Ексклюзив: супутникові знімки показують посилення активності на ядерних полігонах у Росії, Китаї та США - CNN

Зміст
Ерік Ченг , Бред Лендон та Іван Вотсон , CNN

Хоча немає жодних доказів того, що Росія, США чи Китай готуються до неминучого ядерного випробування, зображення, отримані та надані відомим аналітиком у галузі військових досліджень нерозповсюдження, ілюструють нещодавнє розширення трьох ядерних полігонів порівняно з тими, що були багато років тому.

Один експлуатується Китаєм у крайньому західному регіоні Сіньцзян, одним — Росією на архіпелазі Північного Льодовитого океану, а іншим — у США в пустелі Невада.

Супутникові зображення, зроблені за останні три-п’ять років, показують нові тунелі під горами, нові дороги та сховища, а також збільшення транспортного потоку, який в’їжджає та виїжджає з об’єктів, сказав Джеффрі Льюїс, ад’юнкт-професор Центру нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна.

«Ми бачимо справді багато натяків, які свідчать про те, що Росія, Китай і Сполучені Штати можуть відновити ядерні випробування», — сказав він, чого жодна з цих країн не робила після того, як підземні ядерні випробування були заборонені, після всеохоплюючого ядерного випробування 1996 року. Китай і США підписали договір, але не ратифікували.

Полковник ВПС США у відставці, Седрік Лейтон, колишній аналітик розвідки, переглянув зображення ядерних об’єктів трьох держав і дійшов подібного висновку.

«Цілком очевидно, що всі три країни, Росія, Китай і Сполучені Штати, вклали багато часу, зусиль і грошей не тільки в модернізацію своїх ядерних арсеналів, але й у підготовку видів діяльності, які будуть потрібні для випробування" — він сказав.

Москва ратифікувала договір, але президент Росії Володимир Путін у лютому заявив , що накаже провести випробування, якщо США діятимуть першими, додавши, що «ніхто не повинен мати небезпечних ілюзій щодо того, як глобальний стратегічний паритет може бути зруйнований».

За словами аналітиків, розширення ризикує спровокувати гонку за модернізацію інфраструктури, для випробувань ядерної зброї, в період глибокої недовіри між Вашингтоном і двома авторитарними урядами, хоча ідея фактичного збройного конфлікту не вважається неминучою.

«Загроза від ядерних випробувань полягає в тому, наскільки вони прискорюють зростаючу гонку озброєнь між Сполученими Штатами, з одного боку, та Росією та Китаєм, з іншого», — сказав Льюїс. «Наслідки цього полягають у тому, що ми витрачаємо величезні суми грошей, навіть якщо ми не стаємо безпечнішими».

Ядерні загрози

Коментарі Льюїса з’явилися після того, як відома ядерна наглядова група, Bulletin of the Atomic Scientists, на початку цього року встановила свій культовий Годинник Судного дня, вимірювання того, наскільки світ близький до самознищення.

Головною причиною своєї тверезої оцінки група назвала війну в Україні , спричинену незаконним вторгненням Росії до свого сусіда в лютому 2022 року.

«Тонко завуальовані погрози Росії застосувати ядерну зброю нагадують світові, що ескалація конфлікту – випадково, навмисно чи прорахунок – є жахливим ризиком. Імовірність того, що конфлікт може вийти з-під чийогось контролю, залишається високою», – заявили в групі.

Іншими словами, годинник Судного дня сьогодні сигналізує про вищий ризик кінця людства, ніж у 1953 році, коли і Сполучені Штати, і Радянський Союз проводили драматичні надземні випробування ядерної зброї.

Минулого місяця Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш звернувся до ключових країн із закликом ратифікувати міжнародний договір, який забороняє експерименти як у мирних, так і у військових цілях.

«Цього року ми зіткнулися з тривожним зростанням глобальної недовіри та розколу», — сказав Гутерреш. «У той час, коли в усьому світі накопичено майже 13 000 одиниць ядерної зброї — і країни працюють над підвищенням точності, охоплення та руйнівної сили — це рецепт для знищення».

Льюїс зазначив, що несподівано низька ефективність російської армії в Україні може бути одним із поштовхів для розглядання Москвою можливість відновлення ядерних випробувань.

Дмитро Медведєв, яструбиний прибічник Путіна та нинішній заступник голови Ради безпеки Росії, пообіцяв, що Москва «буде змушена застосувати ядерну зброю », якщо контрнаступ в Україні стане успішним. Войовнича риторика Медведєва викликала здивування, але Путін є ключовим фактором, який приймає рішення в Росії, і багато хто вважає його справжньою владою за престолом, протягом чотирирічного президентства Медведєва.

Президент Олександр Лукашенко заявив у серпні, що Білорусь, яка відіграла ключову роль у вторгненні Росії в Україну, також отримала тактичну ядерну зброю від Москви. Він додав, що Мінськ буде готовий використовувати їх перед обличчям зовнішньої «агресії».

Росія і Китай

Навіть коли минулого року російські військові вторглися в Україну, аналітики також помітили розширення ядерного полігону країни на Новій Землі в архіпелазі Північного Льодовитого океану.

За даними Міноборони Росії, у середині серпня цей об’єкт отримав нову увагу під час візиту міністра оборони Сергія Шойгу .

Нове будівництво на російському ядерному полігоні на Новій Землі, 22 червня 2023 року.
Planet Labs PBC/Інститут Мідлбері

Нове будівництво на російському ядерному полігоні на Новій Землі, 22 червня 2023 року.

Радянський Союз вперше використав майданчик на Новій Землі для проведення ядерних випробувань у 1955 році, до останнього підземного вибуху в СРСР у 1990 році. Згідно з оглядом, опублікованим у журнал Science and Global Security.

Супутникові знімки, отримані CNN, показали, що з 2021 по 2023 рік на полігоні на Новій Землі велося масштабне будівництво, до його порту прибували кораблі та нові транспортні контейнери, взимку дороги були вільними, а тунелі були прокопані глибоко в арктичних горах.

«Російський полігон, зараз відкритий цілий рік, ми бачимо, як вони прибираються з ніг з доріг, ми бачимо, як вони будують нові об’єкти». — сказав Льюїс.

Поруч із цими об’єктами, знаходяться тунелі, які Росія випробовувала раніше, сказав Льюїс. — "За останні п'ять-шість років ми бачили, як Росія копає нові тунелі, що говорить про те, що вони готові відновити ядерні випробування", - додав він.

«Мені цілком зрозуміло, що росіяни готуються до можливого ядерного випробування», — додав Лейтон, колишній офіцер розвідки ВПС США, а нині аналітик CNN. Але він зробив, як він сказав, важливі «застереження».

«Можливо, росіяни намагаються підійти до лінії, підготувавшись до ядерного випробування, але не здійснивши його. По суті, вони робили б це, щоб «налякати» Захід», – сказав Лейтон.

Ядерний полігон Лоп Нур.
Ядерний полігон Лоп Нур.
Підвищена активність також була виявлена ​​на китайському ядерному полігоні в Лоп Нур, висохлому солоному озері між двома пустелями в малонаселеному західному Китаї.

Супутникові знімки показують, що протягом останніх років розкопували новий, п’ятий підземний тунель, і були побудовані нові дороги. Порівняння зображень, зроблених у 2022 і 2023 роках, показує, що купа відвалів неухильно збільшується в розмірах, що змушує аналітиків вважати, що тунелі розширюються, сказав Льюїс.

Крім того, в головній адміністративно-допоміжній зоні почалися нові проекти будівництва. У 2021 і 2022 роках було побудовано нове сховище, яке можна використовувати для зберігання вибухівки, додав він.

«Китайський полігон відрізняється від російського», — сказав Льюїс. «Китайський випробувальний полігон величезний, і у нього багато різних частин».

«Це виглядає дуже зайнятим, і ці речі легко побачити на супутникових знімках. Якщо ми зможемо їх побачити, я думаю, що уряд США точно зможе», – додав він.

Підвищення активності в Лоп Нур також було зазначено в квітневому звіті проекту China Observer Фонду миру Сасакави, групи експертів з Китаю в Японії.

Після аналізу супутникових фотографій полігону Лоп-Нур група дійшла висновку, що «можлива мета Китаю полягає в проведенні докритичних ядерних випробувань».

Він виявив можливий шостий випробувальний тунель, який будується в Лоп-Нурі, зазначивши, що «той факт, що вздовж гірської місцевості було прокопано дуже довгий тунель із вигинами на шляху, вказує на те, що будівництво випробувального майданчика знаходиться на завершальній стадії».

У заяві для CNN міністерство закордонних справ Китаю розкритикувало доповідь, як роздух «ядерної загрози Китаю» та назвало її «вкрай безвідповідальною».

Нове будівництво в адміністративно-допоміжній зоні, ядерний полігон Лоп Нор.
Нове будівництво в адміністративно-допоміжній зоні, ядерний полігон Лоп Нор.

«З моменту оголошення про призупинення ядерних випробувань у 1996 році китайська сторона постійно поважала цю обіцянку та наполегливо працювала, захищаючи міжнародний консенсус, щодо заборони ядерних випробувань», — йдеться в повідомленні.

Він додав, що міжнародний світ повинен проявляти «високу пильність», щодо діяльності Сполучених Штатів у проведенні ядерних випробувань.

Діяльність у пустелі Невади

Кожні кілька років США публікують несекретну версію огляду ядерної ситуації , яка містить огляд ролі ядерної зброї в їхній стратегії безпеки.

В останньому звіті, опублікованому в жовтні минулого року, нам повідомили, що Вашингтон розглядатиме використання ядерної зброї лише в «екстремальних обставинах». Проте в ньому також зазначено, що США не приймають «політику невикористання першим», оскільки це призведе до «неприйнятного рівня ризику» для їх безпеки.

США провели своє останнє підземне випробування в 1992 році, але Льюїс сказав, що США вже давно тримають себе в стані готовності до ядерного випробування, готові відреагувати, якщо хтось із їхніх суперників зробить крок першим.

Комерційні супутникові знімки, зроблені над ядерним випробувальним полігоном у Неваді, офіційно відомим як “Об’єкт національної безпеки Невади”, показують, що підземний об’єкт – комплекс U1a – був значно розширений між 2018 і 2023 роками.

Управління національної безпеки (NNSA), підрозділ Міністерства енергетики США, який контролює цей сайт, каже, що лабораторія призначена для проведення «підкритичних» ядерних експериментів, що є давньою практикою, яка має на меті гарантувати надійність зброї в поточних запасах без повного контролю. масштабне тестування.

«У підкритичних експериментах, хімічні потужні вибухові речовини створюють високий тиск, який застосовується для матеріалів ядерної зброї, таких як Плутоній. Конфігурація та кількість вибухівки й ядерних матеріалів такі, що ядерного вибуху не відбудеться», – йдеться на сайті NNSA.

У відповідь на запит CNN, про коментарі, представник NNSA підтвердив, що воно «рекапіталізує інфраструктуру та наукові можливості» на випробувальному полігоні в Неваді, що включає придбання нових передових джерел і детекторів, розробку технології вимірювання реактивності та продовження тунельної діяльності.

«Це забезпечить сучасні діагностичні можливості та дані, які допоможуть підтримувати безпеку та ефективність ядерних запасів США без подальших підземних ядерних вибухових випробувань», – додав речник.

Будівельна діяльність, сайт національної безпеки штату Невада з 2023 по 2018 рік.
Будівельна діяльність, сайт національної безпеки штату Невада з 2023 по 2018 рік.
У звіті Управління урядової звітності США (GAO), опублікованому в серпні, йдеться, що США побудують два вимірювальні прилади на майданчику в Неваді, щоб «зробити нові вимірювання плутонію під час підкритичних експериментів». Згідно зі звітом GAO, пристрої та пов’язані з ними вдосконалення інфраструктури необхідні «для інформування про плани модернізації запасів ядерної зброї», коштуватимуть приблизно від 2,5 до 2,6 мільярдів доларів США і будуть готові до 2030 року.

Представник Ради національної безпеки також заявив CNN, що він уважно стежить за військовою діяльністю Росії, але додав, що «не бачить жодних причин для коригування нашої власної ядерної позиції».

“Однак, розширення об’єктів на випробувальному полігоні в Неваді — може посилити побоювання Москви та Пекіна того, що Вашингтон може готуватися до ядерного випробування, хоча обидві країни могли бачити розвиток подій із супутникових знімків, вони не мають можливості незалежно перевірити, що відбувається всередині,”сказав Льюїс, — “І таке сприйняття може стати небезпечним, особливо в нинішню епоху страху та відсутності довіри з усіх боків”.

Якщо вони це зроблять, світ дізнається у любому випадку. Будь-який великий підземний вибух, ймовірно, буде виявлений Міжнародною системою моніторингу (IMS), мережею з 337 об’єктів, які спостерігають за планетою на наявність ознак ядерних вибухів.

Продовження модернізації

Ганс Крістенсен, директор Проекту ядерної інформації Федерації американських вчених, погодився, що існує реальна небезпека ескалації випробувань, якщо це зробить одна з великих держав.

«Щойно одна з великих ядерних держав випустить десь ядерну зброю, ви дізнаєтесь, усі ставки впадають, тому що немає сумніву, всі знову приєднаються до цього бізнесу», — сказав він.

У нещодавньому щорічнику про світові ядерні сили, співавтором якого є Крістенсен, опублікованому Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру (SIPRI) у червні, аналітики прийшли до висновку, що всі ядерні держави світу, включаючи Великобританію, Францію, Індію, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль минулого року продовжили «модернізацію своїх ядерних арсеналів».

Росія, наприклад, 1 вересня оголосила, що її нова міжконтинентальна балістична ракета «Сармат» або «Сатана II» готова. За даними проєкту протиракетної оборони Центру стратегічних і міжнародних досліджень, «Сармат» може нести 10, а можливо, більше ядерних боєголовок незалежного націлювання з радіусом дії до 18 000 кілометрів (або близько 11 185 миль).

США також будують нові системи поставки ядерних боєголовок, як-от стелс-бомбардувальник B-21 і підводний човен з балістичними ракетами класу Columbia. У рамках модернізації, ядерні сховища також будуть додані до баз ВПС США в Еллсворті та Дайсі, написав Крістенсен у звіті Федерації американських вчених у 2020 році.

B-21 Raider представлено під час церемонії на 42-му заводі ВВС Northrop Grumman у Палмдейлі, штат Каліфорнія, 2 грудня 2022 року.
B-21 Raider представлено під час церемонії на 42-му заводі ВВС Northrop Grumman у Палмдейлі, штат Каліфорнія, 2 грудня 2022 року

У звіті SIPRI говориться, що Росія та США наразі володіють приблизно 90% усієї ядерної зброї у світі, причому США, за оцінками, мають понад 3700 боєголовок, а Росія має близько 4500. Обидві країни тримають свої стратегічні ядерні арсенали в стані тривоги, що означає, що ядерну зброю можна запустити в короткий термін.

Ядерний арсенал Китаю збільшився з 350 боєголовок у січні 2022 року до 410 у січні 2023 року.

У минулому Китай не поєднував боєголовки з системами поставки, тримаючи свої ядерні сили в стані «низької готовності». Але неурядова організація Асоціації контролю над озброєннями (ACA) заявила, що цього року НВАК щомісяця змінює ракетні батальйони зі статусу готовності до пуску.

Фіона Каннінгем, науковець Програми ядерної політики Фонду Карнегі за міжнародний мир, написала у щомісячному журналі ACA у серпні, що ядерну позицію Пекіна важко помітити.

«Збільшення розміру, точності, готовності та різноманітності арсеналу Китаю зміцнює довіру до здатності країни погрожувати помстою за ядерний удар і дозволяє Китаю робити більш обґрунтовані погрози і першим застосувати ядерну зброю», — написала вона.

Пташиний вид снігового покриву на озері Лоп-Нур і пустелі Такламакан в окрузі Юлі 28 листопада 2021 року в Монгольській автономній префектурі Баїнголін Синьцзян-Уйгурського автономного району Китаю.
Пташиний вид снігового покриву на озері Лоп-Нур і пустелі Такламакан в окрузі Юлі, 28 листопада 2021 року в Монгольській автономній префектурі Баїнголін Сіньцзян-Уйгурського — автономного району Китаю.

Але Крістенсен сказав CNN, що, хоча, всі три великі держави проводять підкритичні випробування, він вважає, що «повномасштабне ядерне випробування малоймовірне».

Деріл Кімбол, виконавчий директор Асоціації контролю над озброєннями, погодився, написавши у вересневому інформаційному бюлетені організації, що — «Китай, Росія та Сполучені Штати продовжують брати участь у діяльності, пов’язаній зі зброєю, на своїх колишніх полігонах для ядерних випробувань».

Але Кімбол зазначив, що без реального випробування «державам складніше, хоча й не неможливо, розробити, перевірити та застосувати нові проекти боєголовок».

Який сенс у додаткових тестах?

Але якщо всі три країни призупинили ядерні випробування з 1990-х років, що вони можуть отримати від відновлення цих випробувань?

Льюїс сказав, що причиною тестування, особливо для Китаю, є отримання більш актуальних даних для комп’ютерних моделей, які показують, що спричинить ядерний вибух. Тому, що в той час, як Сполучені Штати і Росія провели сотні тестів, Китай зробив лише близько 40 і має значно менше точок даних.

«Ці 40 тестів проводилися в 1960-х, 1970-х, 1980-х роках, коли їхні технології не були такими високими. Дані, якими ви володієте, не такі достовірні», — сказав Льюїс.

Нова Земля — архіпелаг в Північному Льодовитому океані, розташований на північ від Росії, 23 серпня 2012 року.
Нова Земля — архіпелаг в Північному Льодовитому океані, розташований на північ від Росії, 23 серпня 2012 року.

Інші вказують на те, що великі держави не випробовували ядерну зброю малої потужності, яка виробляє менший ядерний вибух, який може бути націлений на певний підрозділ або формування на полі бою, а не руйнувати велике місто.

У звіті 2022 року для Лабораторії прикладної фізики Джонса Хопкінса, в Балтіморі, дослідники Майкл Франкель, Джеймс Скурас і Джордж Уллріх припускають, що США можуть вагатися з помстою за російську атаку низької потужності, оскільки вони не випробували типи зброї, яка їм потрібна.

«Хоча Сполучені Штати зараз мають у своєму арсеналі кілька видів зброї меншої потужності, вони недостатні щодо кількості та різноманітності систем поставки», — йдеться в їх звіті під назвою «Лоскотання хвоста сплячого дракона».

Зокрема, ще йдеться у звіті, що зброя меншої ядерної потужності — менше кілотонни (для порівняння, атомна бомба, скинута США на Хіросіму, Японія, у 1945 році, мала потужність близько 15 кілотонн), які можуть бути доставлені літаками або кораблями. було запропоновано засіб стримування російських ядерних загроз.

«Така зброя навряд чи буде доступна за відсутності випробувань», — йдеться у звіті.
Згідно з даними ООН, Сполучені Штати, перша у світі ядерна держава, провели 1032 випробування, перше — у 1945 році, а останнє — у 1992 році. Радянський Союз, – тепер Росія – провів 715 випробувань між 1949 і 1990 роками, а Китай 45 разів випробував між 1964 і 1996 роками.

Льюїс вважав, що бажання США, Росії та Китаю першими розробити «екзотичну» зброю майбутнього також викликає потребу в ядерних випробуваннях цих можливих систем. Деякі з них можуть незабаром опинитися в російському арсеналі, оскільки Путін хвалився такими видами зброї, як ядерна торпеда кінця світу та ядерна крилата ракета.

«Ми стоїмо на порозі такого роду науково-фантастичного майбутнього, де ми воскрешаємо всі ці жахливі ідеї часів холодної війни», — сказав Льюїс.

Джерело CNN.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається