Я постійно дізнаюсь щось таємне про покер — Роман «Wanderlighter»

Роман «Wanderlighter» — один із засновників фонду «Еволюція». Аналітик, фахівець із Data Sience. А також — активний мандрівник.

Фото із інстаграму Романа
Але якщо ви дійсно прагнете зробити покер своєю роботою і отримувати достойну компенсацію за свій час та зусилля — тоді викиньте з голови всю романтику вільного графіку роботи і віру в те, що ви будете вигравати Sunday Million. Вам доведеться працювати не менше, ніж на звичайній роботі і задовольнятись невеликими перемогами, які і формуватимуть 99% вашого заробітку.

РОЛЬ ПОКЕРУ У ЖИТТІ

- Роман, почнемо одразу із найцікавішого: у минулому інтерв’ю Ігор сказав, що вам всім дуже-дуже пощастило, що ти приєднався до фонду «Еволюція». Ти знаєш, чому?

Усі люблять, коли пазл врешті складається :)
Нам з хлопцями на диво швидко вдалось зійтись у поглядах, а завдяки моєму досвіду в ІТ, ще й закрити технічну частину функціонування фонду. Таким чином сформувалась сильна команда, що може справитись з будь-якими завданнями.

- Про тебе нічого не відомо. Розкажи трошки, як прийшов у покер і що тебе спонукало залишитись у грі?

Ніколи не цікавився покером, але завжди любив у щось грати. Коли стався ковід я працював на позиції Data Science в IT — ми з офісу розбіглись по домах, вільного часу стало більше, а мотивації залишатись у компанії менше. І я поставив собі запитання чи можна якось монетизувати мою любов до ігор, уміння продумувати стратегії та працювати з даними. Перебираючи варіанти, я натрапив на покер і досить швидко зрозумів, що інтроверт, як я, з математичним складом розуму має значні шанси досягти успіху в цій сфері. Починав з гри в 0.25-ки просто щоб здобути досвід. Паралельно думав над тим як аналізувати руки — почав зразу щось програмувати поки врешті не зрозумів, що вже існують трекери рук)) А потім і про фонди дізнався.

Зараз я роблю те, що в мене виходить краще за все – аналізую дані, пишу покерний софт, створюю та перевіряю стратегії.

- Твій бесткеш і найдовший даунстрік? (знаю, що Семен засуджує, але може він не прочитає)

Бесткеш близько 8 тисяч доларів. Загалом награв не більше 10 тисяч турнірів all time, а отже про даунстріки говорити не доводиться. Ну, і я засуджую розмови про даунстріки і бедбіти — навіщо говорити про те, що ти не контролюєш, а якщо контролюєш, то чому говориш, а не робиш?!

- Згоден, згоден… Якраз нещодавно подумав, що емоція невдах — це емоція обурення. А що характерно для тебе особисто?

Для мене характерно те, що і для всіх. Є якісь епізоди тільту, епізоди, що мені щось не подобається. Але найбільше із чим я стикався за весь час кар’єри це те, що я боюсь не відповідати тому місцю, де перебуваю. Будучи тренером першої ліги у минулому фонді, я боявся робити помилки у грі, котрі неприпустимі для тренера. Це і було лімітуючим фактором для мене.

- Ти зараз сам мало граєш у покер?

Так. Глобально я не вважаю, що 8 годин сесії — це найкраще використання мого часу. Я можу краще реалізуватись у роботі поза самою грою. Тобто у аналізі, розробці стратегій. Власне, все це і вилилось у заснування фонду Еволюція.

- Ти не жалкуєш, що обрав такий шлях, а не якусь іншу професію? Які могли бути альтернативи?

Звичайно, що ні. Я все життя робив лиш те, що мені подобається і коли воно переставало подобатись — я змінював напрям руху, але завжди використовував попередній досвід у новій сфері. Сучасний світ тим і хороший, що не потрібно обирати — просто роби те, що подобається і ставай у цьому найкращим.

- Що би ти порадив людям, котрі грають дешеві турніри і виграють якісь невеликі гроші? Брати тренера, йти у фонд чи просто старатись піднімати АБІ?

Перш за все я би порадив навчитись мінімальній фінансовій грамотності, бо без неї яке б АБІ ви не грали і в кого б не навчалися — ваша кар’єра закінчиться не встигнувши початись.

- До речі, це чудове зауваження!

А далі все вирішують ваші амбіції. Хочете піднятись до АБІ20 і застрягнути там на все життя – займайтесь самонавчанням і тіште свою самооцінку тим, що ви геніальні і саме вам вдасться досягти всього самотужки (раніше люди теж вірили, що гірчичники і викатування яйцем лікують поки лікування не стало доступнішим, а віра в лікарів міцнішою). Але якщо ви дійсно прагнете зробити покер своєю роботою і отримувати достойну компенсацію за свій час та зусилля — тоді викиньте з голови всю романтику гри, прагнення колосальних заносів. Оточіть себе правильними людьми, систематично розвивайтесь, грайте та інвестуйте в своє навчання. Не дарма покер вважають спортивною дисципліною, значить і підхід має бути відповідний.

Хтось скаже «Я боюсь інвестувати кошти в щось, що може не спрацювати», «У мене обмежений бюджет», «Я не знаю до кого звернутись». На усі ці питання відповідають фонди. Вони:

·         Надають доступ до вмотивованого комюніті

·         Знімають з тебе фінансові ризики

·         Дають доступ до топових тренерів

·         Забезпечують командою спеціалістів по грі, селекту, менталу, фін. операціям та іншими (як команда техпідтримки у Формула 1 або у футбольного клубу, кому що ближче)

Але, звичайно ж, ви всього досягнете самі (ні).

- Твої головні помилки у покері? За чим шкодував?

Ні про що не жалкую.

Фото із інстаграму Романа

- Що у покері дало тобі найбільший прогрес? Чи був якийсь такий період, коли ти відчув, що знаєш щось таємне про покер?

Зразу скажу: я не був і не є гравцем топ лімітів, я знайшов свою реалізацію в аналітичній сфері і в розвитку фонду. Але те, що бустануло мене в свій час найбільше — це саме хороша команда вмотивованих людей з спільними цілями. А стосовно «щось таємне про покер» — систематично маю таке відчуття.

Найбільше мене дивує в покері те, що люди не «еластичні» та часто однобокі у своїй грі.

- Взагалі, що дав тобі покер у матеріальному плані: ти купив квартиру? Машину? Вклався у бізнес?

Покер не був способом покращити моє матеріальне становище — це був спосіб самореалізації для мене (всі ж розуміють, що перехід з ІТ в покер це очевидний даунгрейд по зарплаті). Зараз вектор трохи змінився і способом реалізації для мене став фонд —  це мій бізнес і в нього я вкладаюсь по максимуму.

Що ж стосується квартири, не бачу сенсу купляти її до 40 років. Хочу вибрати місце, де мені комфортно жити і там вже осісти. А просто купити щоб було — не дуже хочу. Сенсу в автомобілі практично не бачу, таксі на все життя обійдеться дешевше, ніж покупка та обслуговування адекватного авто – а проблем буде менше.

- Чи плануєш колись закінчити кар’єру? Уявляєш себе у старості за грою у покер?

Спершу її потрібно почати) Об’єктивно вважаю, що я зараз добрався в найвищу точку, у яку міг добратись. Я приймаю участь у створенні стратегій фонду, я розробляю софт, який на ринку навряд чи в когось є, я маю доступ до такої аналітики, до якої не має доступу більша частина покерного ком’юніті. Що буде далі — побачимо.


Фото із інстаграму Романа

ФОНД ЕВОЛЮЦІЯ

Покер не був способом покращити моє матеріальне становище — це був спосіб самореалізації для мене.

- Ви заснували фонд Еволюція. Як це відбулось?

Я доєднався до складу засновників після публічного оголошення про відкриття фонду і одразу з головою поринув у роботу. Для мене інтерв’ю Ігоря теж відкрило багато нового про те, як зароджувався фонд)

- Яка перевага фонду Еволюція над іншими фондами в Україні?

Значна.

- Чим відрізняються українські гравці від інших у покері? У чому наша професійна перевага?

Нам легше забезпечити прожитковий мінімум грою в покер, ніж гравцям з Європи, а значить у нас більше часу та можливостей для реалізації. Хоча перспективи рівні — це і є перевагою.

- Яким ти бачиш головне завдання вашого фонду? Яким ти бачиш його через п’ять років? Що могло би бути для вашої компанії максимальним досягненням і що – мінімальним?

Головне завдання фонду — забезпечити своїх гравців всім необхідним для успіху. Також наше бачення зафіксоване у меті та місії фонду, які робились не просто тому що це модно, а тому що це дійсно має значення.

П’ять років від сьогодні видаються уже майбутнім життям. Важко планувати так далеко у такому динамічному світі. Залишитись на ринку, напевно, буде значним досягненням. Сумніваюсь, що всі сучасні фонди справляться з цим завданням.


Фото із інстаграму Романа

ЖИТТЯ ПОЗА ПОКЕРОМ

- Розкажеш трохи про особисте? Маєш дівчину/дружину?

Так, маю чудову дружину.

- Вона не грає в покер, я сподіваюсь?

Ні, вона в ІТ.

- Як ти проводиш вільний час? Маєш якесь хобі?

Завжди любив пограти в рольові ігри типу Witcher III або RDR2, але зараз або награвся вже, або просто перестали випускати щось дійсно захоплююче. Також полюбляю грати в настільні ігри — маю цілу шафу ігор на будь-який смак.

Дуже люблю подорожувати, але це у мене та інших відібрала йо**** русня.

- Яка країна тебе найбільше вразила і в якій ти би хотів найбільше побувати?

Насправді, всі вражають, коли ти опиняєшся там вперше. Більшості подобаються південні регіони, але мене особисто вразили Фарери своєю північною суворістю умов. Якщо вибирати із чогось нового, то хотілось би, звісно, побувати на інші півкулі — Північна, Південна Америка. Проте мене також дуже цікавить Океанія.

- А де би ти міг пожити якийсь довгий час?

В Іспанії.


БЛІЦ

- У чому сенс життя?

У свободі вибору.

- Що би ти порадив собі на початку покерної кар’єри?

Відразу розвиватись як аналітик.

- Скільки тобі років?

29

- Де народився і виріс?

м. Дрогобич, Львівська область.

- Твій знак зодіаку?

Пес – є такий?

- Маєш домашніх тварин?

Так, двох чортів… ой, котів Смола та Кекса.

- Який у тебе телефон?

Дешевенький Samsung A05. Взяв недавно, коли попередній вмер.

- Поїдеш колись на WSOP?

Обов’язково! Це як з’їздити на якийсь фестиваль — хочеться відчути цю атмосферу)

- Скільки років залишилось покеру?

Залежить від регулювання ботів покерними румами. Грати легше точно не стане, тому треба готуватись ставати на голову вищими, ніж ми є зараз.

- Яка у тебе мрія?

Така ж як у всіх українців сьогодні — щоб країни-помилки поряд не стало.

- Яка книга справила на тебе найбільший вплив?

Думаю що Гаррі Поттер)

Читаю дуже мало, але хочу відзначити Макса Кідрука — чудового українського письменника. Прочитав усі його книжки крім останньої.

-Три твоїх улюблених фільми?

Безславні виродки, Престиж, Завжди говори Так.

-Твоє головне життєве правило?

Користуюсь принципом, що лише я відповідатиму за наслідки своїх виборів та вчинків, тому стараюсь мінімізувати нав’язану думку інших.

- Ти задоволений своїм життям?

Цілком.

Цікаво? Дізнайся більше про фонд Еволюція!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Фонд Еволюція
Фонд Еволюція@evolutsiya

Покерний фонд Еволюція

1.5KПрочитань
0Автори
7Читачі
На Друкарні з 31 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається