграш, чекаємо запитів від перевірених людей, та будемо проводити й надалі. Зараз у нас вистачає сил закривати збори. Якщо буде потреба в розширенні, будемо шукати шляхи залучення більшої авдиторії. Можливо, спробуємо отримати підтримку від тих же видавництв, авторів.

Підписуйся на книжкових Telegram-блогерів аби читати і донатити на ЗСУ спільно!


Коректорки: Анна Ковбасенко та Ангеліна Іванченко. 

Дизайнерка: Анна Мязіна


Маєш цікавий матеріал про сучасну українську літературу та хочеш, аби його опублікували? Надсилай на пошту [email protected].

Популяризуймо сучукрліт разом!


Ми у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok, YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bestseller
Bestseller@bestseller.media

Літературне медіа BestSeller

1.2KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • Розмова про дебютний трилер «Маяк» з Віталієм Дуленком

    Дебют книги цього автора мав успіх на Книжковому Арсеналі, адже протягом першої доби всі примірники було розпродано. Крім того, увесь тираж містичного трилера «Маяка» від Віталія Дуленка, який привезли на Арсенал, розкупили на третій день.

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • Богдана Романцова про книги для медіа Bestseller

    Чи помітив/ла, як змінилося наповнення полиць наших книгарень упродовж кількох останніх років? А скільки книжок українських авторів зявилося у твоїй бібліотеці?

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • ЖИТТЯ НА МЕЖІ: КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ 2024

    Уже дванадцятий раз стіни Мистецького Арсеналу сповнені сотнями стендів із книжками, численними лекціями, панельними дискусіями та воркшопами, книговидавцями та культурними діячами, письменниками та читачами.

    Теми цього довгочиту:

    Книжковий Арсенал

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається