Алієв і Ердоган, схоже, наполягатимуть на сухопутному мосту через Вірменію, який з’єднає Азербайджан та Туреччину


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся з азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим на відкритті нової модернізованої військової бази в азербайджанському ексклаві Нахічевані – території, що має велике значення, оскільки Баку хоче прокласти сухопутний коридор через Вірменію з основної частини Азербайджану до Нахічевані, який межує з Туреччиною.

Азербайджан і Туреччина наполягають  на тому, що Вірменія пообіцяла погодитися на такий коридор під час переговорів про припинення вогню за посередництва Росії, які завершили 44-денну Другу нагірно-карабаську війну, те що Єреван заперечує. На спільній прес-конференції після зустрічі, Алієв висловив жаль з приводу того, як влада радянських часів вирішила, що частина території, яка, за його словами, мала б належати Азербайджанській радянській республіці, є землею, що належить Вірменській радянській республіці.

Проте великою проблемою для Алієва є те, що Нахічевань і Сюнік межують з Іраном, і будь-який наземний міст обов'язково проходитиме паралельно вірменсько-іранському кордону. Тегеран дав зрозуміти, що він категорично проти будь-якого розвитку подій поблизу свого кордону, який може перешкодити його торговельним шляхам через Сюнік, і, очевидно, також дуже стурбований тим, що цей коридор посилить геополітичну вагу Туреччини як на Південному Кавказі, так і в Центральній Азії, яка межує з Азербайджаном. Також в іранських ЗМІ з'явилися свіжі повідомлення про те, що Тегеран посилює військове угрупування поблизу кордонів з Вірменією та Азербайджаном.

Нинішня позиція Росії щодо того, чи повинна Вірменія дати дозвіл на коридор, незрозуміла, але Москва втягнута у дедалі гострішу суперечку з Вірменією через звинувачення Єревана в тому, що Росія не виконує своїх зобов'язань у сфері безпеки як стратегічний партнер Вірменії, і через нещодавно висловлене вірменським урядом бажання зміцнити зв'язки із Заходом.

Томас де Ваал науковий співробітник аналітичного центру Carnegie Europe, який спеціалізується на Східній Європі і Кавказі, написав у своєму мікроблозі на X platform, що Азербайджан і Туреччина можуть висунути Вірменії ультиматум щодо коридору, зазначивши: «Через кілька днів після військового захоплення Азербайджаном Карабаху президенти Алієв і Ердоган зустрічаються сьогодні в Нахічевані й, швидше за все, висунуть ультиматум вірменському уряду відкрити Зангезурський коридор або...».

«Невже ми хочемо повернутися до світу 1918-21 років, коли великі держави намагаються за допомогою сили перекроїти карту Кавказу? Нехай цього не буде».

Джерело: Intellinews

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається