Mk-ultra

Вступ

У 1950-х і 1960-х роках, на тлі холодної війни, ЦРУ Сполучених Штатів Америки розпочало таємний проєкт MK-Ultra. Його метою було вивчення можливостей контролю свідомості через використання психотропних препаратів, гіпнозу та інших методів впливу на людську психіку. Цей проєкт став одним з найвідоміших і найскандальніших експериментів ЦРУ, який залишив помітний слід в історії розвідувальної діяльності.

MKUltra - Wikipedia
Розсекречені документи MK-Ultra

Початок та цілі проєкту

Проєкт MK-Ultra був офіційно затверджений у 1953 році. Основною метою проєкту було дослідження та розробка методів контролю свідомості, які могли б бути використані для збору інформації та підвищення ефективності шпигунських операцій. Експерименти включали використання різних речовин, таких як ЛСД, амфетаміни, барбітурати, а також інші хімічні та біологічні агенти. Проєкт також досліджував методи гіпнозу, сенсорної депривації та ізоляції.

невизначений
У цьому листі від 9 червня 1953 року Сідні Готліб схвалив підпроект MKUltra щодо ЛСД

Методи та експерименти

Експерименти проєкту MK-Ultra проводилися як у США, так і за кордоном. Учасниками експериментів часто ставали нічого не підозрюючі громадяни, військовослужбовці, пацієнти психіатричних лікарень, а іноді навіть діти. Експерименти були жорстокими і часто проводилися без згоди учасників, що призводило до серйозних порушень етичних норм та прав людини.

Одним з найвідоміших епізодів проєкту було використання ЛСД на учасниках без їхнього відома. ЦРУ хотіло дослідити, як ЛСД може вплинути на свідомість та чи можливо використовувати його для "промивання мізків". Інші методи включали використання електрошоку, високих доз наркотиків та різних форм психологічного впливу.

Жертви проєкту MK-Ultra

Багато учасників експериментів MK-Ultra стали жертвами серйозних психологічних і фізичних травм. Деякі з них зазнали тривалих психічних розладів, втратили пам'ять або страждали від посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Один з найвідоміших випадків пов'язаний з пацієнтом, якому протягом багатьох тижнів вводили ЛСД без його відома, що призвело до повного руйнування його психіки.

Інший відомий випадок стосується доктора Дональда Юена Кемерона, який проводив експерименти з сенсорною депривацією та електрошоком у канадській клініці Аллана Меморіал. Його методи включали тривале введення пацієнтів у кому та повторювані сеанси електрошоку, що призводило до важких психологічних травм та втрати пам'яті.

Політичні наслідки та розголос

У 1970-х роках інформація про проєкт MK-Ultra почала просочуватися до засобів масової інформації, викликаючи широкий суспільний резонанс. Розслідування в Конгресі США виявили масштабні порушення прав людини та етики, які мали місце під час проведення експериментів. У результаті розслідувань проєкт був офіційно закритий, а його методи та цілі засуджені як аморальні та незаконні.

Багато документів проєкту були знищені перед початком розслідувань, що ускладнило повне розкриття правди. Проте, оприлюднені дані показали, що експерименти мали серйозні наслідки для здоров'я та психіки учасників, багато з яких страждали від довготривалих психологічних і фізичних проблем.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Herby Irons
Herby Irons@herbyirons

135Прочитань
0Автори
5Читачі
Підтримати
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Тюльпанова бульбашка

    Тюльпаноманія, або як тюльпани призвели до фінансового краху

    Теми цього довгочиту:

    Криза
  • Project 4.1

    Як ядерне випробування Castle Bravo змінило життя на Маршаллових островах

    Теми цього довгочиту:

    Сша
  • U-2

    Літак-шпигун U-2 та інцидент пов'язаний з ним

    Теми цього довгочиту:

    Літаки

Вам також сподобається

Коментарі (1)

і що це? якийсь бото-спам абощо, навіть укр. вікі більше інфи https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%94%D0%BA%D1%82_MKULTRA

Вам також сподобається