U-2

На початку 1960-х років Сполучені Штати Америки і Радянський Союз перебували у стані холодної війни, яка характеризувалася інтенсивним шпигунством та розвідувальними операціями. Одним із найбільш знакових епізодів цього періоду стала операція з використанням розвідувальних літаків U-2, затверджена президентом США Дуайтом Ейзенхауером.

Lockheed u 2 1080P, 2K, 4K, 5K HD wallpapers free download | Wallpaper Flare

Проведення розвідувальних польотів U-2

Початок місій

Президент США Дуайт Ейзенхауер дав згоду на проведення розвідувальних польотів літаків U-2 над територією Радянського Союзу з метою збору важливої інформації про військові об'єкти та інші стратегічні цілі. Перший політ відбувся наступного дня після затвердження і тривав до 1 травня 1960 року.

Характеристики літаків U-2

Літаки U-2 були спеціально розроблені для високошвидкісних та висотних розвідувальних місій. Вони могли підніматися на висоту понад 21 км, що робило їх недосяжними для більшості тогочасних засобів протиповітряної оборони.

Інцидент 1 травня 1960 року

Збиття літака

1 травня 1960 року американський розвідувальний літак U-2, пілотований Френсісом Гері Пауерсом, був збитий радянською ракетою під Свердловськом під час виконання розвідувального польоту. Цей інцидент мав великі політичні наслідки і викликав міжнародний скандал.

U-2 Incident | Summary, Significance, Timeline, & Facts | Britannica
уламки літака

Політичні наслідки

Збиття літака U-2 серйозно ускладнило відносини між США та СРСР. Радянський Союз використав цей інцидент для демонстрації своєї здатності захищати свій повітряний простір, а також для того, щоб звинуватити США в агресивній політиці шпигунства. Інцидент став приводом для відмови Радянського Союзу від участі в запланованому саміті з США, що мало на меті поліпшення відносин між двома наддержавами.

Доля Френсіса Гері Пауерса

Після збиття літака Френсіс Гері Пауерс був захоплений радянськими властями і засуджений за шпигунство. У 1962 році він був обміняний на радянського шпигуна Рудольфа Абеля в рамках спеціальної операції з обміну полоненими на мосту Глініке, який з'єднував Західний Берлін і Східну Німеччину.

Висновок

Інцидент з U-2 став однією з найбільш напружених подій холодної війни, підкресливши небезпеку розвідувальних місій та важливість міжнародних переговорів для уникнення військових конфліктів. Він також сприяв розвитку нових технологій та методів розвідки, які мали на меті зменшити ризики для пілотів та підвищити ефективність збору інформації.

U-2 Down | Air & Space Forces Magazine

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Herby Irons
Herby Irons@herbyirons

54Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Mk-ultra

    Проєкт MK-Ultra, або як цру намагались контролювати свідомість людей

    Теми цього довгочиту:

    Mkultra
  • Тюльпанова бульбашка

    Тюльпаноманія, або як тюльпани призвели до фінансового краху

    Теми цього довгочиту:

    Криза
  • Project 4.1

    Як ядерне випробування Castle Bravo змінило життя на Маршаллових островах

    Теми цього довгочиту:

    Сша

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається