Ефект бумерангу від економічної цензури Пекіна

Автор: Yaqiu Wang для The Diplomat

Минулого тижня уряд Китаю оприлюднив масштабний пакет стимулів, покликаний вивести економіку країни з затяжного спаду. Китайський фондовий ринок відреагував на заплановані заходи, що включали зниження відсоткових ставок, зменшення авансових платежів за іпотечними кредитами та збільшення ліквідності банків, найбільшим однотижневим стрибком з 2008 року. Однак у шквалі світових новин і публіцистичних статей про сміливий крок Пекіна, багато з яких ставлять під сумнів його довгострокову ефективність, впадає в очі відсутність критичного аналізу з боку китайських економістів.

Це прикрий результат все більш гарячкових зусиль китайського уряду, спрямованих на придушення економічного інакомислення. Хоча цензура з економічних питань навряд чи є чимось новим, рівень репресій останнім часом набув похмурого характеру, що викликає мороз по шкірі у всіх, хто займається аналізом економіки як частиною своєї професії.

Найбільш екстремальним прикладом є повідомлення про зникнення Чжу Хенпенга, одного з найвідоміших і найвпливовіших економістів Китаю. Чжу є, чи радше був, директором Китайської академії суспільних наук, провідного аналітичного центру, який підпорядковується безпосередньо кабінету міністрів. За даними Wall Street Journal, вважається, що він зник у квітні після того, як зробив зневажливі зауваження про економіку в приватній групі чату на китайській платформі соціальних мереж WeChat. Конкретні слова Чжу незрозумілі, але деякі повідомлення вказують на те, що він «неналежним чином обговорював центральну політику» і зробив посилання на «смертність» лідера Комуністичної партії Китаю (КПК) Сі Цзіньпіна.

Чжу Хенпенг

Минулого року багато найвпливовіших аналітиків Китаю зазнали обмежень у соціальних мережах, які обмежили їхню можливість коментувати економіку. Деяким з них заборонили публікувати нові пости або набирати нових підписників. Один з найвідоміших пропагандистів країни, Ху Сіцзінь, колишній головний редактор націоналістичного таблоїду Global Times, загадково замовк після того, як запропонував неортодоксальну інтерпретацію керівного документу економічної політики центрального уряду. Влада також часто переслідувала економістів і коментаторів, застерігаючи їх не говорити погано про економіку. За повідомленнями, навіть приватні онлайн-конференції припиняли, коли учасники висловлювали песимістичні погляди на траєкторію зростання Китаю.

Ху Сіцзінь

Хоча економічна інформація в Китаї вважається менш політично чутливою, ніж дискусії про демократію чи права людини, дослідження Freedom House показує, що протягом останнього десятиліття КПК неодноразово посилювала обмеження, коли економіка країни опинялася в скрутному становищі. Цього року репресії дедалі більше зосереджуються на контенті, який стосується нерівності доходів, зайнятості молоді та бідності - іншими словами, глибоко вкорінених проблем, які зачіпають широкі верстви населення і можуть підірвати ключовий стовп політичної легітимності КПК.

Цензурі піддаються не лише економічні новини та аналітика. Громадянам Китаю також заборонено висловлювати своє ставлення до економіки. У лютому WeChat видалив популярну статтю, в якій повідомлялося про результати опитування Кантонського центру вивчення громадської думки, що базується в Гуанчжоу, які виявили переважаюче почуття песимізму щодо економічного добробуту країни.

Приблизно в той самий час флагманський рупор КПК «Народна газета» опублікувала статтю під назвою «Вся країна сповнена оптимізму», намагаючись спроектувати позитивний настрій в Інтернеті. Користувачі мережі негайно заполонили соціальну мережу Weibo дописами, що висміювали цю статтю. За кілька годин хештег, за яким обговорювали статтю, було видалено з публічного доступу.

Така цензура, очевидно, порушує права китайських громадян на інформацію та свободу слова, але вона також несе ризики для самого китайського уряду. Влада потребує достовірних даних та аналізу, щоб розробляти обґрунтовану економічну політику. Критичний погляд на речі змушує політиків переглянути свої припущення і показати свою роботу. Приховування небажаних новин і фальшивий оптимізм створюють середовище, в якому помилки не виправляються, а лише поглиблюються. Це також може стимулювати чиновників у системі фальсифікувати дані заради власної кар'єри, що вже є поширеною проблемою, і ще більше заплутати ситуацію.

Існує щонайменше один додатковий ризик для режиму. На відміну від інформації, пов'язаної з порушеннями прав людини з боку КПК щодо меншин або політичним суперництвом всередині партійного керівництва, інформація про економіку є щоденною турботою майже для кожного в Китаї. Жорстка цензура на цю тему може породити масову недовіру до перевірених джерел і змусити більшу кількість користувачів мережі обходити драконівську інтернет-цензуру КПК, незважаючи на можливість покарання, у пошуках більш об'єктивних новин та аналізу економічної ситуації в Китаї.

Іншими словами, цензура в економіці може в кінцевому підсумку обернутися проти цензури в цілому, наражаючи режим на ще більшу кризу легітимності.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається