Як заробляти на створенні комп'ютерних ігор

Зміст

Специфіка бізнесу на створенні комп'ютерних ігор

Комп'ютерні ігри належать до спеціальних програм для організації ігрового процесу. Цифровий продукт створюють на основі книг, фільмів, авторських сюжетів. Програма відтворюється на екрані телевізора, смартфона, комп'ютера.

Підписуйтесь на телеграм-канал

Створення та просування комп'ютерних ігор - специфічний вид бізнесу. Підприємницька діяльність на основі розробок програмного забезпечення передбачає реєстрацію компанії, захист авторського права на ідеї та концепції, подальшу реалізацію продукту.

Специфіка бізнесу полягає в тому, що розробники постачають на ринок готовий товар, але в них немає потреби в закупівлі та переробці сировини.

Це прибутковий вид діяльності, що розвивається і супроводжується підприємницькими ризиками. За умови грамотного підходу, розроблення бізнес-плану, добору досвідчених фахівців, співпраці з видавцями, організації маркетингової кампанії розроблення комп'ютерних відеоігор буде приносити високий дохід.

Ринок розвивається, відрізняється високим рівнем конкуренції. Обсяг прибутку світової індустрії перевищує 150 млрд доларів щорічно. У 2022-му було зафіксовано показник у 195 млрд доларів. Надалі прогнозують приріст прибутку не менше 10% на рік. Отримання доходу від розроблення відеоігор є доступним великим командам веб-дизайнерів і програмістам-початківцям, які використовують конструктори.

Авторське право

Процес створення комп'ютерних ігор передбачає реєстрацію авторського права на об'єкти інтелектуальної власності розробників. Захисту від копіювання та іншого недозволеного використання підлягають код, персонажі, саундтрек, сюжетна лінія.

Кожен вид інтелектуальної власності необхідно послідовно реєструвати на стадіях розробки. В індустрії ігор удосконалюються творчі рішення, цифрові технології, сюжетні лінії. Потребують реєстрації авторського права і впроваджувані в ігри інновації. Якщо контент не захищений юридично, можуть виникнути складнощі з комерціалізацією проєкту.

Інтелектуальні права реєструють індивідуальні розробники та великі компанії. Спочатку визначають об'єкти для захисту власності: відеоролики, тексти, зображення, візуальні образи, моделі персонажів.

Логотип і назва відеогри, імена та зображення персонажів належать до складових бренду. Ці об'єкти підлягають реєстрації в державних органах. Зробити це можна на порталі Дія.

Аналіз ринку: конкуренція у сфері комп'ютерних ігор

Аналітики відзначають високу конкуренцію у сфері створення комп'ютерних ігор. Великі компанії мають багатомільйонну аудиторію. Ситуацію ускладнює відсутність географічної прив'язки розробників і користувачів до конкретних регіонів. Однак ринок вирізняється стабільним розвитком, тому доступним є створення і просування нових цифрових проєктів.

Конкурентами підприємців-початківців із продуктами у сфері розробки ігор будуть і великі бренди індустрії. Перед стартом бізнесу рекомендується провести аналіз ринку, пропозицій від помітних гравців і створити затребувану авторську концепцію відеоігри.

Серед ігор для ПК найбільш популярні:

  • GTA V від Rockstar. Понад 130 млн реалізованих копій цифрового продукту у світі. Персонажі та контент представлені на тематичних майданчиках: у блогах, на форумах, - на спеціальних YouTube-каналах і за межами ігрової індустрії. Витрати на створення продукту склали 265 млн доларів. Дохід перевищує 6 млрд доларів. Гра доступна на різних платформах (ПК, Playstation, XBox).

  • Fortnite від Epic Games. Визнана найприбутковішою відеогрою у 2019 році. Продукт розроблено на рушії Unreal Engine 4. Дохід творців сягнув 2,4 млрд доларів. Відеогра доступна для використання на ПК, мобільних пристроях, МАК, спеціальних консолях.

  • League of Legends. Належить до популярних і прибуткових ігор. Цифровому продукту присуджували, зокрема, звання "Онлайн-ігри року" і "Вибір гравців ПК". У 2012-2014 роках проводилися чемпіонати світу з League of Legends.

Затребуваний бізнес із виробництва спеціальних ігор для мобільних пристроїв. Лідерами в галузі визнають:

  • Electronic Arts. Щорічний дохід компанії становить мільярди доларів. До популярних відеоігор відносять Need for Speed, UFC, Little Big Adventure. Компанія розробляє також ігри для мобільних пристроїв: Madden Rivals, Iron Force, FIFA Mobile.

  • Imangi Studios. Велика компанія у сфері розробки цифрових продуктів, спеціалізується на сімейних іграх. Під маркою випущені популярні Max Adventures, Little Red Sled, Temple Run.

Як організувати свій бізнес

Бізнес на розробці комп'ютерних ігор створюють поетапно. Для цього потрібно:

  • зареєструвати бізнес,

  • створити концепцію проєкту,

  • сформувати команду,

  • написати програмний код,

  • створити ігрову механіку,

  • опрацювати штучний інтелект,

  • підготувати управління персонажами,

  • створити графічний та анімований супровід,

  • оптимізувати ігровий рушій під системні вимоги майданчика,

  • озвучити персонажів,

  • провести роботу над музичним супроводом,

  • протестувати продукт і виправити недоліки,

  • розробити концепцію просування.

Реєстрація бізнесу

Розробникам ігор спочатку потрібно пройти реєстрацію як ФОП. За необхідності оформлення юридичної особи можна вибрати форму товариства з обмеженою відповідальністю. Деякі розробники проводять державну реєстрацію перед випуском готового продукту.

Для створення ігор необхідно визначити характеристики цільової аудиторії. Великі компанії-розробники організовують маркетингові дослідження і збирають такі дані ЦА:

  • стать,

  • сімейний статус,

  • потреби,

  • рівень доходу,

  • географія,

  • організація вільного часу та інші.

Концепція

На початковому етапі створюється єдина концепція проєкту. При виборі провідної ідеї враховуються задумки розробника, результати моніторингу ринку, жанр, потреби потенційної аудиторії. Відеоігри створюють у форматах екшену, рольової стратегії, головоломки, пригодницького бойовика, квесту, спортивних змагань. Враховуються також способи отримання прибутку та залучення аудиторії.

Команда

Бізнес на основі розробки відеоігор передбачає формування команди. Рівень кваліфікації співробітників, наявність профільних фахівців з питань гейм-технологій забезпечить затребуваність і прибутковість проєкту.

До складу команди зі створення ігор входять:

  • Програмісти. Займаються написанням коду, формують основу відеоігри.

  • Художники. Відповідають за графіку проєкту, створення логотипу, інтерфейсу, обкладинки тощо.

  • Сценаристи. Розробляють концепцію, сюжетні лінії, діалоги.

  • Аніматори. Проводять роботу над рухами персонажів, об'єктів навколишнього середовища у відеогрі.

  • Звукорежисер. Наповнює проєкт музичним супроводом, діалогами, звуками оточення і рухів персонажів.

  • Game-дизайнер. Виконує режисерські функції на етапах створення відеогри.

  • Тестери. Оцінюють якість продукту на різних етапах, перевіряють якість гри, виявляють технічні недоліки.

У великих компаніях у просуванні бере участь видавничий відділ. До його складу входять маркетологи, менеджери з продажу, юристи.

Написання коду

За розробкою концепції гри слідує написання програмного коду. Це завдання програмістів. На основу накладають текстову та графічну частини, формують інтерфейс, вводять ігрові механіки. Цифровий код передбачає застосування дво- і тривимірних об'єктів, створення моделей оточення, персонажів, інтеграцію звуків, відеоряду. На цьому етапі обирають ігровий рушій під формат продукту і передбачувані навантаження.

На сучасному ринку відеоігор найбільш затребувані продукти, підготовлені для мобільних пристроїв. Тому рекомендується при створенні гри орієнтуватися на сферу mobile. Підвищити попит на продукт можна, якщо адаптувати відеогру для ПК, ігрових консолей, Mac, створити VR- і браузерну версії.

Ідеї відеогри трансформують у програмний продукт після створення прототипу. Чорновий варіант проєкту може бути використаний для демонстрації потенційній аудиторії, інвесторам, збору зворотного зв'язку від тестувальників, пошуку недоліків.

Ігрова механіка

На наступному етапі розробляють і впроваджують у продукт ігрову механіку. Великою популярністю користуються комп'ютерні відеоігри з широким спектром графічних можливостей, функцій для героїв. Для вдосконалення поведінки комп'ютерних персонажів опрацьовується штучний інтелект.

Далі потрібно відбудувати і систему управління героями, виконати прив'язку їхніх дій, ігрової анімації до кнопок миші та клавіатури ПК, до кнопок на мобільних пристроях.

Художнє оформлення

Промальовуванням оточення, персонажів та інших деталей цифрового проєкту займаються графічні дизайнери та художники. Після завершення робіт з'єднують програмний код і візуальне оформлення. Програмісти виконують оптимізацію ігрового рушія, цифрових зображень, анімації під технічні вимоги проєкту.

📌 Порада. Бізнес на комп'ютерних іграх повинен враховувати технічні можливості пристроїв, якими користуються потенційні замовники. Важливо, щоб програмне забезпечення проєкту було адаптоване під типи пристроїв із різною потужністю.

Аудіоряд

На завершальних етапах команда озвучує діалоги персонажів, створює музичний супровід. Перед випуском гри проводиться тестування продукту. Співробітники команди усувають виявлені недоліки, працюють над більш адаптивними версіями.

Поширення

Готові ігри публікують у Google Play, AppStore і на інших майданчиках. Для поширення відеопродукту часто користуються послугами видавців.

Фахівці виконують такі дії:

  • Проводять оцінку якості програмного наповнення, сюжету гри.

  • Складають звіти про недоліки і дають рекомендації щодо їх усунення.

  • Проводять початкове маркетингове дослідження, пропонують стратегії позиціонування.

  • Розробляють концепцію просування.

Після виходу комп'ютерної гри програмісти продовжують виявляти і виправляти технічні помилки, впроваджують нові локації, персонажів, рівні, механіки. За умови затребуваності продукту створюються доповнення до початкової версії.

Реклама і просування

Розроблені ігри просувають:

  • через публікації на ігрових порталах,

  • відеоогляди,

  • сторінки в соцмережах,

  • публікації в журналах ігрової тематики,

  • партнерство з власниками YouTube-каналів,

  • контекстну рекламу,

  • огляди в галузевих ЗМІ.

Для просування і додаткового доходу використовується реклама всередині гри:

  • Проміжна - публікується між сценами, переходами з рівня на рівень, діями персонажів.

  • Банерна - застосовується в заставках, може бути анімованою або статичною.

  • Винагороджувальна - передбачає отримання користувачами балів, очок за перегляд рекламних повідомлень.

  • Відеореклама - розміщується в проміжках між етапами, рівнями.

Скільки можна заробляти на створенні комп'ютерних ігор

Рівень доходу, який можна отримати на створенні цифрових ігор, залежить від вкладень на етапах розробки, просування, обраних способів отримання прибутку. Надходження приходять від реалізації ліцензійних копій продукту, надання учасникам платної підписки, купівлі додаткових внутрішньоігрових опцій. Збільшити прибуток можна, доповнивши ігри платними оновленнями.

Доступний продаж відеоігор на таких майданчиках:

  • Steam. Платформа цифрової дистрибуції. Рекомендована для поширення якісних ігор, продуктів великих брендів. У реалізації перебуває понад 10 тисяч ігрових продуктів. Кількість користувачів перевищує 125 млн. Сервіс дотримується закону про авторське право, бере на себе маркетингові послуги, пропонує різні види виплат грошей розробникам.

  • App Store і Google Play. На майданчиках можна пропонувати безкоштовні версії, а також повноформатні за підписку.

За статистикою, великий розробник ігор Tencent (PUBG Mobile, League of Legends) 2022 року заробив 79,6 млрд доларів. На другому місці за прибутковістю холдинг Sony з прибутком за 2022-й у 65,7 млрд доларів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

634.9KПрочитань
11Автори
468Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Стрижка газонів як бізнес-ідея

    "Зелений" бізнес - чудовий варіант для тих, хто любить природу і воліє працювати на свіжому повітрі. І одним із найприбутковіших його різновидів є бізнес на стрижці газонів

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес-ідея
  • Як почати заробляти $10 000 на місяць за 90 днів

    Очікуйте, що вам доведеться копати глибоко і працювати наступні 90 днів Я знаю, що більшість людей шукають швидкого рішення. Чарівну кулю, яка дозволить заробляти $10 000 на місяць, майже не працюючи.

    Теми цього довгочиту:

    Онлайн Заробіток
  • 30 грантів для бізнесу від ЄС, USAID, Mercy Corps та українського уряду

    У цій статті ми розглянемо 30 грантів від Європейського Союзу (ЄС), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), організації Mercy Corps та українського уряду, які пропонують фінансування від 2000 до 2,5 млн.

    Теми цього довгочиту:

    Гранти На Бізнес

Вам також сподобається

  • Наймасштабніші фінансові піраміди світу. Частина 2

    📍Продовжуємо дізнаватись про схеми фінансового шахрайства, щоб надалі убезпечити себе від можливості натрапити на них. З попередньою частиною ви можете ознайомитись за посиланням.

    Теми цього довгочиту:

    Фінансова Піраміда
  • Можливості для бізнесу у сервісі «Дія»

    🙋Платформі та застосунку «Дія» цього року виповнились 3 роки. За цей час вона стала помічником не тільки для пересічних громадян, а й для підприємців. Саме тому ми вирішили виокремити для вас деякі корисні послуги для бізнесу:

    Теми цього довгочиту:

    Дія
  • Сторітелінг: потужний інструмент просування бізнесу

    Сторітелінг — це (з англ. story — історія, tell — розповідати) мистецтво розповіді історій та передачі інформації у форматі розповіді з метою впливу на аудиторію для донесення змісту, формування думки чи продажу товару. Звучить трохи складно, а тому пояснимо на прикладі:

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Наймасштабніші фінансові піраміди світу. Частина 2

    📍Продовжуємо дізнаватись про схеми фінансового шахрайства, щоб надалі убезпечити себе від можливості натрапити на них. З попередньою частиною ви можете ознайомитись за посиланням.

    Теми цього довгочиту:

    Фінансова Піраміда
  • Можливості для бізнесу у сервісі «Дія»

    🙋Платформі та застосунку «Дія» цього року виповнились 3 роки. За цей час вона стала помічником не тільки для пересічних громадян, а й для підприємців. Саме тому ми вирішили виокремити для вас деякі корисні послуги для бізнесу:

    Теми цього довгочиту:

    Дія
  • Сторітелінг: потужний інструмент просування бізнесу

    Сторітелінг — це (з англ. story — історія, tell — розповідати) мистецтво розповіді історій та передачі інформації у форматі розповіді з метою впливу на аудиторію для донесення змісту, формування думки чи продажу товару. Звучить трохи складно, а тому пояснимо на прикладі:

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес