Дослідження "паралельного імпорту" московії з Німеччини

Зміст

В останні дні українські ЗМІ та представники Міністерства оборони все частіше говорять про неефективність експортного контролю наших партнерів. Насамперед мова йде про сучасну електроніку, що використовується у широкому спектрі товарів військового призначення (від дронів до ракет).

Чеські мотори у "Ланцетах", американські мікросхеми у "Шахідах", французькі матриці у приладах спостереження... Номенклатура "паралельних" поставок до росії величезна. І навіть сама Україна: за даними інсайдерів титанової галузі, українська титанова руда протягом останнього року успішно поставлялася до росії, де потім переплавлялася і використовувалася у виробництві зброї. Правда, ця схема була організована через низку угорських, польських фірм-посередників.

дрон Ланцет, чеський двигун
Чеський двигун з “Ланцета”

У останньому і криється головна проблема експортного контролю. Часто він призводить не до перекриття "кранику експорту" до країни-терориста, а до простого удорожчення імпорту через потребу у створенні низки фірм-прокладок, що мають пустити пісок в очі контролюючим органам.

Прикладом "паралельного імпорту" України може бути завезення клістронів для нашої системи ППО, які такими ж схемами часто везлися в Україну. До повномасштабного вторгнення у московії навіть встигли засудити трьох громадян, що сприяли продажу з рф клістронів для української ППО, попри встановлений московитами експортний контроль.

Але схеми, що допомагають країнам-терористам обходити експортні обмеження, невидимі лише у випадку браку масивів інформації. Держава-агресор може розсіяти свій тіньовий імпорт через фірми-прокладки, або навіть через держави-прокладки, але за доступу до цільного масиву даних можна побачити аномалії, що і виведуть злодія на чисту воду.

"Останній Капіталіст" вирішив зробити те, що раніше не робило жодне західне чи українське видання - виявити канали "паралельного імпорту рф". І ми це зробили, поки що для Німеччини. Але перед власне самими результатами (дуже скороченими, маленька методологічна ремарка).

Методологія

У якості масиву даних для аналізу ми взяли статистику німецької митниці, що перебуває у вільному доступі. До масиву входили показники експорту (тоннаж, вартість) до обраних країн за 2019-2022 рік, з поділом на категорії товарів за Міжнародною класифікацією (що ділить експорт на близько 270 категорій).

Для аналізу було обрано такі країни як Вірменія, Азербайджан, Білорусь, КНР, Грузія, Іран, Казахстан, Кирґизстан, Молдова, Монголія, Чорногорія, рф, Сербія, Таджикистан, Туреччина, Туркменістан, Узбекистан.

Сербія була обрана для аналізу як позаблокова країна із сильними проросійськими настроями у частини населення. Чорногорія, попри членство у НАТО, також теоретично могла б брати участь у подібних схемах.

КНР, Білорусь, Грузія, Вірменія, Казахстан, Кирґизстан, Азербайджан, Монголія були обрані як країни, що мають сухопутний кордон з рф.

Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан - як країни, що тісно пов'язані з рф.

Іран як країна з терористичним режимом, що допомагала рф із безпілотниками.

Туреччина - через свою політику "багатовекторності" Ердогана.

московія - з очевидних причин.

Було проаналізовано німецькі дані, оскільки вони виявилися легкодоступними та легко піддавалися аналізу через їхній чіткий розділ на категорії. Допомагали нам у справі зведені таблиці Microsoft Excell, що дозволяли швидко проаналізувати масив даних на 4574 рядків із 8 стовпцями кожен.

У результаті отримали таку таблицю

Ми могли б взяти дані лише за 2021 рік, але це б не пролило світло на всю картину і призвело б до численних викривлень. Тому ми вирішили середні показники тоннажу та вартості німецького експорту до кожної з країн за 2019-2021 роки. 2019 рік відображає докризовий період, 2020 - розпал коронакризи з розривом торгівельних шляхів, 2021 - період відновлення.

Дані за 2019-2021 рік ми порівнювали із данними за 2022 рік. Ми вирахували вартісну і тоннажну різницю німецького експорту по кожній з країн, зміну його ціни, тощо.

Через доволі довгу довжину таблиці, надалі будемо надавати праву сторону та назви країн.

Топ-7 товарів подвійного призначення

1. Різноманітна електроніка (SITCM778)

Електричний конденсатор — Вікіпедія

Включає у себе батареї, конденсатори, електричні машини з унікальними функціями, прискорювачі частинок, сигнальну апаратуру для залізниць, освітлювальне обладнання, вугільні електроди, реле, друковані схеми, інше.

За результатами дослідження данних із порівнянням абсолютних та відносних величин експорту товарів цієї категорії ми прийшли до висновку, що участь у схемах “паралельного імпорту” рф цієї категорії товарів беруть такі держави як Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Сербія.

Експорт з ФРН до рф цих товарів впав з 9493 до 2866 тонн.

У Вірменії помічено невелике зростання тоннажу імпорту різноманітної електроніки з ФРН (з 82 до 119.4 тонн), але при цьому значно зросла її ціна - на 168%. Відтак мова йде про якісь рідкісні елементи.

У майже два рази зріс тоннаж експорту з ФРН цих товарів до Азербайджану (з 123 до 219.8 т). Середня ціна зросла лише на 7%. Цілком можливо, що на фоні повномасштабної війни Азербайджан вирішив зробити більше зброї.

Казахстан - однозначно учасник схеми "паралельного імпорту" різноманітної електроніки. Рекордне зростання тоннажу з 721 до 1584 тонн, а також зростання середньої ціни на 53%.

Сербія - відчутне зростання імпорту товарів цієї категорії з ФРН (з 1395 до 2167 тонн). Зростання середньої вартості на 25%.

Чому не було включено до переліку Іран та Туреччину, що теж демострують зростання тоннажу та ціни? Щодо Ірану все просто - збільшення виробництва "Шахедів" (що теж несе шкоду Україні, але не є "паралельним імпортом"), у Туреччині зростання низьке у відносному вимірі (з 21438 до 22591 тонн).

Також є великі підозри із Грузією, що також вирішила незначно збільшити свій імпорт різноманітної електроніки з рф (з 368 до 416.5 тонн) із збільшенням вартості на 29%. Проте якщо такий канал паралельного імпорту цієї категорії й існує, то він малозадіяний.

Прийнявши вищезгадану гіпотезу все одно можна прийти до висновку, що навіть через “паралельний імпорт” рф не вдалося відновити навіть половину поставок з ФРН. Проте, московія цілком могла наростити закупівлю цих комплектуючих у КНР.

2. Електронні лампи, трубки, катоди, діоди, транзистори, інтегральні мікросхеми (SITCM776)

Інтегральні схеми: типи та опису

Падіння експорту з ФРН до рф з 447 до 101.1 тонн

Основні країни схем “паралельного імпорту”: Сербія, Кирґизстан, Грузія, Молдова, Чорногорія.

Сербія: надзвичайно аномальне зростання експорту з ФРН цих товарів з 634.6 у 2021 році до 1454.7 тонн у 2022 році. При цьому ще у 2019 році цей експорт складав 262.9 тонн. Падіння ціни у 2022 році на 58%.

Кирґизстан: зростання експорту на 1.2 тонни, зате з якою ціною - 1.5 мільйони доларів. Тобто, скоріше за все процесори.

Грузія: зростання експорту з 8 до 23.8 тонн, падіння ціни на 84%.

Молдова: зростання експорту з 27 до 166.3 тонн, падіння ціни на 87%. У 2021 році тоннаж різко зріс з 15.5 до 51 тонни, а потім до 166.3 тонн у 2022 році. Правда підозріло?

Чорногорія: зростання експорту з 9 до 36 тонн, падіння ціни на 77%.

Тут московії вдалося налагодити ефективні шляхи “паралельного імпорту”.

3. Автомобільні запчастини (SITCM784)

Автомобільні запчастини: доставка до дивану | Npshopping.com

Шасі, гальма, коробки передач, інші деталі

Падіння експорту ФРН до рф з 152856 до 25672.6 тонн

Основні держави-схемщики: Вірменія, Грузія, Казахстан, Кирґистан, Сербія, Туреччина,

Вірменія: зростання тоннажу з 187 до 1187 тонн, зростання вартості на 18%

Грузія: зростання тоннажу з 974 до 1284 тонн, зростання вартості на 25%

Казахстан: зростання тоннажу з 2857 до 7297 тонн, зростання вартості на 82% (тягають запчастини для дорогих авто)

Кирґистан: зростання тоннажу з 162 до 991 тонн, зростання вартості на 135%.

Сербія: зростання тоннажу з 6596 до 10674 тонн, зростання вартості на 13%

Туреччина: зростання тоннажу з 131711 до 175899 тонн, зростання вартості на 1%. У порівнянні з чисто 2019 роком все одно дуже багато.

Проте навіть із врахуванням нових каналів, росія потерпає від дефіциту автомобільних запчастин, що доводиться тепер везти з КНР.

4. Мотори неелектричні (SITCM714)

Shahed-136 — семь главных фактов об иранских дронах-камикадзе / NV
Двигун “шахєда”

У 2022 році експорт ФРН товарів цього типу скоротився з 386 до 34.2 тонн.

За результатами аналізу визначено, що КНР та Туреччина потенційно є учасниками схеми "паралельного імпорту" неелектричних моторів, що можуть застосовуватися як і у військовій техніці, так і у "Шахєдах", "Орланах", тощо.

Експорт неелектричних моторів з ФРН до Туреччини зріс з 99 до 288.9 тонн. При цьому падіння середньої ціни на 57%. В один момент Туреччині різко стали необхідними дешеві мотори. Дуже багато дешевих моторів.

Продаж товарів цієї категорії до КНР зріс з 1550 до 2093 тонн, із зростанням ціни на 16%. Участь КНР у схемі під сумнівом - цілком вірогідно, що ефект оживлення економіки. Проте все одно, зважаючи на амбіції Сі, Німеччині варто звернути на це увагу.

Також чомусь різко впали продажі двигунів до Вірменії, правда при цьому вони виявилися чомусь надзвичайно дорогими. Можливо має місце одруківка у німецькій статистиці.

5. Автоматичні обчислювальні машини (комп'ютери, SITCM752)

▻ Комп'ютерний клас на базі 15 ПК + комп'ютер вчителя - Замовити у Києві,  Україні | AVexpert

Експорт комп'ютерів з ФРН до рф у 2022 році скоротився з 873 до 121 тонн.

Причетні до організації схем "паралельного імпорту рф" держави: Вірменія, Грузія, Казахстан, Кирґизстан, Туреччина.

Вірменія: зростання тоннажу експорту з 13 до 54.8 т, зростання середньої ціни на 58%. Везуться дорогі комп'ютери.

Грузія: зростання тоннажу експорту з 14 до 39.3 т, зростання середньої ціни на 16%.

Казахстан: зростання тоннажу експорту з 93 до 185.5 т, зростання середньої ціни на 2%.

Кирґизстан: зростання тоннажу експорту з 14 до 31 т, зменшення середньої ціни на 18%.

Туреччина: зростання тоннажу експорту з 335 до 528 т, зростання середньої ціни на 11%.

Зростання у КНР з 906 до 962 т не є аномальним для такої великої країни.

Азербайджан: зростання тоннажу експорту з 7 до 15.8 т, проте у 2020 році було 11 т, тому можна звести на відновлення економічної активності.

6. Оптичні інструменти та обладнання (SITCM871)

Лазер — Вікіпедія

Біноклі, мікроскопи, стереоскопи, їх частини, лазери, перископи, тощо, запчастини до них

Експорт з ФРН до рф впав з 283 до 102.8 тонн.

Причетні до схем "паралельного імпорту" держави: КНР, Казахстан

Експорт оптичних інструментів та обладнння до КНР зріс з 2567 до 3768 тонн при незмінній вартості. Навіть зважаючи на збільшення обсягів виробництва дронів у КНР, зростання має аномальні значення. Відтак, частина оптичних інструментів та обладнання може перетікати до рф.

Експорт товарів цієї категорії до Казахстану зріс з 9 до 22.3 тонн, зменшення середьної вартості на 14%.

7. Телекомунікаційне обладнання (SITCM764)

Радіомовні передавачі – KВАНТ-ЕФІР

Передавачі, мікрофони, приймачі, телефонні пристрої, інше обладнання радіозв’язку

Експорт з ФРН до рф цих товарів впав з 1556 до 301.3 тонн.

У схемах “паралельного імпорту” беруть участь такі держави як: Вірменія, Грузія, Казахстан, Монголія, Таджикистан, Узбекистан, Туркменістан, Молдова.

Вірменія: зростання тоннажу експорту з 11 до 50.5 тонн, зростання ціни на 51%

Грузія: зростання тоннажу експорту з 21 до 34.7 тонн, падіння ціни на 36%

Казахстан: зростання тоннажу експорту з 93 до 442.3 тонн, падіння ціни на 46%.

Кирґизстан: зростання тоннажу експорту з 4 до 8.7 тонн, зростання ціни на 82%.

Молдова: зростання тоннажу експорту з 23 до 42.4 тонн, падіння ціни на 29%. Проаналізовано з 2019 роком окремо - все одно дуже високе зростання.

Монголія: зростання тоннажу експорту з 2 до 8.1 тонн, падіння ціни на 34%.

Таджикистан: зростання тоннажу експорту з 3 до 9.4 тонн, падіння ціни на 87%.

Туркменістан: зростання тоннажу експорту з 9 до 31.7 тонн, падіння ціни на 36%.

Узбекистан: зростання тоннажу експорту з 25 до 41.3 тонн, падіння ціни на 37%.

Щодо Туреччини та Сербії: проаналізовано окремо показники за кожен рік, аномалій не знайдено. У 2022 році показники повернулися на доковідний рівень.

Штірліц ще ніколи не був…

Мусульманські Узбекистан, Туркменістан, різко вирішили почати пити багато алкогольних напоїв. Так само дуже дивним виглядає зростання вартості експортованих до Таджикистану напоїв.

Висновок

Головними державами-прокладками у схемах “паралельного імпорту рф” з ФРН є Казахстан, Кирґизстан, Туреччина, Вірменія.

Допоміжними державами є Узбекистан, Туркменістан, Грузія, Таджикистан.

Спорадично у схемах паралельного імпорту виявляються Молдова, Сербія, Чорногорія, Азербайджан. Проте, на жаль, вони з’являються якраз у найбільш потрібних рф товарах: напівпровідниках, запчастинах для авто.

КНР також наростила імпорт з ФРН деяких позицій, але це у більшій мірі пов’язано зі збільшенням власного виробництва.

Файл зі всіма категоріями доступний для завантаження за покликанням: https://drive.google.com/file/d/1ecwuBrDpN62TkZsCAgxqKeF5JDNNgs-B/view?usp=sharing

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

102.7KПрочитань
0Автори
730Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Обороний комплекс Північної Кореї

    ВПК КНДР, що може бути більш невідомо і таємниче ніж зброя, яку робить товаріщ Кім. Чи є КНДР справді великим виробником зброї та які можливості воно може мати для наших ворогів.

    Теми цього довгочиту:

    Кндр

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається