Чи може українська демократія відновитися після війни? - The Times

Київ, можливо, бореться з Росією, але все ще бореться з корупцією. На тлі розмов про вибори політичні опоненти Зеленського б’ють на сполох про воєнний стан.

Контрнаступ України повзе вперед жахливою людською ціною, у Києві кар'єра міністра оборони висить на волосині. Олексій Резніков має намір піти у відставку вже наступного тижня через серію скандалів із закупівлями яєць, літніх курток і т.д.(Вже пішов з посади)

Невдоволення ймовірною корупцією переросло у чи не найбільшу внутрішньополітичну подію з тих пір, як Росія розпочала своє повне вторгнення — яке через 18 місяців українці називають «великою війною».

Але коли внутрішня політика повертається, у якому стані демократія, за захист якої країна платить таку високу ціну?

З лютого минулого року українці живуть у воєнному стані: поступаються певними свободами заради подальшої боротьби за виживання. У багатьох містах введено комендантську годину. Право на публічні зібрання обмежено. Депутати проголосували за заборону доступу преси до свого парламенту, Верховної Ради, щоб Москва не знала, коли парламент засідає і хто в залі.

Також було відключено оцифрований реєстр для державних службовців і депутатів, щоб закрити свої активи — на випадок, якщо російські військові використають дані для полювання на них та їхніх близьких.

Українські телевізійні канали новин були об'єднані в «марафон» під назвою Єдині новини, який фінансувався державою і в основному перевірявся офісом президента.

У перші дні війни прямі контактні дані міністрів були передані депутатам, щоб вони могли приватно запитувати урядовців і підтримувати єдиний громадський фронт до українського народу та його західних союзників. «Треба обирати між демократією та безпекою», – сказала Альона Шкрум, народний депутат від «Батьківщини» колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. «Кожна країна повинна була вибрати це раніше під час коронавірусу, і ви повинні вибрати це зараз, на жаль, — і це не хороший вибір для українців, тому що ми не любимо правил».

Чоловікам бойового віку, які мають менше трьох дітей, заборонено виїжджати за кордон без офіційного дозволу, а також депутатам місцевих чи національних парламентів. Народний депутат від проєвропейської ліберальної партії "Голос" Леся Василенко вже 18 місяців розлучена з родиною. Її чоловік живе з трьома дітьми в Клапхемі на південному заході Лондона. До лютого 2022 року депутати «були набагато відкритішими, більш прямими, більш відвертими і, безумовно, більш емоційними та драматичними», – сказав Василенко. «Сьогодні ми навчилися контролювати себе».

Інші бачать зсув більш темним. Представник партії «Європейська солідарність» екс-президента Петра Порошенка Олексій Гончаренко заявив: «Проблема є. На жаль, зараз в Україні є автократичні тенденції. Це факт. Коли прийде перемога, перше, що нам доведеться відновити, — це демократія».

Публічні дебати залишаються жвавими, але перемістилися в Інтернет. Члени парламенту відчувають, що перебувають під пильним наглядом, ніж будь-коли, вони намагаються не виходити на вулицю в дорогому одязі, який вони, можливо, купили до війни, або публікувати фотографії в соціальних мережах під час дипломатичних місій, побоюючись негативної реакції з боку виборців в окопах.

У цій атмосфері інформатор звернувся до журналістів у січні із занепокоєнням щодо закупівлі міністерством оборони. Стаття Юрія Ніколова в «Дзеркалі тижня» показала, що яйця для годування збройних сил купували по 17 гривень за штуку (37 пенсів), що значно перевищує ціну у Великій Британії (18,5 пенса) і більш ніж удвічі дорожче, ніж у київських супермаркетах. 7 гривень (15 пенсів). Також за завищеними цінами замовляли картоплю та курячі стегна.

У Бахмуті щоденно гинули солдати; Думка про те, що війну використовують спекулянти, викликала різкий протест і відставку заступника міністра оборони.

10 серпня Ніколов опублікував друге оповідання. Минулого літа, намагаючись закупити зимовий одяг для армії, міністерство замовило в турецької компанії «зимові» куртки вартістю 20 мільйонів доларів (16 мільйонів фунтів стерлінгів), що виявилося вдвічі меншою за вагу.

Витік митних документів показав, як в одному замовленні 4900 «камуфляжних» курток вартістю 142 000 доларів США (113 000 фунтів стерлінгів), що виходили з Туреччини, трансформувалися в 4 900 «зимових вітрозахисних» курток вартістю 421 000 доларів (334 000 фунтів стерлінгів) при в'їзді в Україну. Хтось, здається, намагався видати літні куртки за зимові, щоб нажитися, поки земляки тремтять в окопах.

Через два тижні журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач та дослідники київського «Центру протидії корупції» виявили, що один із власників турецької компанії до лютого цього року був нардепом від партії президента Зеленського «Слуга народу». Міністр оборони Резніков заперечив будь-яку корупцію в постачаннях зимових курток і закликав припинити «дружній вогонь».

«Президент знає, що я не просив цю посаду», — сказав він на прес-конференції в понеділок. «Він точно знає, що і скільки я зробив, і знає, що якщо він доручить інший проект, я з радістю його прийму, тому що ця посада [міністра оборони] — це Голгофа».

Опозиційний народний депутат і заступник голови комітету Верховної Ради України з питань податків і митниці Ярослав Железняк минулого тижня заявив, що Резніков має залишити посаду і стати послом у Великобританії. Вчора вранці з’явилася інформація про те, що Юлію Федів, голову Українського культурного фонду, збираються призначити міністром культури в тій самій перестановці — контролювати скандальний новинний марафон.

За даними міжнародної служби ринкових даних Trading Economics, військові витрати України зросли з 5,9 млрд доларів США (4,7 млрд фунтів стерлінгів) у 2021 році до 43,9 млрд доларів США (34,9 млрд фунтів стерлінгів) у 2022 році. У той час як західна допомога в основному складається з готової зброї та матеріалів, частина надається у вигляді грантів і позик для країни на закупівлю власного обладнання.

«Попри війну, боротьба з корупцією триває»

Україна має травматичну історію корупції. Під час революції на Майдані десять років тому подолання корупції було однією з головних мотивацій протестувальників, які кидали виклик проросійському президенту Віктору Януковичу.

Після його втечі в лютому 2014 року відкрилися благодійні організації та незалежні ЗМІ та була заснована складна антикорупційна інфраструктура, включаючи Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Вищий антикорупційний суд і реформований антикорупційний парламентський комітет.

На думку Каленюка, варто лише поглянути на північ, до Білорусі, щоб побачити, що могло б бути, якби Україна залишилася на своєму домайданівському шляху — Путін навіть згадав ці реформи у сумнозвісній вигадці за кілька днів до свого вторгнення.

«Незважаючи на війну. . . в Україні працює демократія і триває боротьба з корупцією, і я не знаю жодної іншої країни, яка б так робила під час широкомасштабного вторгнення», – сказав Каленюк.

Минулого тижня Зеленський оголосив, що справи про корупцію на високому рівні будуть вважатися державною зрадою і підпадатимуть під юрисдикцію СБУ, українського еквівалента MI5.

Доведення життєздатності української демократії стає все більш важливим для того, щоб залучити західних прихильників. Впливовий американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем минулого місяця закликав Україну провести «вільні та чесні вибори» до парламенту та президента наступного року, як це було заплановано, «навіть тоді, коли [Україна] зазнає нападу».

Зеленський натякнув, що готовий провести вибори за умови, що західні партнери допоможуть із фінансуванням і спостерігачами, в тому числі на передовій.

Але депутати та активісти побоюються, що будь-які вибори під час війни будуть несправедливими. Близько 8 мільйонів українців, багато з яких виборчого віку, покинули країну з початку війни. П'ята частина території України окупована Росією; Відмова тим, хто живе там, у можливості проголосувати, зіграє лише на руку Путіну. Понад півмільйона військовослужбовців, які мають право голосу, несуть службу.

У п’ятницю Білий дім високо оцінив «помітний» військовий прогрес України на півдні, але попередив про «високі втрати», які чекають попереду. Більшість українців кажуть, що воліли б провести вибори після перемоги.

Критики також кажуть, що проведення виборів, поки ще триває телевізійний новинний марафон, створить інформаційне середовище, сприятливе для чинного президента.

«Це проблема, це неправильно, що всі телевізійні новини в країні повністю в руках уряду, під його контролем», – сказав опозиційний політик Гончаренко. «Я розумію, що це військовий час і що є обмеження, але це не слід використовувати, щоб поставити одну політичну позицію. Ми єдині в тому, що Росія повинна припинити своє вторгнення, але зараз це використовують, щоб показати цю війну як війну однієї людини [Зеленського]. Це не війна однієї людини, це війна всього нашого народу».

Ведуча популярного сатиричного Youtube-каналу Toronto TV Ярослава Кравченко заявила, що насторожено ставиться до політиків, які хизуються підтримкою армії, щоб привернути до себе увагу. До війни їх шоу часто було зосереджено на політичній сатирі, висміюванні політиків. Тепер фокус змістився на воєнні репортажі та історичні шоу про минуле колоніальних репресій в Україні та військовий подкаст. Кравченко наполягав, що, незважаючи на ці нові шоу, канал не боїться час від часу заглиблюватися в українську політику, переважно у вигляді фрагментів більш довгих шоу. Коли справа дійшла до сатири, вона сказала: «Мова [критики] змінилася, але дух демократії залишився тим самим».

У четвер увечері в київському Caribbean Club гості зібралися на вечір «Underground Stand Up» через 48 годин після найстрашнішого ракетного обстрілу столиці за останні тижні.

Популярність стендапу в Україні зросла з початку минулорічного вторгнення, і 32-річна Ганна Кочегура є однією з найбільших його зірок. У своєму сеті вона жартувала про все: від кислої міміки польських прикордонників до того, як можна звикнути до авіанальотів, але не звикнути до того, що вранці все одно треба йти на роботу.

«Нам потрібно стежити за нашою власною українською політикою, тому що в секунду, коли ви відволікаєтеся, вони спробують прийняти якесь суперзаконодавство. Тож нам потрібно щодня перевіряти їх і запитувати: «Що ви робите, хлопці?», — сказала вона.

Однак вона була приємно здивована тим, як активізувався Зеленський, колега-комік. «Я пам’ятаю, як дивилася, як він танцює в шкіряних штанях, коли він виграв «Танці з зірками» , коли мені було 14 років, і ось ми зараз», — сказала вона. «З перших хвилин війни було зрозуміло, що він з нами, і це мало важливий ефект. . . але, звичайно, це не заважає нам жартувати над ним».

Джерело: The Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається