31 травня - Всесвітній день без тютюну

У 1988 році ВООЗ оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Метою організації було подолання проблеми тютюнопаління вже у 21 сторіччі. Очевидно, не вийшло.  

 

Чому ж так важко кинути палити?

Бо це хвороба, а не просто шкідлива звичка. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ) ВООЗ нікотинова залежність знаходиться під номером F-16.

Ти маєш нікотинову залежність, якщо відчуваєш на собі вплив однієї чи трьох її складових: фізичної, психологічної та поведінкової. Вони взаємопов’язані та проявляються одночасно у більшості курців.

Фізична залежність проявляється в сильному бажанні курити на фізіологічному рівні, психологічна полягає в асоціації процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями, а поведінкова — це зв’язок між курінням та деякими аспектами життя. Наприклад, ти можеш курити за чашкою кави з корицею, під час спілкування з друзями чи телефонної розмови.

Дуже важливо вміти ідентифікувати кожну залежність, аби знати, з чим саме тобі доведеться боротися при відмові від куріння. Допомогти у цьому вам зможе сайт від Центру громадського здоров’я, на якому зібрані поради та тести для тих курців та їх рідних.

 

Застосунки для тих, хто хоче кинути курити

Іноді, для кращої мотивації, нам потрібно бачити результат наших дій. Саме тут у пригоді стануть мобільні застосунки, за допомогою яких можна прослідкувати фізіологічні процеси очищення нашого організму (ви будете шоковані!), скільки грошей ми економимо та на що це можна витратити тощо. Подібних застосунків багато, наприклад:

• Kwit

• Quit Tracker: Stop Smoking

• Sigarette Counter and Tracker

 

Антинікотинове меню

В процесі відмови від цигарок важливо розуміти, що організм буде пручатися та просити якусь заміну звичному нікотину. Тут можуть знадобитися прості, іноді навіть занадто очевидні поради.

• Випийте води, соку, імбирного чаю або молока. Після останнього точно курити не захочеться, ви тільки уявіть смак їх разом.

 • Включіть у свій раціон багато овочів та фруктів. Особливо корисними стануть авокадо, баклажан, яблуко, селера та броколі. У баклажані, наприклад, є нікотинова кислота.

 • Гіркий шоколад та імбир допоможуть притупити надмірний апетит та сконцентруватися на задачі.

 • Індичка та інші білкові продукти, у тому числі сухі соєві продукти, деякі види риби, горіхів тощо, допоможуть вам відновити фізичні сили та енергію.

 

Наукові дослідження, які можуть зацікавити

 • "Глобальне опитування дорослих в Україні щодо вживання тютюну" (2017)

 • "Smoking and Lung Cancer Mortality in the US from 2015-2065: a comparative modeling approach" (2018) - дослідження про смертність від раку легень, спричиненого курінням.

 • "Association of Cigarette Smoking with Metabolic Syndrome: A Meta-Analysis of Prospective Studies" (2012) - дослідження підтверджує, що активне куріння пов'язане з розвитком ішемічної хвороби серця, ожиріння, гіпертонії, цукрового діабету 2 типу та порушенням обміну речовин.

 • "Smoking and Risk of Colorectal Cancer: A Meta-Analysis" (2008) - дослідження підтверджує зв'язок між курінням та збільшеним ризиком розвитку раку товстої кишки.


Сподобалась стаття? Бажаєте поділитися враженнями, покритикувати або запропонувати тему для розгляду? Пишіть нам до нашого бота @ask_sss_bot, нам дійсно важлива ваша думка і спостереження.

Статтю підготувала:  Катерина Кириленко
Більше цікавих статей та івентів на нашому каналі в
Telegram, YouTube, зворотний зв'язок - @ask_sss_bot

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Соцслужба КПІ
Соцслужба КПІ@sss_kpi

2KПрочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 6 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається