Звинуватити БРІКС у припиненні глобального панування долара


Шість нових членів – Саудівська Аравія, Іран, Ефіопія, Єгипет, Аргентина та Об'єднані Арабські Емірати – приєдналися до організації з метою зменшити домінування долара, яке тривало десятиліттями, і покласти край його використанню як основного платіжного засобу для єдиного товару, який все ще домінує у світовій торгівлі: нафти.

Роль долара як ключової світової резервної валюти є основою глобального лідерства Америки. Доларизація забезпечує США величезний вплив на формування міжнародної фінансової політики та змушує світову спільноту пристосовуватися до економічних рішень, прийнятих у Вашингтоні, а не навпаки.

• Найважливіше те, що під час безпрецедентного глобального конфлікту зменшення значення долара дозволить країнам-ізгоям, таким як Іран і Росія, отримати імунітет від санкцій у відповідь на геополітичну неправомірну поведінку. Послаблення долара також матиме серйозні наслідки.

• Зниження попиту на валюту може здешевити експорт, але це також зменшить купівельну спроможність долара і підірве впевненість у його стабільності. Вищі відсоткові ставки та інфляція в результаті завдадуть шкоди фондовому ринку і значно ускладнять запозичення для фінансування нашого величезного федерального дефіциту.

Саміт БРІКС показав, що важелі впливу блоку на нафтовому ринку ще ніколи не були такими великими. Це дало їм безпрецедентну можливість остаточно замінити долар на світових енергетичних ринках власними національними валютами. Подивіться на селективний підхід, який альянс використовував для розширення свого членства. Хоча блок не надав детальної інформації про конкретні критерії вступу, відбір явно орієнтований на енергетику.

До антизахідного альянсу входять шість найбільших світових виробників нафти – Саудівська Аравія, Росія, Китай, Бразилія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати. Він також є домом для двох найбільших світових імпортерів нафти – Китаю та Індії. Остання пара – найбільша і третя за величиною економіка Азії відповідно – імпортує понад 40% світової сирої нафти, згідно з даними компанії Kpler, яка займається аналізом товарних ринків.

90% нафтових угод наразі укладаються в доларах, все більше угод укладаються в китайських юанях і російських рублях. Наприклад, Індія почала платити за російський імпорт нафти в юанях, а Китай також почав використовувати свій юань для розрахунків з Росією за більшу частину імпорту енергоносіїв у першому кварталі цього року.

Саудівська Аравія може бути новачком у БРІКС, але вона вже вступила в змову з Росією щодо скорочення видобутку нафти, що призвело до того, що цього місяця ціна на нафту досягла 10-місячного максимуму. Таке скорочення, як йдеться у нещодавньому звіті Міжнародного енергетичного агентства, може призвести до «значного дефіциту пропозиції» до кінця року, утримуючи ціни на газ на високому рівні й підживлюючи інфляцію.

Домінування долара змусило багато незахідних країн об'єднати зусилля і створити противагу західній економічній гегемонії. Втомившись від використання Вашингтоном долара як геополітичного, а не економічного інструменту, країни БРІКС нарешті розробили власний план економічної війни. І тепер вони можуть обернути її проти нас у будь-який момент.

Джерело: New York Post

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається