Дилема Сі: Ризик ведення війни проти Тайваню

Автор: Віллі Во-Леп Лем

Президент Китаю Сі Цзіньпін зіткнувся з дилемою. Близько дюжини його протеже виявилися настільки корумпованими, що генеральний секретар і головнокомандувач Комуністичної партії Китаю (КПК) більше не впевнений в ефективності козирної зброї НОАК (BBC). Ці люди посідають верхні ешелони ракетних сил Народно-визвольної армії (НВАК) і відділу розробки обладнання Центральної військової комісії, які займаються ракетним і ядерним обладнанням Китаю та закупівлею обладнання найвищого рівня для міжконтинентальних ракетних ракет, атомних підводних човнів і космічних апаратів.

Найсучасніше озброєння під контролем ракетних сил включає міжконтинентальні балістичні ракети Dongfeng-41, які здатні вразити материкову частину США, і Dongfeng-26 «вбивці авіаносців». Це важливо, оскільки очікується, що такі кораблі зійдуться в районі Тайванської протоки в разі вторгнення Китаю на непідконтрольний острів (USSC.edu.au). Приблизно за останній місяць деякі високопосадовці «зникли» разом з міністром оборони генерала Лі Шанфу (колишній керівник Департаменту розвитку обладнання) та низкою старших офіцерів ракетних військ. Серед інших жертв цієї очевидної чистки у відділах, що займаються закупівлями та матеріально-технічним забезпеченням, — командувач ракетними військами генерал Лі Ючао та політичний комісар-генерал Сюй Чжунбо (BBC Chinese ); (SCMP).

У китайських соціальних мережах також містяться повідомлення про те, що значна кількість генералів ракетних військ та інших військових підрозділів не бажають слідувати регулярним закликам Сі Цзіньпіна до «підготовки до війни» проти Тайваню (Zhihu); Rfa). Причина проста: керівництво Китаю не може гарантувати перемогу над силами Тайваню, які швидко модернізуються, через сумнівну ефективність найкращого арсеналу НВАК. Ситуація посилюється тим фактором, що і американські, і японські військові будуть безпосередньо залучені до зриву будь-яких планів сил НВАК, пов’язаних із Тайванем. Філіппіни, Австралія та, можливо, інші азіатські країни також нададуть матеріально-технічну підтримку американським силам, наприклад, дозволять американським кораблям і винищувачам використовувати свої військово-морські та військово-повітряні бази (ISW).

Військові КНР, схоже, наразі зменшили свою агресивність. Коли філіппінський флот розібрав величезну сітку з плавучих перешкод, яку китайський “флот добровольців” розмістив навколо спірної мілини Скарборо (також відомого як острів Хуан'янь), щоб перешкодити діяльності філіппінським рибалкам, реакція Пекіна була відносно мирною. У той самий час як партія гаряче протестувала проти дій Маніли, НВАК не встигла протистояти філіппінському флоту, уникнувши лобового зіткнення (Аль-Джазіра);French International). Цей інцидент стався незабаром після масштабних військових навчань неподалік від Тайваню, які спільно проводили США, Філіппіни, Австралія та Японія (News.USNI); The Daily Tribune).

Сі хоче швидкого вирішення тайванського питання.

Найвищий лідер Сі прагне приєднати Тайвань до Китаю, залишаючись здоровим і керуючи партійно-державно-військовим апаратом. Незважаючи навіть на погіршення місцевого середовища безпеки в Китаї, яке КНР вважає результатом стримування під проводом США. Теоретично Сі може відкласти військові дії до кінця свого очікуваного четвертого п’ятирічного терміну перебування на посаді, який закінчиться на 22-му партійному з’їзді в 2032 році. Однак Сі віддає перевагу більш раннім діям, перш ніж адміністрація Байдена зможе ще більше консолідувати свої позиції з «оточення» Китаю (Radio French International Chinese Edition).

У четвер, 28 вересня, президент Сі виступив із посланням на бенкеті з нагоди святкування 74-ї річниці створення КНР. У ньому він пообіцяв «розширити створення робочих місць, запобігти серйозним ризикам і привнести більше стійкості та життєздатності» в економічний розвиток країни. Однак тенденції внутрішньої економіки Китаю показали, що вона не може відновитися після трьох років карантину, пов’язаного з пандемією (VOAChinese); BBC). Безробіття зростає, навіть при знижування народжуваності; банки позичили стільки грошей забудовникам нерухомості з надмірним кредитом, що вони не дозволяють вкладникам легко забрати свої гроші; транснаціональні корпорації масово покидають країну, що призводить до швидкого зменшення ПІІ (Прямі іноземні інвестиції); і очікується, що дедалі суворіший американський "бойкот технологій" завдасть ще більшого удару по економіці КНР (Білий дім). Однак Сі ще не сигналізує про зміну курсу економічної політики, яка може допомогти вирішити ці проблеми.

Час явно не на боці Сі, що також видно на Тайвані. Частково спад підтримки об’єднання пояснюється скороченням демографічних показників його традиційних прихильників: швидко старіючого — якщо ще не померлого — покоління жителів материка, які приїхали на острів після громадянської війни в Китаї. Більшість тайванців, які народилися на островах, не мають сентиментальної прихильності до поняття «материковий Китай», не кажучи вже про уряд КНР, який широко сприймається як надмірно авторитарний (Центр Вілсона). Це структурний фактор, який зберігатиметься незалежно від результатів майбутніх президентських виборів на острові в січні 2024 року.

Переваги та недоліки ведення війни.

Військові дії проти Тайваню призведуть до кризи для регіональної та глобальної економік. Тим не менш, Сі міг би використати таку дію, щоб використовувати давно культивований націоналізм незадоволеної громадськості КНР. Він зможе оголосити воєнний стан, що ще більше розв’яже руки верховному вождю для замикання реальних і потенційних ворогів. Це буде включати все більшу кількість протестуючих, безробітних робітників, а також неоплачуваних державних службовців; і клієнтів банків, які не зможуть зняти гроші зі своїх депозитів.

Не менш важливо, захоплення Тайваню сприяло б досягненню «китайської мрії» верховного лідера, яка полягає в підвищенні статусу Китаю як останнього арбітра «нового світового порядку». (VOACinese),; Atlantic Council). Це поставило б досягнення Сі принаймні на один рівень із досягненнями його кумира Мао Цзедуна. Саме тому на нещодавній інавгурації 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Пекін оприлюднив документ під назвою «Глобальне співтовариство спільного майбутнього: пропозиції та дії Китаю», який нібито засвідчує внесок КНР у світовий мир і процвітання. (Міністерство закордонних справ Китаю); Сіньхуа).

Переконання в тому, що «Схід піднімається, а Захід занепадає», здається, переконало квазімаоїста Сі Цзіньпіна в тому, що успіх Китаю на Тайвані підвищить престиж Китаю серед членів так званої «осі автократичних держав». Прагнення Сі заручитися підтримкою недемократичних країн засвідчила пишна всесвітня церемонія, організована з нагоди відкриття Азійських ігор у Ханчжоу, на початку цього місяця. За винятком прем’єр-міністра Південної Кореї Хан Док Су, лише високопосадовці з малих країн із незначним геополітичним впливом направили своїх представників до Ханчжоу. Очевидно, намагаючись привернути увагу світу, Пекін пішов так далеко, що відправив літак до Дамаска, щоб доправити сирійського диктатора Башара аль-Асада до КНР. Відразу після церемонії привітання Сі та Асад підписали договір, що підтверджує їхнє «стратегічне партнерство» (VOAChinese); Radio French International Chinese).

Справа в тому, що гнів десятків країн, чия економіка постраждає через спалах у Тайванській протоці, безумовно, завдасть сильного удару зусиллям Сі побудувати «всесвіт спільної долі». Ініціатива «Один пояс, один шлях» (BRI), розширення Шанхайської організації співробітництва (ШОС) і блок БРІКС (який підтримує очолювану Китаєм «вісь автократичних держав») можуть стати побічним збитком у будь-якій нераціональній авантюрі на Тайвані. (Radio Free Asia); Newstatesman.com). Крім того, економічний збиток, який буде завдано вторгненням, також буде надзвичайно контрпродуктивним для досягнення Китаєм своїх цілей.

Висновок.

У Пекіні ось-ось відбудеться пишна феєрія на честь десятої річниці BRI ("Один пояс, один шлях"), глобального дітища китайського диктатора(Global Times); Hindustan Times). Очікується, що кілька глав держав із багатих західних країн відвідають BRI. І хоча Сі може і бачить чимало приводів для святкування, ця ініціатива зараз стикається з конкуренцією з боку Індо-Близько-Східного-Європейського коридору (IMEC), створеного на нещодавньому саміті G20 (The Diplomat); The Indian Express). Багато лідерів, зокрема в розвинених країнах, критикували Пекін за використання дипломатії «боргової пастки», а також за підкуп місцевих чиновників, щоб просувати грандіозні схеми, пов’язані з BRI. Хоча ведуться дискусії щодо обґрунтованості ярлика «боргова пастка», безсумнівно, деякі проекти BRI перетворилися на білих слонів (тих, у яких витрати на розгортання значно перевищують їх корисність), і що кілька країн, що розвиваються, зараз мають велику заборгованість перед КНР.

Невизначеність щодо майбутнього, може підштовхнути Сі розпочати вторгнення з двох причин: по-перше, він може бути підштовхнутий відчуттям, що його вікно можливостей не буде відкритим ще довго; а по-друге, невизначеність з боку решти світу – це те, чим Сі може спробувати скористатися. Однак саме невизначеність у верхівці ракетних сил НОАК і Департаменту розвитку обладнання на даний момент є найбільш вирішальною, що свідчить про те, що така подія принаймні не є неминучою можливістю. Якщо Сі врешті-решт відчує сміливість піти на такий рішучий крок, навіть якщо ракети НОАК зможуть довести свою цінність у відносно швидкому завоюванні Тайваню, може пройти кілька десятиліть, перш ніж тайваньці здригнуться перед суворою диктатурою режиму КПК. Без перемоги над Тайванем статус Сі як «Мао Цзедуна 21-го століття» в пантеоні КПК може опинитися під загрозою. Тоді збільшиться ймовірність того, що партійне ядро, відповідальне за неспроможність країни покращити економіку, розширити свій глобальний вплив і підвищити свою військову силу, може бути усунено від влади через деякий час у наступному десятилітті, хоча наразі неможливо передбачити, як це може розгортатися. Тому багато в чому все залежить від вибору Сі та його здатності втілити свої плани у життя в найближчі кілька років.

The Jamestown Foundation.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Спілка "УкрІнСерв"
Спілка "УкрІнСерв"@ukrinserv

Публікуємо всякі цікавинки

2.3KПрочитань
0Автори
17Читачі
На Друкарні з 25 липня

Більше від автора

  • Конфлікт щодо того, чи слід контролювати заморожені активи росії, — Financial Times.

    Переклад статті з FT, яка пояснює проблемність питання з конфіскацією заморожених російських активів. Чому США найгучніший голос конфіскації, а європейські держави проти? Чому банки зацікавленні у продовженні війни на десятиліття? Яку роль в цій дискусії грає Китай?

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • ЗМІ проти ЗСУ.

    Довго утримував свої рефлексії від публікації, але стає очевидним, що час настав. Одразу приготуйтесь до неприємних неструктурованих думок.

    Теми цього довгочиту:

    Змі

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається