Чи буде провал після підвищення субʼєктності Азербайджану? Чому це шанс на мільйон? Та які виклики або й приємності чекають на Україну?

Останній тиждень був насиченим на події та напевно шокуючим для людей, які не дуже слідкують за міжнародними подіями. Проте мені, як людині, якій періодично трапляються новини з Карабаху, ці події не стали несподіваними.

Я не буду розбирати всю суть цього конфлікту, а лише розпишу ключові події, які, на мою думку, були ключовими.

Протягом усієї історії зіткнень, території Карабаху переходили під контроль Вірменії або Азербайджану, проте після 2020 року вони перейшли до другого, а росія ввела свої миротворчі війська.

У 2022 рокі відбулись нові зіткнення, Вірменія звернулась по допомогу до ОДКБ і росії, на що отримала відмову (воно й зрозуміло де російські війська були в той час).

Ця подія послугувала першим дзвіночком про підтримку росією Вірменії. А сама країна, думаю, усвідомила на що вона здатна самостійно, результат чого ми побачили у 2023 - визнання територій Нагірного Карабаху за Азербайджаном.

І ніби все йшло добре, у кінці року мала бути підписана ця угода, але в інфопросторі почали випливати думки про Зангезурський коридор.

Зараз до нього повернемось, але спочатку нагадаю як Азербайджан за останні півтора роки почав постачати більше своїх ресурсів до ЄС, і що ця країна зручно розташована на шляху від інших азійських країн до Туреччини.

Отож, Зангезурський коридор. Що це таке і з чим його їдять?

Це маленька територія Вірменії, яка географічно напряму сполучає Азербайджан з Туреччиною. Інфопростір просто заполонився інформацією, що Азербайджан хоче забрати собі цей шматок території. Туреччина звісно ж підтримувала таку ініціативу, адже додаткові кошти у бюджет - це завжди плюс.

Звісно знайшлись і противники цьому - Іран, який не хоче ще більшого посилення Туреччини в регіоні, ну і сама Вірменія, чий суверенітет хотіли порушити.

А що робити в такій ситуації, коли військовим шляхом ти точно програєш, а росія (з досвіду минулого року) не підтримає? Виходить треба починати грати за правилами цивілізованого світу - звертатись по допомогу до ЄС. Але щоб ЄС відреагував, потрібно щось придумати.

Таки придумали, при чому обоє - Вірменія із Азербайджаном, піти по актуальній проблемі. І вони почали публічну підтримку України. Думаю в серпні всі помітили це (хоч перед тим 1.5 роки такого активу не спостерігалось), адже ЄС це не тільки суддя, який допоможе вирішити ситуацію, а й дійсно надійний партнер і головне - інвестор, де все прозоро, чого від росії не дуже дочекаєшся.

І тут несподіванка, знову військові дії. У всього світу питання - навіщо? Адже скоро буде договір. Але Азербайджан вважає, що це дуже швидке відновлення свого суверенітету (після договору й далі могли бути заворушення, адже це територія з великою кількістю техніки та людей, від яких можна очікувати все), і звісно ж, кінцеве вирішення дуже довгого конфлікту.

То чи правда то все? 

Якщо Азербайджан з Туреччиною не вирішать проявити свої амбіції захопити все той ж Зангезурський коридор, тим самим розпочавши нову війну і чергове порушення Статуту ООН, то це запамʼятається як сильне рішення по завершенню конфлікту. Але якщо вони вирішать захопити цю територію, то у світі додасться ще один авторитарний режим з великою кількістю санкцій.

Ідентично і з Пашиняном, якщо він продовжить політику єднання з заходом, до його країни підуть інвестиції, а історія запамʼятає як лідера, який закінчив конфлікт та покращив життя людей.

А до чого тут взагалі Україна? На днях було опубліковане фото із різною зброєю, які Азербайджан конфісковує на тих територіях. Поки я бачив тільки меми, що Україна завжди рада новим знахідкам, але якщо ці країни так активно почали підтримувати нас, то можливо пройде певна комунікація вище і ми зможемо очікувати на нові подарунки. Принаймі я на це сподіваюсь. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bohdan Mirinchyk
Bohdan Mirinchyk@Mirinchyk

89Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 19 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Це все дуже добре, але коли ми вже почнемо розвивати свій ВПК? Чи ми вже настільки підсіли на голку допомоги, що вирішили не напрягатися? Шановні, півтора року повномасштабного вторгнення: власного виробництва такмеду - кіт наплакав, патронів стабільно не вистачає власних, снарядів, мін і ще бозна скільки всього. Держава взагалі думає включатися в процес? Чому у волонтерів і благодійних фондів виходить, а у міністерств ні? Такого розмаху війни не вивозяться донатами, потрібні системні рішення. Питаннь дуже багато, відповідей - навпаки.

Поаплодувати цьому коментарю

Вам також сподобається