Японські безпілотники шукатимуть міни в Україні

Автор: Nikkei Asia

Японський виробник промислових дронів розпочинає бізнес з використання своєї продукції для виявлення наземних мін, які поширилися в Україні після російського вторгнення, сподіваючись комерціалізувати проект у 2025 фінансовому році.

Компанія Prodrone, що базується в Нагої, співпрацюватиме з Padeco, токійською консалтинговою компанією з розвитку, для комерціалізації проекту.

Prodrone постачатиме геодезичні дрони, які можуть стабільно літати на висоті близько 50 сантиметрів над землею і надавати технічні рекомендації, тоді як Padeco відповідатиме за переговори з місцевими органами влади і компаніями. Вони планують передати розробку обладнання для виявлення мін та експлуатацію дронів українській компанії на аутсорсинг.

Дрони зможуть виявляти метал на висоті десятків сантиметрів над землею. Штучний інтелект буде використовуватися для визначення того, чи є виявлений метал протипіхотною міною.

Prodrone продовжить розробку для підвищення точності металодетектора та штучного інтелекту, а також для реалізації бездротового зв'язку за допомогою супутників. Безпілотники зможуть наносити виявлені міни на карту, а інформацію про них передаватимуть українському уряду.

Дрони призначені для використання на великих відкритих територіях, таких як сільськогосподарські угіддя. За даними Програми розвитку ООН, чверть території України може бути заповнена мінами та іншими вибуховими пристроями.

На сільськогосподарських угіддях України, одного з провідних світових виробників зерна, міни необхідно знешкоджувати, не підриваючи їх, через побоювання вторинного забруднення металевими осколками.

В Україні вже були випадки виявлення мін за допомогою дронів, але місцеві компанії кажуть, що станом на вересень не було жодного дрона, здатного на це, для продажу широкому загалу. Компанія Prodrone, яка володіє ноу-хау для автономних і маловисотних польотів, надасть технологію, що допоможе вивести на ринок дрони для виявлення мін.

Пошук наземних мін людьми тягне за собою ризик підірватися на вибуху. У 2022 році близько 600 людей загинули або отримали поранення від протипіхотних мін в Україні, що посідає друге місце після Сирії, згідно зі звітом Міжнародної кампанії за заборону наземних мін, коаліції неурядових організацій. Існує високий попит на безпечне та ефективне виявлення наземних мін.

Prodrone оголосила про плани щодо проекту в червні і наразі працює над отриманням грантів через Організацію Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO).

Після того, як компанія проведе випробування з початковим грантом у розмірі 400 000 доларів США, який вона очікує отримати вже в листопаді, UNIDO розгляне питання про виділення додаткових 6,45 мільйонів доларів США для фінансування проекту. Prodrone сподівається розпочати діяльність у 2025 фінансовому році, маючи на меті виробляти та експлуатувати близько 1 000 безпілотників в Україні.

«Існують межі того, що може бути досягнуто за рахунок офіційної допомоги розвитку (ОДР) від уряду та міжнародних організацій», - сказав представник Padeco. «Очікується, що відновлення України займе десятиліття, і підтримка приватного сектору є надзвичайно важливою».

Компанія Prodrone також співпрацює з Padeco з квітня, досліджуючи можливості використання безпілотників для інспекції електромереж в Україні.

«У майбутньому ми хотіли б зробити свій внесок в економічне відновлення країни, розвиваючи виробництво дронів як експортну галузь для України», - сказав генеральний директор компанії Шунсуке Тоя.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.6KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається