Дарт Джа Джа. Найшаленіша конспірологія по Зоряним Війнам

Коли в 1999му на екрани вийшла Примарна Загроза, в каноні з’явився такий персонаж як Джа Джа Бінкс. Багато фанатів його одразу зненавиділи і тому в 2х подальших епізодах його роль була зведена до мінімуму. Але які були початкові плани Лукаса на шаленого гунгана? З цього приводу є дуже цікава теорія.

Існує припущення, що в початковому плані на трилогію Джа Джа мав виявитись одним з ситів, і появою графа Дуку і генерала Грівуса ми маємо завдячувати саме тому, що від цього плану довелось поспішно відмовитись через реакцію на перший фільм.

Звучить дуже дивно? Якщо вкопатись в “доказову базу” то насправді не настільки.

Для початку варто згадати як в канон вперше було введено магістра Йоду. Кумедне маленьке створіння, що діє не надто логічно і виглядає куди менш розумним ніж є насправді. Саме такий камуфляж обрав для себе Йода під час першої зустрічі з Люком. Але ж такий номер міг зіграти і хтось з “плохішів”. І наявність прецеденту з персонажем що видавав себе за когось менш значимого і менш розумного стає першою цеглиною в цій конструкції. Тим паче в настільки циклічному всесвіті, де сюжет кожної трилогії в певній мірі відображав сюжет попередньої (Лукас порівнював цю сагу з поезією, де кожен наступний фрагмент повторює риму попередника).

Далі візуальні ознаки. Точніше ознака: очі. У ситів при використанні темної сторони Сили очі зазвичай мають полум’яно жовтий відтінок. І у нашого гунгана колір очей дуже схожий:

Очевидна проблема цього доказу: він не єдиний гунган з такими очима. Наприклад капітан Тальпас і босс Насс мають ідентичний колір очей:

Тож, або Лукас планував цілу шайку гунгано-ситів (що маловірогідно, враховуючи що правило двох було озвучено вже в першому епізоді), або цю ознаку варто відкинути як ненадійну.

Поки не надто переконливо, правда?

Але далі варто пройтись по фільму, а точніше по різним сценам з Джа Джа, його діям і наслідком цих дій.

Але спершу зафіксуємо ще один факт: нам відомо що одним з ситів того періоду є Сідіус і що він з Набу, як і Джа Джа. Тож, хоча у нас нема жодних доказів їх знайомства до подій епізоду, технічно така можливість існує. І хоча візуально вони дуже відрізняються по віку, ми не знали на момент виходу фільму швидкість старіння гунганів (нагадаю що Йода прожив більше 900 років, а Грогу в 50 виглядав як немовля). Тож простір для можливих комбінацій тут був.

Вже перша його поява виглядає як величезний збіг (а де збіг, там і харч для конспірології): він опинився прямо на шляху втечі Квай-Гона і “ніби чекав його”, ще і для надійності обхопив його при зустрічі. Після чого ув’язався за джедаєм і знаходячись поряд з ним поступово став однією з рушійних сил сюжету (що і відкриває простір для припущень чи не навмисно він це робив?).

Я найбільше люблю цю сцену за фразу “вміння говорити ще не є ознакою інтелекту” (це мало стати лозунгом левової частини Інтернету), але нас окрім зустрічі зараз більше цікавить те як Бінкс почав впливати на дії джедаїв. Він пропонує далі йти в місто гунганів, при чому на початку вагається, але дає себе вмовити. Це можна сприймати як за чисту монету, так і за майстерно виконану маніпуляцію.

І буквально наступна ж сцена показує нам стрибок Джа Джа в воду, який дуже нагадує стрибки джедаів:

Я знайшов отаку нарізочку джедайських стрибків (Джа Джа до речі в неї також включили) і що називається знайдіть Х відмінностей:

Продовжуючи тему стрибків забіжимо трошки наперед і зачепимо перестрілку в столиці Набу. Там ми бачимо як джедаї стрибають з містка і те саме робить Бінкс, але замість того щоб зістрибнути він чіпляється за парапет, а після зміни камери ми бачимо як він приземляється але не зліва від джедаїв, як мав би відповідно початковій позиції, а значно правіше.

На скріншотах ми можемо поабачити в червоних квадратах його положення на початку стрибка і в завершальній фазі. Для другого скріншоту було обрано момент коли видно тільки його вуха, але завдяки цьому ми бачимо Квай-Гона (наш просторовий орієнтир для порівняння) і червоний постріл від дроіда, як раз в тому напрямку де орієнтовно висів гунган до того. Тобто виглядає так, що він використав момент зависання на балконі для того щоб змінити свою точку приземлення на біль безпечну зону, до того ж зробивши це в момент коли для джедаїв він був в сліпій зоні за їх спиною. Як помітили спостережливі глядачі, це початкове зависання нагадує як Люк біля ями сарлака зістрибнув, зачепився руками за дошку і від неї ще раз стрибнув в потрібному йому напрямку.

Вражаючі акробатичні здібності, цілком гідні джедая чи сита. І, що важливо, ми за весь фільм не бачимо жодного такого стрибка від інших гунганів. Це звичайно не значить що вони не можуть, але відкриває вікно можливостей.

Повернемось до прибуття в місто гунганів.

Перше на що варто звернути увагу це реакція гунганів. Вони шарахаються від Бінкса і, можна сказати, що налякані його поверненням. Звичайно можна це списати на те, що він прославився своїми зашкварами і тому став впізнаваним як місцевий Коля “Мітбол” Тищенко, або на появу разом з ним чужинців (що малоймовірно, враховуючи реакцію охорони саме на нього). А можна і припустити що у мешканців є причини боятися конкретно цього свого земляка.

Звичайно, охорона і боси не побоялись мати справу з ним. Але перші наставили одразу на нього зброю (і тільки на нього, ніби він, а не чужинці є найбільшою загрозою), а другі розмовляли з Бінксом в кайданах і з озброєним ескортом.

Далі примітним стає те, що коли джедаї вже отримали бажаний транспорт до набуанців від гунганів і планували йти, Джа Джа дуже вчасно нагадав про своє існування і натякнув що їм не завадив би провідник (він не каже це прямо, але натякає що йому відомі небезпеки які їх чекають).

Під час подорожі також є пара моментів які не обійшла ця теорія. А точніше пара фраз. Перша з них це “максі-клас твоя Сила” від Джа Джа до Кенобі тоном який деякі вважають зневажливим (звідси виникає припущення що він знає більше про Силу ніж юний Обі-Ван). А друга про “на кожну велику рибину знайдеться більша рибина”. В останній фразі в певному сенсі криється відсилка до того що за однією загрозою, з якою доводиться боротись героям, може в тіні стояти ще більша. Ну і конспірологи прокладають цю логіку далі: за очевидною загрозою Мола стоятиме неочевидний для джедаїв, але очевидний для глядача Сідіус, а за Сідіусом неочевидний для всіх Бінкс.

Про стрибок з міста під час звільнення королеви вже було сказано вище, тож просунемось ще далі по сюжету. Наступний цікавий для нас епізод стається під час втечі на королівській яхті. На наступному відео нас цікавить момент з 3:10.

Р2Д2 дає копняка Бінксу який схилився схоже що ще над одним дроідом, який схоже так і не виїхав. Мені доводилось зустрічати твердження що в цей час наш вухастий нібито-сит саботував одного з дроідів. Так. це найбільш притягнутий за гунганські вуха “доказ”, але для повноти описуваної конспірології згадую і його.

Далі сюжет відправляє нас на Татуін, батьківщину левової частки проблем далекої-далекої галактики. Є певні теоретики які навіть потрапляння на цю планету і знахідку Енакіна приписують маніпуляціям гунгана. Там все настільки слабко аргументовано, що я навіть переповідати не буду. Просто згадую знову ж таки для повноти опису масштабів конспірології.

А от що куди цікавіше і переконливіше, це епізод першої зустрічі Джа Джа і Себульби. От цей фрагмент:

Окрім того що саме ця конфронтація привернула увагу джедая до чутливого до Сили хлопця (чого могло й не статись без гунгана), зверніть увагу на момент перед втручанням Енакіна. Джа Джа робить правою рукою рух дуже схожий на ті які роблять джедаї при спробах впливу на розум і, що примітно, Себульба, хоч і вже зробив замах, так і не наносить удар. Чи був це вплив Джа Джа Силою? Цікаве питання.

З подальшого можна виділити участь Бінкса в підготовці боліда для перегонів. Сам по собі епізод більше говорить про відповідальність Квай-Гона, що довірив не особливо візуально розумному гунгану обслуговувати не надто технічно простий болід, від якого напряму залежав успіх місії. Але примітно тут інше: по перше він таки виявляється вміє працювати з технікою і інструментами, а по друге, всі ставляться до Джа Джа приязно крім дроідів (С-3ПО і Р2Д2 навіть обговорюють його не дуже в позитивному ключі). Як відомо на дроідів Сила не діє, тож таке поєднання реакцій призвело до виникнення теорії, що Джа Джа через Силу певним чином впливав на оточуючих, і тому всі, крім дроідів, були більш схильні до того щоб сприймати його в вигідному для нього світлі. Звичайно тут купа припущень і теорія дуже слабка, але по своєму також цікава.

Ще вдалось знайти доволі цікаве відео яке показує пару епізодів з Татуіну, де все виглядає так, що персонажі вимовлять слова вкладені їм гунганом. Зверніть увагу на синхронність слів і його губ.

Ще одне цікаве питання: ми чуємо що хтось робив “вихідний дзвінок” з корабля, через що їх і відшукує Дарт Мол. Вцілому все виглядає що дзвінок зробила Падме після перегляду повідомлення про жахи що відбуваються на Набу. Але чи робила вона його і хто якщо не вона?

Під час прибуття на Корусант Джа Джа і Енакін складають компанію королівському двору Набу. Частина оглядачів звернули увагу на те що він називає королеву “pretty hot” (звертаючись до 14-річного хлопця) і намагаються побачити вплив гунгана на формування емоційного зв’язку Ені і Падме. Ще деяким в оргіналі почулося що він каже “queens” замість “queen” і вважають що Джа Джа зрозумів на відміну від решти що з королевами не все так просто.

Там же, на Корусанті, стається ще один епізод який змушує нас замислитись про Джа Джа і Силу. Під час розмови з Падме, він, розповідаючи про армію гунганів, робить характерний жест рукою, той самий що з Себульбою. Знову вплив Силою?

До речі, ще раніше було ще пару епізодів, де найбільш прискіпливі конспірологи також намагаються побачити цей жест (під час розмови з босами він стоячи в наручниках робить рух ніби намагається виконати цей жест, а також в бонго він нібито його виконує в сторону Квай-Гона). Але враховуючи відсутність переконливих наслідків, розглядати їх окремо я не бачу сенсу.

А от що має сенс згадати, це активна жестикуляція Джа Джа під час спілкування з босом Насса, коли, як припускають, він міг переконати його призначити Бінкса генералом. Особисто я конкретно в тій сцені в жестах гунгана саме цього характерного не бачу, але… Погодьтесь призначення максимально нелогічне.

Ну а сцена битви армій гунганів і дроідів це взагалі бенефіс Джа Джа Бінкса. Його рухи в цьому бою, шалену їх ефективність і величезну результативність порівнюють з популярним в кіно стилем бою “п’яного майстра”.

Навіть в моменті де він дуже незграбно розмахує пращею і ледь не прибиває нею своїх можна помітити що інерція від розмаху прибрала його з траекторії одного з пострілів. А те як він розстрілював дроідів причепленим до його ноги дроідом з 100% попадань… В таку фортуну важко повірити.

Епізоди 2 і 3 ми тут розглядати не будемо, оскільки, згідно теорії, після реакції на перший, Лукас відмовився від ідеї зробити Джа Джа ситом і вони вже робились відповідно без цього.

Що особисто я думаю щодо цієї теорії? Вона не позбавлена певного сенсу і деякі з популярних доказів дійсно виглядають переконливо.

Чи вірю я що він міг бути наприклад оригінальним Плегасом який навчав Палпатіна і стояв в тіні за ним? Ні, не думаю. Все таки вікова різниця говорить проти цього (Джа Джа явно виглядає замолодо щоб це можна було переконливо обіграти).

Чи міг він бути учнем Палпатіна вже на той момент? Вводити правило двох для того щоб його одразу порушити було б сміливим, але надто заплутуючим глядача трюком (в старому каноні це звичайно з часом зробили: Дарта Мола Палпатін навчав ще маючи живого Плегаса, але до цього автори прийшли не одразу). А у Палпі вже був Дарт Мол, тож ще один учень малоймовірний. Та і нема прямих ознак що він вже працює на Палпатіна.

Але чи вірю я що Джа Джа в ранніх сценаріях міг володіти Силою і можливо навіть не обов’язково свідомо її використовував? Цілком схоже що це могло бути в початкових планах. Є кілька моментів які б це дуже добре пояснило. Найскладніше зрозуміти роль яка могла задумуватись для Бінкса. Наступник Мола? Просто наділений Силою агент Палпатіна? Якась третя сила (умовно сит-анархіст)? Можна багато теоретизувати.

Вцілому ж ідея урізноманітнити ситів кимось типу Джа Джа мені довподоби. Зло має багато форм і це не завжди прагнення влади і контролю. Якщо розглядати його як такого собі сита-троля, то як потенційний антагоніст він в певному сенсі випередив свій час. В сучасному світі інтернет баталій, де люди не соромляться виводити один одного, провокувати, діяти як такі собі емоційні вампіри, що живляться негативними емоціями інших людей, такий антагоніст міг би виглядати дуже органічно. І мати куди менш тривіальні мотивації.

Уявіть тільки сита який запускає маховик подій, провокує битви і історичні події просто по приколу. Такий собі Локі-трікстер від світу Зоряних Війн. Або сита який не хоче влади, але хоче багато негативних емоцій у всіх, щоб підгодовували його темну сторону. Чи сита анархіста, який провокує весь цей безлад просто щоб зруйнувати такий нецікавий йому порядок. Уявіть що сит може бути не машиною для вбивства як Дарт Вейдер чи Дарт Мол і не тонким інтриганом як Дарт Сідіус, а чимось на кшталт Джокера Хіта Леджера. І хто як не Джа Джа ідеально підходить для цього.

А уявіть яку сцену викриття можна було б зробити для такого сита. От він дуркує, робить щось безглузде на фоні, ніхто не звертає на нього увагу і в вирішальний момент якихось подій червоне лезо меча пронзає спину одного з джедаів і ми помічаємо за його спиною гунгана з виразом обличчя якого ми ще не бачили. Безумного, дикого, небезпечного. Це могло би стати “я твій батько”-епізодом цієї трилогії, найшокуючим її моментом.

Я не знаю чи думав коли небудь Лукас про те щоб зробити Джа Джа одним з антагоністів в своєму фільмі, але я обожнюю цю теорію за те, які можливості відкривав би такий персонаж.

Теорія існує вже дуже давно і у неї навіть був сплеск нових ідей коли після 7го епізоду деякі люди хотіли побачити Дарта Джа Джа в Сноуку (фейспалм від однієї згадки). Але що цікаво, поки я дозбирав доказову базу для цього тексту я в останній момент знайшов що буквально пару днів тому вийшов трейлер анімаційного проекту “LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy” і там… є Дарт Джа Джа!!! Тобто, теорія і її популярність нарешті сподвигли правовласників зробити проект з альтернативним всесвітом, де це таки стало реальністю! І тепер вперше в житті мені хочеться подивитись лего-мульт.

Мене ця знахідка дуже надихає. Фанатське шаленство вривається на телеекрани і робить неможливе можливим. Це круто!

І на цьому на сьогодні закругляємось. Всім да прибуде з вами Сила і наш величний лорд хаосу Дарт Джа Джа Бінкс :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Waldo Netwalker
Waldo Netwalker@Waldo_Netwalker

Блог про всесвіт Зоряних Війн

158Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

  • Зоряні війни. Старий і новий канони. В чому різниця

    В своїх текстах мені однозначно часто доведеться відсилатись до старого канону, Розширеного Всесвіту, Легенд, а також нового чи діснеївського канону. Що це взагалі за набір назв і що за ними приховано? Думаю що варто з цим розібратись, перш ніж поринати в цей світ глибше.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни
  • Найкраще чтиво по Зоряним Війнам. Суб’єктивна думка

    May the 4th be with you! Сьогодні ці слова лунають по всьому світу, оскільки фанати всесвіту створеного Джорджем Лукасом відзначають своє головне свято: День Зоряних Війн. Спробую його відзначити і я тим, що почну блог про який давно думав, але до якого не доходили руки.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Бляха, від твоїх думок про теорію кайфонув більше ніж від самої теорії. Аж мурашки побігли від абзацу, де ти описав викриття ДжаДжа-ситха

Вам також сподобається