Як створити персонажа для D&D? (5е) ‍️‍️

Створення персонажа в D&D, особисто для мене, це одна з найцікавіших частин гри. Продумувати кожну деталь, надавати йому особистості, писати передісторію - кожен раз як вперше! 😁

В Інтернеті є багато матеріалів з цього приводу, я ж вирішив зібрати для тебе в цій статті основне і краще, щоб тобі було легше! 😊

Основні кроки

Створення персонажу можна поділити на умовний чек-лист. Звіряйся з ним, щоб нічого не пропустити:

1. Вибір раси та визначення характеристик

2. Вибір класу та передісторії

3. Опис особистості та історії

4. Спорядження

5. "Журнал" персонажа

Для роботи обов'язково знадобиться офіційна "Книга гравця". Якщо не маєш, в українському перекладі є довідник, за цим посиланням.🇺🇦

Підготуй два листа персонажа - один з яких буде чорновиком, бо закреслювати чи витирати написане доведеться часто...!

Одразу уточню, що я схиляюся до персонажів якими "комфортно грати". Мій персонаж-чарівник має багато бойових обмежень, і він не завжди корисний - але з 2013 року я не відчував внутрішнього конфлікту, відіграючи його. ❤️

У грі в D&D не можна перемогти чи програти - можна зробити вибір, і зіткнутися з його наслідками.

1. РАСА ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ.

Спочатку обери расу, що тобі довподоби. Ким ти бачиш себе у світі фантазії D&D? Ельф, що живе у єднанні з духами лісу? Чи понівечений прокляттям Асмодея тифлінг? Детальніше про кожну расу в цьому відео (6 хвилин)

Описи рас у "Книзі гравця" починаються з 15 сторінки. Десь на 2-3 сторінці опису кожної раси буде пункт "особливості" - це речі, які тобі потрібно записати. Швидкість, прибавки до характеристик, додаткові здібності, і всяке подібне - занотуй☝️.

Тепер запиши базові значення характеристик. Ти можеш кинути кубики для цього, але я схиляюся до стандарту. Погані кидки кубиків можуть тебе засмутити, а занадто хороші - викликати запитання у майстра та гравців. Як мінімум, інші гравці точно сумніватимуться в правдивості кидків паладина-напіворка з показником сили 20 на 1 рівні - це створить непотрібне напруження за столом.

Занотуй, але поки не розподіляй, базові показники характеристик:

15, 14, 13, 12, 10, 8.

2. КЛАС ТА ПЕРЕДІСТОРІЯ.

Починаючи зі сторінки 35 у "Книзі гравця" йдуть описи класів. Обери бажаний клас. Подумай, як тобі цікавіше вирішувати проблеми: грубою варварською силою, розбійницькою хитрістю, або ж розумом чарівника? Наскільки тебе цікавить магія чи божествені сили, сили природи? Чи надаєш ти перевагу життю в стабільному комфорті, чи під відкритим небом? Моя порада: обирай клас, який відображає твій світогляд, а не той, що "лупить сильніше в бою".

Детальніше про кожен клас у цьому відео (8 хвилин).

В кожному описі класу є пункт "Швидке створення", там по черзі написані важливі для нотування речі: скільки в тебе здоров'я, які навички доступні, і т.п. Саме в цій секції буде порада про те, як варто розставити очки характеристик - зроби це зараз. Візьми базове значення, додай бонуси характеристик від раси (якщо такі є), і впиши у підходящі віконця. Мої поради стосовно цього:

1. Найвищу цифру вкладай у характеристику, від якої залежать твої атаки (воїни - сила, чарівники - інтелект, і т.п.)

2. Другу по значенню цифру вклади у Статуру (Constitution), оскільки від цього залежатиме кількість здоров'я.

3. Найменшу з усіх цифру вклади у ту характеристику, яку тобі було б цікаво відігравати. На приклад, твій персонаж взагалі не вміє спілкуватись з людьми через відчуженість (Харизма 8), або він вів сидячий стиль життя за книгами в бібліотеці (Сила/Спритність 8). Шлях пригодника дозволить йому стати сильнішим там, де він завжди відчував слабкість!💪

Далі тобі треба проставити модифікатори характеристик. На сторінці 12 є табличка, по якій можна подивитись відповідність між показником характеристики та модифікатором (на приклад, СИЛ. 14 = мод. +2).

Майже з початку опису класу ти побачиш велику-велику таблицю, в якій вказано, що ти отримуєш на кожному з рівнів: особливості, навчики, нові чарунки для магії і т.п. Гортай далі опис класу, а знайшовши відповідну до таблички навичку - занотуй ☝️. Ця таблиця є дуже важливою, тому з підняттям рівня - хутчіш повертайся до неї щоб дізнатись, які плюшки дає тобі новий рівень 🫡

Також, нижче таблиці, ти побачиш список початкового спорядження, де можна обрати між варіантом а) та б). Обери бажане, запиши.

Трошки про навички, типу "Атлетика", "Природа", та подібне. Клас і передісторія дає тобі можливість обрати зі списку навичок ті, в яких у тебе буде "спеціалізація". Також тобі дається спеціалізація у 2 видах рятувальних кидків (рят.кидки, saving throw). Навпроти обраних ряткидків та навичок постав крапочки (в деяких листах вони вже є, їх треба замалювати).

Що це значить? Навички та рят.кидки залежать від певних характеристик, на приклад "Релігія" від Інтелекту; або рят.кидок Сили, відповідно, від сили. Навпроти кожної з навичок та рят.кидка напиши модифікатор відповідної характеристики (якщо Інтелект мод. +2, то "Історія" теж +2). Але якщо навпроти є крапочка (спеціалізація), то ти до цього значення додаєш зверху ще +2. Це твій "Бонус майстерності", він росте на певних рівнях - ці значення вказані в описі класу.

Отже, у тебе Сила 10 (+0), Інтелект 14 (+2), але є спеціалізація (крапочка) в рят.кидках Сили та навичці "Релігія": рят.кидок Сили =0+2, тобто +2. Навичка "Релігія" = 2+2, тобто +4.

Передісторія! Відкривай сторінку 111 та гортай. Це варіанти того, чим займався твій персонаж до першого рівня. Обери те, що найбільше підходить тобі по духу. Там ти знайдеш також інформацію про додаткове стартове спорядження, навички, або мови, якими володієш - все це занотуй☝️

Але це ще не все...!

3. ОСОБИСТІСТЬ ТА ІСТОРІЯ.

В описі передісторії є 4 таблиці:

1. РИСИ: характерні чи дивакуваті звички, на приклад промовляти всі думки вслух, або двічі повторювати питання.

2.ІДЕАЛИ: у що вірить твій персонаж? Що добро завжди переможе зло, чи що його було обрано вищими силами?

3. ПРИВ'ЯЗАНОСТІ: що найдорожче в житті персонажа? У нього є родина, яку потрібно підтримувати? Чи клятва покійному наставнику, яку він зобов'язаний виконати попри все?

4. СЛАБКОСТІ: що може зламати твого персонажа? Він чутливий до хворих тваринок, чи має страшну таєницю, якою його можуть шантажувати...?

Обери з цих списків бажані варіанти, або придумай свої - користуйся цими таблицями як натхненням 🌿

На приклад: мій чарівник вірить у силу книг та пізнання (ІДЕАЛ). Його постійна місія - збирати рідкісні книжки для поповнення своєї колекції (ПРИВ'ЯЗАНІСТЬ). Цікава книга може опинитись будь-де, тому він ніколи не використовує магію вогню (РИСА), бо раптом підпалить щось важливе?!

В цьому тобі точно допоможе глибше занурення у біографію твого персонажа. Яким було його дитинство? Де і за яких обставин він ріс? Чи була в його житті подія, яка перегорнула його світ? Звідки він отримував гроші?

4. СПОРЯДЖЕННЯ

На сторінці 125 починається опис зброї, броні, та інших корисних в пригодах речей - включно з цінами.

У тебе вже є основне спорядження (з опису класу та передісторії), а також стартове золото. Частину золота ти можеш витратити на цих сторінках для купівлі додаткових речей.

Якщо бажаєш, замість стартового спорядження (клас/передісторія) ти можеш взяти золото - на сторінці 125 вказана його можлива кількість для кожного класу - треба буде кидати кубики. Результати кидків визначать твій стартовий капітал, на які ти самостійно купляєш все необхідне. Зауваж: в цьому випадку твій персонаж голий. Буквально. Тобі треба буде купити все, починаючи від простого одягу та їжі, закінчуючи книгою заклять для чарівника чи важкою бронею для паладина.

Детальніше про спорядження у цьому відео (3 хвилини).

Загалом, "Книга гравця" на сторінках 10-14 має короткий опис поетапного створення персонажу з прикладами. Перевір себе, чи все необхідне в тебе готово - пройдись по цьому чек-листу (на початку цієї статті), або передивись "Книгу гравця".

ЖУРНАЛ ПЕРСОНАЖА

Журнал персонажа Ginny Di

Щоб додати родзинку в своє занурення у гру D&D, пропоную тобі створити журнал персонажа. Можеш також використати електронний варіант, такий як D&D Beyond (англійською), або D&Dme (українською).

Тим не менш, атмосферності додасть фізичний журнал. Раджу купити папку або блокнот з металевими кільцями або файликами - так ти зможеш додавати сторінки, або міняти їх місцями. Листи персонажів можна намалювати самостійно, або знайти/купити готові дизайни. На приклад, на Etsy окрім готових листів персонажів можна знайти багато дрібничок для свого журналу, на приклад карточки заклять чи спорядження, стікери та мапи.

Для натхнення раджу подивитись блоги Ginny Di (англійською) про її журнали персонажів тут і тут.

Звичайно, що кожен персонаж має мати свої характерні набори кубиків! В Україні є багато майстрів, які гарно та якісно їх виготовляють. Від себе раджу LozaDice та CharmyDice 🌿

Кубики від LozaDice

ЗАКЛЮЧЕННЯ

Створення персонажа в D&D це, певною мірою, медитативний процес, в якому фантазія може завести у глибокі роздуми. Твій персонаж може бути втіленням твоєї особистості в світі Фейруну, або спробою прожити повністю протилежне життя!

В будь-якому випадку, я щиро сподіваюся, що цей текст (і додаткові україномовні матеріали) допоможуть тобі знайти свій шлях у світі "Підземель та Драконів"! 😊🇺🇦

Мене звати Річард, я пишу українською про цікаве у світі D&D, а також проводжу партії в Чернівцях 🇺🇦

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Річард про D&D 🇺🇦
Річард про D&D 🇺🇦@richards.dungeons

Майстер Dungeons&Dragons

335Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 21 травня

Більше від автора

  • Передісторії для D&D (5е)

    Dungeons&Dragons - гра рольова. А що може краще допомогти увійти в роль, ніж передісторія вашого персонажа!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • D&D: гайд новачка‍

    Коротко розкажу тобі те, до чого варто готуватись на грі Dungeons&Dragons!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається