Які податки сплачують українські підприємці? Частина 1. Загальна система оподаткування.

🏦Податки – це паливо країни. Вони допомагають фінансувати соціальні виплати, утримання доріг, освіту, армію та інші сфери, важливі в житті кожного громадянина.

📌Підприємці у своїй діяльності можуть користуватися двома системами оподаткування - загальною та спрощеною. Спрощена система оподаткування, своєю чергою,  розподіляється на три групи.

💁Сьогодні розглянемо загальну систему оподаткування, яка відрізняється своєю складною звітністю та більшим податковим навантаженням.

Як підприємцю стати загальносистемником

✔️Коли будете реєструватися підприємцем, вас автоматично зареєструють на загальній системі, не потрібно подавати додаткові заяви.

✔️А якщо переходите з єдиного податку на загальну систему, не пізніше 10 календарних днів до початку кварталу подайте в свою податкову заяву про відмову від спрощеної. Спеціальної форми нема, пишіть у довільній.

✔️На загальну систему можна потрапити і за порушення правил роботи на спрощеній: якщо перевищили обсяг доходу або отримали дохід за забороненим для ЄП чи вашої групи КВЕДом.

🪙Підприємці на ЗС сплачують такі основні податки:  ПДФО - 18%; військовий збір - 1,5%; ЄСВ - 22%

🧮Базою для розрахунку всіх податків та зборів є отриманий чистий прибуток. Для його розрахунку варто використовувати наступну формулу:

Чистий прибуток = дохід ФОП мінус витрати підприємця.

📍Дохід і витрати мають бути підкріплені наявністю відповідних документів.

💡Тобто, якщо підприємець за звітний період не отримав доходу від своєї діяльності, то відповідні податки він не платить. Немає прибутку = немає податків.

🔍ФОП на ЗС може займатися видами діяльності, які заборонені підприємцям на спрощеній системі, не має обмежень на кількість найманих працівників, обсяги реалізації, розмір доходу та по суб’єктах, яким продаються товари або надаються послуги.

💸Відкрийте для себе світ можливостей та збільшуйте свій капітал разом із єІнвест!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається