Експортна перемога зі смаком зради

Вчора міністерство економіки України заявило, що Україна вийшла на показники експорту, що були до повномасштабного вторгнення. Мова насамперед йшла про вагу експорту.

І це дійсно близько до правди. Ми взяли середньомісячні вагові показники експорту України у 2019 та 2021 році й отримали 13,9 та 13,5 млн тонн відповідно. У квітні 2024 року український експорт склав понад 13 млн тонн.

Дата

Вага експорту, млн тонн

Середньомісячний 2019

13,9

Середньомісячний 2021

13,5

Квітень 2024

13,0

Тут можна зробити корективу на те, що обсяг експорту нестабільний протягом року: під час жнив він починає зростати. Кажучи про "рекордні показники", міністерка економіки Юлія Свириденко мала на увазі порівняння з показниками лютого 2022 року.

Відтак, за ваговими обсягами експорту Україна дійсно вже надзвичайно близька до показників 2021 року. Складно уявити, скільки сил та енергії у цей показник вкладають наші працівники портів, залізниці, складів, перевантажувальних терміналів.

Попри втрату азовських портів, блокаду Херсонського та Миколаївського, Україна продовжує грати на світових ринках, не в останню чергу завдяки допомозі британців, що допомагають нам із морським коридором. Зараз ще запрацює і сухопутний шлях через Польщу й становище українських експортерів стане набагато кращим.

Проте за цифрами вагової перемоги сховалася валютна зрада. Хоч і вага експорту вже майже досягла показників 2021 року, але валютні доходи з нього - ні.

Для порівняння: у квітні 2024 року з 13 млн тонн ми заробили $3,3 млрд. Натомість у 2019 та 2021 роках: $4,1 та $5,37 млрд відповідно. І це в номінальних показниках (тобто без врахування інфляції). 2021 рік був піковим, оскільки ціни на сировину досягли рекордних показників після коронакризи. 2019 рік найкращий для об'єктивного порівняння.

Якщо ж ми приведемо показники 2019 та 2021 до поточних значень, врахувавши інфляцію, ситуація буде ще більш плачевною. Річ у тому, що ціни на руду зараз тільки відновлюються з дна, а ціни на пшеницю такі самі як у 2019 році (хоч і долар серйозно знецінився за цей час).

Ціна на пшеницю, доларів за бушель

Наразі у світі доволі несприятлива кон'юнктура. Відтак, як і в номінальному, так і в реальному вимірі, український експорт ще далекий від показників періоду до повномасштабного вторгнення.

Відтак, згадана Мінекономіки "вагова" перемога є частковою, оскільки Україні наразі критично важливо зменшити дефіцит торгівельного балансу, що досягається збільшенням валютних обсягів експорту.

Досягнення попередніх вагових обсягів експорту є важливим, однак воно може створювати ілюзії щодо ситуації, яка у нас є. А вона залишається складною. Зараз усі невійськові видатки бюджету покриваються зовнішньою допомогою, але в найближчі роки це зміниться. Нам потрібно вже сьогодні готуватися до цього і збільшувати власні можливості оплачувати свої потреби.

Дізнавайся більше про особливості та становлення української економіки в Школі Останнього Капіталіста: https://ostkap.school/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

93.6KПрочитань
0Автори
688Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Під черевом Дракона. Який флот у Тайваню

    Найближчим супротивником КНР на шляху військово-морської домінації є Тайвань. КНР давно мріє приєднати цей острів. Враховуючи те, що в США сидять поціновувачі червоних ліній, то Тайваню слід краще готуватися до неминучого, бо як говорили римляни Si vic pacem, para bellum.

    Теми цього довгочиту:

    Військовий Флот
  • Раз, два, три... локомотив УЗ - гори!

    Для європейських залізничників лишається загадкоюк як попри постійні ракетні обстріли, зношений парк локомотивів та слабке фінансування ремонту колійного господарства, українські залізниці витримують один з найкращих показників пунктуальності.

    Теми цього довгочиту:

    Укрзалізниця
  • Тяжкий шлях М’янми

    М'янма є маловідомою країною для українців. Здебільшого вона нам відома з зронік Другої світової війни чи книг британських письмеників. Аел ця країна, яка переживає громадянську війну є важливим полем бою між азійськими країнами. Що ж таке М'янма і що в ній відбувається

    Теми цього довгочиту:

    М'янма

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається