Американські законодавці наполягають на обмеженні китайського імпорту.

Автор: Nikkei Asia

Двопартійна група американських законодавців має намір боротися з китайськими товарами, які потрапляють до країни через митні лазівки, що може змінити звички американців до покупок і бізнес-моделі.

Законодавці стверджують, що китайські компанії обходять тарифи, покликані захистити американський бізнес, і обмеження на товари, які нібито виробляються з використанням примусової праці уйгурів. Раніше цього місяця група сенаторів-демократів і сенаторів-республіканців представила законопроект під назвою "Боротьба з нелегальними товарами, допомога надійним імпортерам і взаємозалік прибутків (FIGHTING) для Америки", який посилить правила для товарів, що імпортуються через так званий "de minimis".

Система de minimis звільняє від мита і податків посилки вартістю 800 доларів або менше, що дозволяє клієнтам отримувати товари швидше і дешевше.

Але законодавство забороняє ввозити таким чином певні товари, які обкладаються тарифами, антидемпінговими митами та "чутливими до імпорту" нормами, що дає змогу Митній та прикордонній службі (CBP) збирати більше інформації про упаковані товари та накладати штрафи на недобросовісних суб'єктів господарювання.

Тан Албайрак, юрист з міжнародної торгівлі компанії Reed Smith, каже, що de minimis пакунки потрапляють у "стелс-режимі", не підлягаючи ретельній перевірці з боку митно-прикордонної служби.

"Інформація, доступна CBP, обмежена, коли імпортний товар ввозиться в країну безмитно, оскільки ця процедура передбачає розкриття лише мінімальної, базової інформації", - сказав він.

Критики кажуть, що китайські компанії, в тому числі інтернет-магазини Shein і Temu, скористалися цією політикою, відправляючи свої недорогі пакунки безпосередньо споживачам за мінімальними цінами, щоб уникнути сплати мита. Згідно зі звітом, опублікованим у 2023 році Спеціальним комітетом Палати представників з питань Комуністичної партії Китаю, на ці дві компанії, ймовірно, припадає майже третина відправлень з категорії de minimis.

Temu не відповіла на численні запити про коментарі. Шейн заявив, що компанія "продовжує вважати дотримання імпортного законодавства пріоритетом, включаючи вимоги до звітності згідно із законодавством США щодо поставок категорії de minimis".

Річард Мохіка з юридичної фірми Miller & Chevalier Chartered попередив, що зміни в процедурі de minimis призведуть до зростання витрат для споживачів і змусять компанії шукати альтернативні бізнес-моделі.

"Існують певні податкові або тарифні наслідки, пов'язані з обмеженням використання de minimis, - сказав він. "У цей момент може виявитися нежиттєздатним продовжувати продавати товари напряму споживачам, і вам, можливо, доведеться шукати інші способи ведення бізнесу".

За даними CBP, з 2020 року до середини 2024 року обсяг імпорту de minimis майже подвоївся. Кількість посилок, які пройшли через кордон у першій половині 2024 року, 1 мільярд, вже зрівнялася з показником за весь минулий рік.

CBP не відповіла на запит про коментарі вчасно для публікації.

Запропоноване законодавство зменшить кількість відправлень de minimis і дозволить CBP працювати більш ефективно, заявила прес-секретар Національної ради текстильних організацій, додавши, що група "повністю підтримує" закон "Боротьба за Америку" і що це буде "важливим кроком у правильному напрямку".

"Зрештою, нам потрібно повністю ліквідувати цю лазівку", - сказала вона. "Європейський Союз та інші країни, такі як Південна Африка та Бразилія, рухаються до закриття подібних лазівок у своїх торговельних законах, які руйнують їхні власні внутрішні виробничі галузі. США повинні наслідувати їхній приклад і закрити лазівку, на якій роками наживаються недобросовісні гравці".

У травні Білий дім оголосив про різке підвищення тарифів на імпорт китайських електромобілів, напівпровідників, сталі, алюмінію та акумуляторів на суму 18 мільярдів доларів. У Білому домі заявили, що мита, які мають набути чинності цього року, є відповіддю на недобросовісну торговельну практику Китаю.

Президент Джо Байден також зберіг багато тарифів на китайські товари, які були введені його попередником і нинішнім кандидатом у президенти Дональдом Трампом.

Експерти з питань торгівлі кажуть, що китайські компанії також ухиляються від сплати тарифів через поширені пункти перевалки, такі як Мексика та Південно-Східна Азія. Вони вказують на профіцит торгівлі Китаю з такими країнами, як В'єтнам, які, в свою чергу, мають зростаючий профіцит у торгівлі зі Сполученими Штатами.

Офіс торговельного представника США заявив у травневому звіті про торговельну практику Китаю, що масштаби ухилення від сплати мита невідомі, але "є свідчення того, що компанії навмисно ухиляються від сплати мита за розділом 301", маючи на увазі тарифи. Вона додала, що до кінця 2023 року було досягнуто врегулювання у трьох справах про ймовірне ухилення від сплати мита.

Девід Рашид, виконавчий голова компанії Plews and Edelmann, що базується в штаті Іллінойс і займається виробництвом автозапчастин, сказав, що тарифи ефективні лише тоді, коли їх застосовують.

Рашид витратив роки на розслідування діяльності китайського конкурента. Вперше він запідозрив, що Sunsong North America ухиляється від сплати тарифів під час правління адміністрації Трампа, яка запровадила 10% мито на автомобільні запчастини у 2018 році, а наступного року збільшила його до 25%. Sunsong, чия материнська компанія, що базується в Циндао, постачає продукцію автовиробникам у Китаї, виявилася не зачепленою і залишила свої ціни незмінними.

За допомогою приватного детектива Рашид з'ясував, що Sunsong імпортувала запчастини зі свого головного офісу в Китаї, перевантажуючи їх через Таїланд. Незважаючи на те, що він провів власне розслідування і надав докази, владі знадобилося два роки, щоб вжити заходів.

"Є багато способів обійти ці тарифи”, - сказав Рашид, маючи на увазі перевалку та неправильну класифікацію продукції. "Якщо Америка збирається чинити ефективний опір авторитарній економічній політиці, то давайте забезпечимо правильне застосування цього інструменту".

Інша двопартійна група законодавців, до якої входять конгресмен-республіканець Джон Муленаар і демократ Раджа Крішнамурті з Спеціального комітету з питань Комуністичної партії Китаю, минулого місяця представила окремий законопроект під назвою "Акт про захист американської промисловості та праці від злочинів у міжнародній торгівлі". Він передбачає виділення 20 мільйонів доларів у 2025 році на створення робочої групи в рамках кримінального відділу Міністерства юстиції для переслідування злочинів у сфері торгівлі та підвищення кваліфікації правоохоронців. Наразі робоча група з боротьби з торговельним шахрайством - це невелика команда у складі цивільного відділу Мін'юсту.

"Коли ви забезпечите кримінальних прокурорів досвідом у сфері торгівлі, - сказав Рашид, - ви зможете гарантувати, що найбільш важливі, кричущі справи потраплять у верхню частину списку і будуть розглянуті в суді".
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.6KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається