Житній хліб на заквасці (детальний рецепт)

Жито має неповторний смак і аромат. Багато хто його не любить, бо вважає, що житній хліб твердий і кислий. Однак після застосування кількох основних прийомів жито смакує краще;) Якщо ви скористаєтеся сіяним, а не цільнозерновий житнім борошном, візьмете дуже активну закваску, а також збільшите кількість води, результат буде вдаліший. Цей хліб прикольний ще й тим, що він сам сповіщає про те, що його слід ставити в духовку.

В різних країнах цей вид хліба ароматизують спеціями (аніс, фенхель, кмин, коріандр), які змінюють смак самого зерна. Звісна річ, як і вершкове масло.

Отже, звечора

Житня закваска 10грам

Житнє цільнозернове борошно 85 грам

Тепла вода 85 грам

Змішати до однорідної густої маси. Накрити кришкою і поставити в тепле місце.

+- через 12 годин, вранці закваска набуде інтенсивного кислого запаху, її треба оновити/розігнати, щоб запах став не таким сильним.

Змішуємо:

Закваска 180 грам (та, що ми звечора готували)

Борошно житнє цільнозернове 180 грам

Тепла вода 180 грам

Знову ставимо в тепле місце для ферментації (температура повітря має бути ~26 градусів)

Коли маса стане дірчастою, приблизно через чотири години, відділити від неї 50 грам, щоб зберегти як закваску для наступного разу.

І готуємо далі:

Наше тісто/закваска 490 грам

Борошно житнє сіяне 490 грам

Вода 490-520 грам (залежить від вашого борошна, яке використовуєте)

Мед 40 грам

Сіль 20 грам

Все змішати. Жито має високу абсорбційну здатність, тому не бійтеся додавати більше води, щоб отримати липку пасту, подібну до густої глини. Попрацюйте з нею протягом кількох хвилин до набуття ідеальної консистенції.

Дайте масі відпочити 10 хв. Змастіть форми (2 шт, не великі), якщо не впевнені в антипригарності ваших форм, застеліть на дно полоску пергаменту. Розділіть тісто на дві форми. Розрівняйте тісто мокрою силіконовою лопаткою, рясно посипте борошном і поставте в тепле місце для ферментації. Ідеальна температура для ферментації житнього тіста +26-28 градусів. Хліб можна ставити в духовку коли тісто підніметься і з'являться тріщини в борошні.

Створіть джерело пари, наливши пів склянки води в металевий піддон на дні духовки. Випікайте 10 хвилин при температурі 250 градусів з парою, а потім ще 40-50 хвилин 200 градусів без пари.

Якщо хліб присмажується, накрийте фольгою або пергаментом, або виключіть верхній тент.

Витягніть хліб з духовки та вийміть з форм, дайте охолонути. Накрийте натуральною тканиною і не розрізайте його як мінімум шість годин, або й більше. Житній хліб має стабілізуватися, позбутися вологи і набути аромату. Щодня його смак лише поліпшується.

Найсмачнішою скибкою завжди буде остання;)

У країнах з багатовіковими традиціями часто проводять ферментацію закваски в три етапи, змінюючи тривалість, температуру і вологість тіста за кожного з них, щоб бактерії добре подіяли, надали чудового смаку і зробили хліб особливим.

Якщо ви не знайдете сіяного житнього борошна, купіть цільнозернове і самі просійте його через металеве сито. Спробуйте додати смаку хлібу спеціями, або збагатити його насінням. Також можна додати сухофрукти, горіхи, все що може додати смаку і поєднатися з кислим середовищем закваски.

Це буде магія ✨

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Natalia Shpakova
Natalia Shpakova@chef_shpakova

Чесна, труша і жива

3.2KПрочитань
19Автори
16Читачі
На Друкарні з 26 квітня

Більше від автора

  • Романтика печеної картоплі зі шматочком сала (якого насправді немає)

    ...Тимоха розіклав багаття, намостив під боки сухого картоплиння і знову, як під сосною, ліг, упявшись очима в небо. З ярка воно, мов з ями, здавалося нижчим і куцішим, а сам ярок глибшим,

    Теми цього довгочиту:

    Гастрономія
  • Що було цього року на Різдвяному кураж-базарі?

    Скажу чесно, я на Куражі не була. Але я спілкувалася з багатьма людьми, які там були, саме на Різдвяному Куражі. І майже усі в один голос сказали, що то був найкращий базар за все існування Куражу.

    Теми цього довгочиту:

    Кураж
  • слухайте музику;)

    ще минулого понеділка хотіла написати про прослуховування музики але поки збиралася писати в мене з'явилася думка, що це надто банально якось і дуже очевидно про таке писати. тому я стрималась. але на днях в твітері я побачила твіт, де дівчинка писала, що вже дуже давно не

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається