Як зробити пасажирський літак зі стратегічного бомбардувальника, і чому це не треба робити?

Написано для Телеграм-каналу “ДСВ Українською

На дворі 50-ті роки, всім очевидно, що майбутнє авіації за реактивними літаками, але, реактивні двигуни все ще громіздкі, і не такі потужні, як зараз. Тому, керівництво СРСР вирішило не ризикувати, і почало проектування дальнього пасажирського літака з турбогвинтовою силовою установкою. Реалізацію проекту доручили тим, хто знається в важких та дальніх літаках - конструкторське бюро Туполева.

"Туполевці" також вирішили не ризикувати, і почали робити пасажирський літак на базі вже існуючого проекту. Для бази був обраний стратегічний бомбардувальник Ту-95, він мав достатній розмір, турбогвинтову силову установку достатньої потужності, але все ще була одна проблема. Ту-114 проектувався як низькоплан, тобто, треба було опустити крило, однак, крило було... Нікуди опускати, бо тоді б гвинти волоклися по землі. Тому, вирішили підняти фюзеляж, саме з цієї причини Ту-114 такий високий.

Ту-114 на авіасалоні у Парижі

Салон літака був вершиною комфорту того часу, для пасажирів було три салона, та чотири купе, для екіпажа на нижній палубі (Так, літак мав дві палуби) була зроблена кімната відпочинку, а поряд, також на нижній палубі, була повноцінна кухня з невеликим ліфтом, що передавав підноси з їжею наверх, у салон, а в складі екіпажа певний час навіть був присутній кухар.

Ту-114 був великим, важким, та дальнім. Саме тому один із перших польотів у іншу країну був... У США, в аеропорт, який зараз носить ім'я Джона Кеннеді. Літак привіз в Америку делегацію радянських дипломатів, а сам літак взяв курс на "Виставку досягнень радянської науки, техніки, та культури" у Нью-Йорку, в якій став одни з головних експонатів. У вересні 1959 року Ту-114 знову вилетів у США, на цей раз на борту був генсек ЦК КПРС, Микита Хрущов, який разом з делегацією прямував до Америки з візитом.

Щодо проблем - у Ту-114 вони були часто аналогічні тим, що були у Ту-95, серед яких можна окремо зазначити неймовірний гул від найпотужніших у світі турбогвинтових двигунів НК-12, але якщо екіпаж Ту-95 міг не звертати на це уваги, оскільки був в кабіні, пасажирам Ту-114 було важко це не помітити.

Окрім внутрішніх рейсів, та польотів на Кубу, або дипломатичних рейсів в США, Ту-114 також літали в Японію. Два борти було модифіковано бля спільного використання “Аерофлотом”, та японською авіакомпанією “Japan Airlines”.

undefined
Ту-114 на службі аіакомпанії “Japan Airlines”
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ДСВ Українською
ДСВ Українською@dsv_ukr

Пишемо про Другу Світову Війну

232Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 27 грудня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається