Частина шоста. Про жертвоприношення ідолам.

Чи можу я принести себе в жертву ідолам свого часу та країни?

З байдужістю я можу дозволити ідолам забрати у мене байдужі речі. Але я маю захищати те, що залежить від мене і належить моєму Богу.

Як мені відрізнити Бога від ідолів?

Мій Бог проголошується моєю совістю саме в той момент, коли моя совість говорить дійсно моїм голосом, а не чужим відлунням. Хоча ідоли – це чужі мені продукти суспільства.

За якими ще ознаками ми розпізнаємо ідолів?

Мій Бог бажає лише того, щоб я жертвував лише байдужими речами. Ідоли ж вимагають, щоб я пожертвував собою.

Чи не міг би ти роз'яснити свою позицію?

Ідоли проголошують як чесноти рабські та низинні кошти: дисципліну і пасивний послух. Вони вимагають принести в жертву мій розум і волю.

Чи роблять ідоли інші несправедливості?

Не задовольняючись бажанням знищити те, що перевершує їх, і тим, що ніколи не маю права залишати, вони захочуть, щоб я пожертвував тим, що мені зовсім не належить: життям мого ближнього.

Чи знаєш ти інші ознаки ідолів?

Істинний Бог вічний і неосяжний. Завжди та скрізь я мушу слухатися свого розуму. Кумири ж лабільні, ефемерні – вони змінюються в залежності від часу та країни.

Покажи наочно процес зміни ідолів з часом.

Якось мене попросили придушити мій розум і вбити мого ближнього на славу чогось, що було мені чужим – на славу чужого мені Бога чи зовнішньої слави якогось Короля. Сьогодні ж мене просять принести такі ж огидні жертви в ім'я Батьківщини. Завтра вони, можливо, вже вимагатимуть принести жертви в ім'я якоїсь уявної честі раси, кольору шкіри або частини світу.

Ідол змінюється лише тоді, коли змінюється його ім'я?

У міру можливості ідол уникає зміни свого імені. Однак це дуже часто трапляється.

Наведи приклади змін в ідолі, які не супроводжувалися зміною його імені.

У сусідній країні ідолом Вітчизни була Пруссія. Сьогодні ж там ідолом Батьківщини є Німеччина. Цей ідол зажадав, щоби пруссаки вбили баварців.

Потім цей ідол зажадав, щоб прусаки та баварці вбили французів. У 1859 році савояри та нікейці ризикували незабаром схилитися перед вітчизною у формі чобота. Небезпека дипломатії змушують їх любити шестикутну Батьківщину. Поляки вагаються між мертвим ідолом та живим ідолом; Ельзасці, наприклад, коливаються між двома живими ідолами, які претендують на одне й те саме ім'я Вітчизни.

Які провідні ідоли сучасності?

У деяких країнах це король чи імператор, інших країнах ідолами є певні громадські обмани, іменовані «волею народу». Всюди Порядок, Політична партія, Релігія, Батьківщина, Раса, Колір. Ми не повинні забувати про громадську думку з його тисячами іменами: від найвиразніших, як «Честь», до найбільш тривіальних і туманних, як, наприклад, наче страх перед «Що скажуть сусіди?».

Чи є Колір небезпечним ідолом?

Так, особливо білий колір. Цьому кольору вдалося об'єднати в одному культі французів, німців, росіян та італійців з метою отримати від цих «шляхетних священників» криваве жертвоприношення величезної кількості китайців.

Чи знаєш ти інші злочини Білого кольору?

Саме він перетворив всю Африку на пекло. Саме він і знищив індіанців Америки та лінчував чорношкірих.

Слуги Білого кольору пропонують своєму ідолу як жертву лише кров?

Вони також віддають своє служіння Йому похвалами.

Розкажи про ці похвали.

Це була б розповідь про надто довгу літанію. Але загалом, коли Білий колір вимагає злочину, то літургія, відповідне «богослужіння» йому, називає цю вимогу до злочину необхідністю на шляху досягнення цивілізації та прогресу.

Чи є Раса небезпечним ідолом?

Так, особливо коли цей ідол перебуває у союзі з релігією.

Наведи кілька прикладів злочинів союзу цих двох ідолів.

Мідійські війни, завоювання сарацин, хрестові походи, масові вбивства вірмен, антисемітизм.

Який найвибагливіший і повсюдно шанований ідол сьогодні?

Батьківщина.

Скажи конкретні вимоги цього ідола.

Військова служба та війна.

Чи може індивідуаліст бути солдатом у мирний час?

Так, але доти, доки його не просять вчинити злочин.

Що робитиме мудра людина під час війни?

Мудра людина ніколи не забуде заповідь істинного Бога, Розуму: не вбивай. І він віддасть перевагу підкоритися Богу, а не людям.

Які дії продиктує йому його совість?

Всесвітня совість рідко диктує вчиняти заздалегідь певні дії. Вона майже накладає заборони. По суті вона лише забороняє вбивати або поранити твого ближнього, і більше нічого. Методи є байдужими та засновують особисті зобов'язання.

Чи може мудра людина залишатись солдатом під час війни?

Мудра людина може залишатися солдатом під час війни, але лише за умови, що він буде впевнений щодо того, що він не допустить того, щоб він був втягнутий у скоєння вбивств та нанесення каліцтв.

Чи може формальна, чи відкрита відмова від підпорядкування військовим наказам, яке змушують вчинити вбивство, стати суворим моральним обов'язком?

Так, якщо мудра людина, через минулі події або будь-які інші причини, опиняється в одній з таких ситуацій, то своєю відмовою вона може привернути до себе увагу. Привернення до себе уваги може відіграти важливу роль, тому що його ставлення до наказу ризикує обурити, а потім, може, і стати повчальним прикладом для інших солдатів, що, своєю чергою, можливо, приведе цих людей до добра чи зла.

Чи мудра людина стрілятиме в офіцера, який віддав убивчий наказ?

Мудрий чоловік нікого не вбиває, тому що він знає, що тирано вбивство є таким самим злочином, як всяке інше навмисне вбивство.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Фідель
Фідель@Fidel

Перекладач

1.5KПрочитань
16Автори
18Читачі
На Друкарні з 21 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається