Project 4.1

Вступ

Проект 4.1 був одним із найсуперечливіших експериментів, здійснених урядом США. Цей проєкт передбачав медичні дослідження та експерименти над жителями Маршаллових островів, які зазнали радіоактивного випромінювання внаслідок ядерного випробування Кастл Браво 1 березня 1954 року. Проєкт офіційно розпочався 6 березня 1954 року і мав на меті вивчення впливу радіації на людину.

Bravo crater, relative to Bikini Atoll.
Сам атол та місце випробування Castle Bravo
undefined

Початок та цілі проєкту

Проєкт 4.1 був частиною ширшої програми біомедичних досліджень, започаткованої після вибуху Castle Bravo. Основними цілями проєкту були оцінка важкості радіаційного ураження у людей, надання необхідної медичної допомоги та проведення наукового дослідження радіаційних травм.

Методи та експерименти

Дослідження проводилися за участі кількох військових та наукових установ, таких як Військово-медичний дослідницький інститут та Лабораторія радіаційного захисту ВМС США. Експерименти включали медичне обстеження та лікування постраждалих, а також аналіз впливу радіації на їхній організм.

Проєкт викликав значні етичні питання, оскільки багато учасників не знали про справжні цілі дослідження. Маршалльські остров'яни часто називалися "піддослідними кроликами", оскільки на них випробовували нові методи лікування радіаційних травм.

Жертви проєкту 4.1

У результаті випробування Castle Bravo радіоактивного опромінення зазнали 239 мешканців Маршаллових островів та 28 американських військовослужбовців. Найбільше постраждали жителі атолів Ронгелап і Аілінгіне, які отримали значні дози радіації. Багато з них страждали від радіаційної хвороби, втрати волосся, шкірних уражень та інших гострих симптомів.

Довготривалі наслідки для жертв включали підвищений рівень ракових захворювань, особливо раку щитовидної залози, збільшення кількості викиднів та мертвонароджених дітей. Багато хто з постраждалих залишився інвалідами або помер від ускладнень, спричинених радіацією.

Людина, спалена замком Браво
Екіпаж японського рибальського судна ненавмисно зазнав впливу ядерних опадів під час випробувань Касл Браво на атолі Бікіні.
Family of Aikichi Kuboyama

Політичні наслідки та розголос

У 1970-х роках інформація про проєкт 4.1 стала надбанням громадськості, викликавши значний суспільний резонанс. Розслідування виявили серйозні порушення етичних норм та прав людини. Хоча уряд США заперечував навмисне опромінення жителів Маршаллових островів, недоліки у проведенні досліджень та їх секретність викликали сумніви щодо їхньої етичності.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Herby Irons
Herby Irons@herbyirons

54Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Mk-ultra

    Проєкт MK-Ultra, або як цру намагались контролювати свідомість людей

    Теми цього довгочиту:

    Mkultra
  • Тюльпанова бульбашка

    Тюльпаноманія, або як тюльпани призвели до фінансового краху

    Теми цього довгочиту:

    Криза
  • U-2

    Літак-шпигун U-2 та інцидент пов'язаний з ним

    Теми цього довгочиту:

    Літаки

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається