Чи є лиходії злими?

На перший погляд це риторичне питання і має зрозумілу відповідь, але я тут не для того, щоб констатувати усталені поняття.

Давайте розберемося з поняттям “лиходій”. Звісно, ви можете сказати, що це людина, яка робить лихі дії (Надіюсь, що етимологія зрозуміла). Більшість з таких осіб роблять це через якісь цинічні причини: гроші, влада, жорстокість або інші беззмістовні речі. І так, їх не можна виправдати, їх потрібно ізолювати. Але я не дарма написав раніше “більшість”.

Чи відчували ви колись безвихідь, розгубленість, спантеличеність, нерозуміння себе та ситуації? Якщо так, то ви могли приймати неправильні дії й для когось ви залишилися так званим лиходієм. Хіба ви вважаєте себе таким? Я думаю ні, але інші можуть подумати інакше.

Якось, дивлячись “Аватар: Легенда про Корру”, я почув приблизно таку репліку “Вони (лиходії) мали добру мету, але вибрали поганий шлях”. Справді, одні хотіли зрівняти можливості населення, другий звільнити його, третя об'єднати царство. Хоч, вони і мали доброзичливу мету, але досягали її не самим найкращим чином. Можна казати, що не думки характеризують людину, а дії. Але якщо думати так, то більшість визнаних героїв світу виявляються антагоністами людяності.

Суперечливі речі, чи не так? Найкращі лиходії тих чи інших творів це неоднозначні та харизматичні особистості. Звісно, це працює не завжди та і харизматичність можна сприймати по різному. Але я завжди приміряю такий образ до негативних персонажів і завжди задаюсь питанням “хто вирішує чорну та білу сторону?”. Герої, які знищують міські квартали, не зважаючи на наслідки, не сильно відрізняються від людей, які хочуть врятувати майбутнє, пожертвуючи частиною людства. Часто протагоністів зображують нерозсудливими, а злодіїв навпаки. Так, це є лише прийом для більшої зацікавленості, але залишається дивним в контексті, коли життя простих людей залежить від таких персонажів. Пам'ятайте, що ваше сприйняття світу залежить лише від вас.

Післямова

Надіюсь, я вклав якісь нові думки для вас. Якщо сподобався твір, то підкиньте пару копійок на мівіну, а я вас згадаю в майбутніх дописах.

Ці помисли не відносяться до росіян

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мелодист або Таки Роман
Мелодист або Таки Роман@Falsend

Любить писати щось цікаве

3.8KПрочитань
8Автори
102Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Відбиток смерті

    Всім знайомий той момент, коли вас проймає неочікуваність та жах. І особливо це стається, коли смерть зачіпає близьких.

    Теми цього довгочиту:

    Божевілля
  • Божевільні види мистецтва

    Я думаю більшість з нас пробувалися в різних видах мистецтва: малювання, писання прози та віршів, творення музики та будь-що інше. Тому хочу показати вам витвори мистецтва, якими можна захоплюватися або ненавидіти, але ніхто не заперечить, що для них потрібна справжня впертість.

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве
  • Я не маю ні одної ідеї та як проходить звичайний день автора з Друкарні

    Таки всім привіт. В кожному своєму дописі я розповідаю вам щось про друкарню, її авторів та свої думки. Сьогодні ж в нас трохи неординарний допис про самого себе. Не знаю, чи моя особистість та буденність комусь цікава, але я вирішив перевірити цю тезу.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Можете доповнити допис

Вам також сподобається