Цифровий слід Індії у війні між Ізраїлем та Газою


У розпал ізраїльсько-палестинського конфлікту швидко поширюється неправдива інформація та теорії змови. Один із конкретних випадків стосується індійського журналіста Адитьї Раджа Каула, який зробив заяву про звірства, скоєні ХАМАС, зокрема, про розтин вагітної жінки. Однак ці твердження залишаються неперевіреними. Конфлікт перетворився на цифрове поле бою, в якому громадяни з усього світу беруть участь через соціальні мережі.

Служба перевірки фактів під назвою BOOM виявила, що індійські користувачі на платформі X (колишній Twitter) були залучені до «дезінформаційної кампанії», спрямованої проти Палестини. Ці користувачі ділилися негативними новинами про Палестину, підтримуючи при цьому Ізраїль. Одним із прикладів було поширення відео, яке нібито показувало молодих дівчат, яких палестинські бойовики беруть у секс-рабині. Однак це відео не мало жодного контексту і, ймовірно, було знято під час шкільної поїздки до Єрусалиму.

Індію називають «світовою столицею дезінформації» через зростання правого націоналізму в країні. Існує припущення, що поширення неправдивої інформації про конфлікт між Ізраїлем і Газою можна віднести на рахунок ІТ-відділу BJP – підрозділу правлячої партії, який займається соціальними мережами. Однак цей епізод розкриває ширші тенденції, пов'язані з фейковими новинами і залученням широких верств населення до виробництва і поширення дезінформації в Індії.

Існує сильний ідеологічний резонанс між індуїстськими націоналістами в Індії та ізраїльською справою. Науковці вказують на схожість між хіндутвою (індуїстським націоналізмом) та сіонізмом, причому обидва наголошують на ідеї расової національної держави. Цей резонанс посилився в останні роки, особливо за прем'єр-міністра Нарендри Моді, який впроваджує політику, яку порівнюють з дискримінаційним ізраїльським Законом про повернення.

Підтримка Моді Ізраїлю в ізраїльсько-палестинському конфлікті є відходом від звичного нейтралітету Індії. Вона відображає тісні дипломатичні зв'язки між Моді та прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Економічні та стратегічні зв'язки Індії з Ізраїлем стають все більш очевидними.

Мережа правих націоналістів в Індії діє як віртуальна екосистема для нормалізації та поширення ненависті. Ця мережа також сприяє створенню альянсів між правими рухами в Ізраїлі та Європі. Солідарність між Індією та Ізраїлем навіть поширилася на широку громадськість, яка демонструвала підтримку Ізраїлю.

На низовому рівні серед прихильників індуїстських правих в Індії існують сильні проізраїльські настрої. Ці настрої були присутні в Інтернеті протягом багатьох років і лише посилилися з підйомом Хіндутви. Роль Індії в поширенні дезінформації під час ізраїльсько-палестинського конфлікту підкреслює силу і вплив цифрових платформ у формуванні громадської думки та залученні громадян до ідеологічних баталій.

Джерело: The Diplomat

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається