Як працює жіночий опір у захоплених регіонах РФ

На окупованих армією РФ територіях на півдні України діє жіночий рух "Зла мавка". Його учасниці не дають забути російським військовим, що їм на Україні не раді. DW поспілкувалася з підпільницями.

"Я не розповідаю рідним про свою підпільну діяльність. Роблю так, щоб жодної листівки чи балончика з фарбою вони не бачили", - каже мешканка Сімферополя Тетяна (ім'я змінено із зображення безпеки - Ред.  ) . Тетяна – учасниця жіночого руху опору "Зла мавка". Ця підпільна організація діє на окупованих територіях Росії на півдні України та координується у Telegram. Жінки називають собі "мавками" за аналогією з персонажами української міфології - підступними мешканцями лісів. «Злі мавки» розклеюють проукраїнські листівки, малюють графіті, підпалюють російську символіку, збирають інформацію про російських військових.

Ніхто з сім'ї, друзів і знайомих Тетяни, з якою DW вдалося поспілкуватися за допомогою соцмереж, не знає про її долю в русі опору. «Я намагаюся максимально захистити їх від цього», – каже дівчина. За її словами, після дев'яти років окупації у Криму залишилося мало людей із проукраїнською позицією.

Як з'явився рух "Зла мавка"

"Мавки всі бачать", "Окупанти, не злить українок" - такі листівки із зображенням мавок - справа рук підпільниць. Плакати періодично з'являються на вулицях тимчасово окупованих міст Запорізької області, Херсонщини та Криму. Рух заснували три подруги з Мелітополя. З однією з дівчат, яка не називає свого імені і просить назвати її "Злою Мавкою", DW спілкується в Zoom. Співзасновниця руху закриває обличчя маскою, а очі – кепкою.

Як розповідає дівчина, ідея жіночого підпільного руху виникла під час посиденьок на кухні. "Наближалося восьмого березня, і ми розуміли, що будуть акції від окупантів, коли бабусі біля магазинів дарують одинокий квіток. Ми вирішили показати, що вони нас не купують квітами, що ми знаємо, чого хочемо: повернення України".

Жінки-підпільщиці в окупації

Одна з трьох подруг, художниця, намалювала відкритки із зображенням дівчини, б'ючої букетом російського військового, та з написом «Не хочу квітів, хочу мою Україну». Інші дівчата створили чат-бот у Telegram, за допомогою якого всі бажаючі жителі окупованих територій могли отримувати листівки у цифровому вигляді, роздруковувати та розклеювати у своєму місті.

"Ми весь час в окупації намагалися показати своє протистояння, допомагали іншим рухам. Я завжди думали, що було б класно зробити щось жіноче, - каже співзасновниця руху. - Окупанти, мені здається, не чекали такого від дівчат і жінок".

Незадовго до 8 березня листівки "мавок" у Telegram побачила і Тетяна із Сімферополя. Її дитинство пройшло у бабусі у Мелітополі, тому вона слідувала за подіями у місті. Дівчина підписалася на Telegram-канал «Злих мавок», спостерігала за їхньою роботою.

Тетяна говорити, що вже у 2014 році, під час анексії Криму, хотіла висувати проукраїнську позицію. Тоді вона була ще неповнолітньою. Коли в березні 2023 року дівчина дізналася, що у пустуючій з початку повномасштабного вторгнення квартири бабусі в Мелітополі заселилися росіяни, вона вирішила, що час діяти: написала у чат-боті «Злих мавок» і запитала, що може бути корисним.

Як працює українське підпілля

Першим завданням дівчини стали збір інформації. «Спочатку я просто спостерігала, коли бачила військових, техніку в місті, збирала якісь чутки від знайомих, що працюють у місцевих держорганах, і все повідомляла однієї з «мавок», - розповідає Тетяна.

Внаслідок цього координатори попросили її розклеїти листівки із зображеннями мавок або намалювати графіті – синьо-жовті прапори чи проукраїнські написи. Результати своєї роботи активісти фотографували чи знімали на відео. Потім співзасновниці руху опублікували ці матеріали у Telegram-каналі «Зла мавка», у якому на липень 2023 року вже майже шість із половиною тисяч підписників.

Тетяна визнає, що непомітно розклеювати листівки та малювати графіті непросто: «Поки наклеїш, дістанеш телефон, сфотографуєш, ззаду вже чуєш чиїсь кроки. У громадських місцях цього точно не робиш». Тому «стеж мавок», судячи з фото в їхньому Telegram-каналі, найчастіше з'являються в малолюдних місцях.

Після того, як отець Тетяни приніс з роботи російський агітаційний матеріала та триколор, дівчина запропонувала "мавкам" спалювати символіку РФ і знімати це на відео або фотографувати. Співзасновниця руху зазначає, що цей вид опору став одним із улюблених у "мавок".

Скільки "злих мавок" на окупованих територіях

Рух налічує понад сотню активних учасниць із різних тимчасово окупованих міст, розповідає його співзасновниця "Зла Мавка". За її словами, ще сотні жінок і дівчат допомагають час від часу: повідомляють про блокпости, на яких росіяни здійснюють перевірки та об'єкти, споруди, де дислокуються російські війська, прикриваючись місцевим населенням, або госпіталів, які обслуговують виключно окупаційні війська.

Збирають "мавки" та історії жінок, що знаходяться в окупації. Багато жінок відчувають себе беззахисними у внутрішній середі. Як розповідає "Зла Мавка", російські військові поводяться зухвало, намагаються знайомитись із українками на вулицях. «Одна дівчинка навіть писала мені, що майже не виходить з дому, тільки в магазин», - каже співзасновниця руху.

Проросійські Telegram-канали Мелітополя звертають увагу на «мавок». Одні називають їх діяльність спробою "залякати" місцевих жителів, визнавши те, що у місті діє "куча дрібних диверсійних груп", інші піддаються сумніву існування руху опору.

"Для мене це показник того, що вони все бачать, і це їм не подобається", - коментує "Зла Мавка". Мета руху, за її словами, не дати окупантам забути, що в Україні їм не раді. Крім того, «мавки» кажуть, що діють у протистоянні повсюдної російської пропаганди на тимчасово окупованих територіях – сотням газет, листівок, білбордів із російськими прапорами та гаслами.

Підпільниці чекають контрнаступу ЗСУ

"Зла Мавка" говорити, що незважаючи на контрнаступ ЗСУ та регулярні вибухи, російські військові відчувають себе у Мелітополі комфортно. Підпільники не відзначають визнання того, що росіяни мають намір покинути місто. Але місцеве населення стає активнішим. «Коли люди читають про успіхи наших військових, бачать результати, то стають сміливішими: хлопці діють – і ми будемо», – розповідає «Зла Мавка». Співзасновниця жіночого підпільного руху сподівається, що з просуванням українських військ ще більше людей приєднаються до їхньої спільноти.

Бажання мешканців Мелітополя приєднатися до організованого опору відзначає і мер Мелітополя Іван Федоров. "Це жіноче підпілля, учасники якого скривджують та знищують російську символіку, російські триколори, листи та газети, а також підтримують українських жителів тимчасово окупованих міст", - каже Федоров у розмові з DW. Одним із проявів непокори він називає "наднизьку співпрацю" у місті серед представників сфери освіти та масові відмови від російських паспортів.

"Діє непублічне протистояння, яке допомагає нашим збройним силам і спецслужбам боротися з окупантами - ми щодня бачимо, що у ворога щось "підгорає", а "бавовни" проходять саме в місцях концентрації ворога", - зазначає Федоров у розмові з DW . Як каже градоначальник Мелітополя, в обстановці репресій непублічний опір залишається можливим проявом непокори для жителів тимчасово окупованих територій.

Настрої в окупованому Криму

Між тим після підриву Керченського мосту в ніч на 17 липня, за словами Тетяни із Сімферополя, серед жителів півострова, лояльно налаштованих до окупаційної влади, посилилися тривожні настрої - деякі в'їхали до Росії, деякі роздумують про евакуацію у разі посилення бойових дій. Дівчина розповідає, що найчастіше це люди, які приїхали на півострів після 2014 року або мають проросійську позицію. "За дев'ять років окупації та неперервної російської пропаганди частина людей підкорилася впливу", - зі скаргою визнає Тетяна.

Дівчина не обговорює зі знайомими свою долю в підпільному русі проти, але говорити, що багато хто критикує окупаційну владу і позитивно ставляться до Україні. "Мені здається, що більша частина жителів Криму, зокрема, кримсько-татарське населення, підтримує опір", - каже "мавка".

Джерело Deutsche Welle

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається