Experimental black metal

Зміст

Цього разу поговорімо про Experimental black metal – всіляке дивне у блекметалі, а іноді навіть за межами металу, що з блекухою пов'язано. Дуже постараюся звести тред до справді класних гуртів, а не списку божевільного.

Почнімо з історичної довідки.

Візуалізація обкладинки, згенерована ШІ

Історична довідка

Блекметал, як і метал загалом, дуже консервативний напрямок: в ньому нерідко за своє право на експерименти треба битися, часом – буквально. Залишаєшся в тренді -> отримуєш підтримку старших колег, експериментуєш -> остракізм, насмішки.

Тож домішувати в блек історично можна було лише те, що схвалено авторитетами: класичну електроніку (бо її додавали MAYHEM), ембієнт (бо ULVER), фольк (бо ENSLAVED), орган (бо EMPEROR) – це майже і все.

Другий альбом MAYHEM "Great Decratation of War" став під удар задовго до виходу (як в них взагалі міг з'явитися другий альбом, без Юронімуса?). Але удар у підсумку – витримав. Його нові фішки були новими для блеку, але не для металу в цілому: технічні навороти, речитатив і патосні промови, раптові паузи, техно.

Коли Аттіла зі своїми TORMENTOR захотів і собі посунути межі, щось пішло не так. На 2000 рік він давно вже був блековою іконою, щойно заспівав на проривному кіберблековому дебюті ABORYM, хотілось чогось свіжого, і водночас – рідного.

Так стався перший реюніон TORMENTOR. Він був настільки провальним, що після нього навіть оголошення про розпад не було; враження таке, що металсцена колективно забула про цей класичний угорський гурт – усе через випуск альбому "Recipe Ferrum".

Цього альбому немає на стримінгах, але є на YouTube, і я закликаю кожного українського металгеда ввімкнути перші секунди інтро – й помізкувати, що це нагадує 😂 Альбом містить угорські фольк-оповіді й угорську мову, техно, і взагалі доволі далекий од блеку експериментальний рок, але з фірмовим криком Аттіли.

Ок, годі історії, давайте по крутих гуртах тепер.

Рекомендації

1. Lugubrum (Бельгія)

Зображення

LUGUBRUM спершу звали своє музло "сільським блекметалом", пізніше – "коричневим металом", вони завше глузували, їм ніколи не складало проблеми взятися за банджо чи співати про фекалії. Фактично це баті блекпанку.

2. Aluk Todolo (Франція)

Зображення

Це не блек, а дроново-шумовий окультний інструментальний рок. Гурт постав як побічний проєкт блекерів-сатаністів, і певні стилістичні впливи прослідковуються. На альбомах, як правило, немає окремих пісень, а є суцільне звукове полотно.

3. Ligurgy (США)

Зображення

Перші два альбоми вражають красою. Це фактично коріння блекґейзу. Те, що далі – зветься "позамежним блекметалом" і фактично є насипом всього, що автор тільки їбанутого зміг туди запхати. Що так само цікаво слухати, на мій смак.

Люблю всю їхню дискографію.

4. Daniel Lioneye (Фінляндія) “Vol II”

Зображення

Це побічний проєкт HIM (точніше, особисто Лінде). Дивна мішанина, до котрої складно вибрати ставлення, але наприкінці альбому я таки вирішив, що це WIN! Раджу!

Увага: мова про Vol II, решта альбомів ближчі до рокнролу, цей же – альтметал + типу готичний блек.

5. Urfaust (Нідерланди)

Зображення

URFAUST – це розрив, це неймовірний захват. Не розумію, чому в них так мало послідовників. Це атмоблек зі співом, але не простим співом, а дуже стильно визвученим ремствуванням, протяжним та тужним.

6. Miasme (Польща)

Зображення

MIASME – Ігор Біньковський з Болеславця, що в Польщі, пише (писав?) ембієнтний построк з елементами блекґейзу. Холодне, зимове, депресивне

7. Ævangelist (США)

Зображення

ÆVANGELIST – що може бути більш експериментальним за дует мулата і трансжінки? Якщо серйозно, то я аж здивувався від свіжості такої комбінації атмосферних блеку, дезу та електронно-шумового тла. Додаю в улюблені гурти вкупі з URFAUST.

8. The Phantom Carriage (Франція)

Зображення

Постблек + хардкор + скрімо в музичному плані поєднуються просто чудово. Хіба що вставки з емо речитативом вибиваються (дивують?). В решті – нагадало ANCST.

9. Licho (Польща)

Зображення

Зараз добряче вистрілили GRUZJA, – ось LICHO – то гурт одного з вокалістів перших, і вельми близький по вайбу. Що одне, що друге – польський розвиток ідей LIFELOVER, тобто щось між постпанком, недоблеком, суїцидом та психозом.

10. Botanist (США)

Зображення

Про цей проєкт заявлено, що тут замість електрогітари використовуються цимбали. Але вони так вписані в мікс, що цього можна не помітити, якщо сильно не замислитись, чому BOTANIST звучить не як Норвегія, а як ліс Каліфорнії в погожу днину.

11. Bethlehem (Німеччина) "Hexakosioihexekontahexaphobia"

Зображення

Заслуги цих німців щодо розвою гілок блеку важко переоцінити, але цього разу виділю один-єдиний альбом. "Страх числа звіра" лише подекуди проявляє блекове коріння, а у більшості – ближче до RAMMSTEIN.

12. Basalte (Канада)

Зображення

Схоже на те, що дебютний альбом цих атмоблекових канадців записаний наживо. Обожнюю слухати живі записи справжньої музики.

Тут два вокали: скрімо (sic!) та ґроул. Їх цікаво чути поруч. (Скримінг також зустрічається, але доволі мало.)

13. Bhavachakra (США)

Зображення

Прогблек, чий символізм заснований на індійських та буддійських образах. Красиве.

14. White Ward (Україна)

Зображення

Додати в пост(блек)метал саксофон, ще й не просто на якісь інтерлюдії, а як один з головних соло інструментів – отакий в України вклад у блекметал експерименти :-)

15. Waste of Space Orchestra (Фінляндія)

Зображення

Зустрілися психоделічні блекери з психоделічними дрондумстерами, зробили щось разом – і вийшло щось посередині. Скримінг, шумове полотно, епічний синт, сладжева база, орієнтальні мелодії – в них вийшло все це поєднати.

16. Mamaleek (США, Ліван)

Зображення

В мене з Мамлюками тяжко, але цей альбом більше схожий саме на музику, з тяжінням до якогось скрімо.

17. Oil Spill (США)

Зображення

Іще одні з іронічним підходом там, де іронії бути не повинно було. Явно задуманий дисонанс між злим сладжеблековим звуком та іміджем, ближчим до, еее, кантріроку?

18. Esoctrilihum (Франція)

Зображення

Атмоблек, розмальований акустичною гітарою, скрипкою, фортепіано та іншими далеко не блековими музичними ходами.

18. Folterkammer (США)

Зображення

Симфоблек з жіночим оперним вокалом німецькою мовою – так взагалі можна було?!! Їхня фронтвумен Андромеда Анархія і скрім так само витягує, до слова, 50:50. Навіть не можу обрати, що більше подобається

20. Jute Gyte (США)

Зображення

Адам Кальмбах переважно займається всілякою шумовою електронікою, але на додачу має багаторічний (32 альбомів за 15 років) блековий проєкт. Я поки чув останній твір, і якщо є сили слухати дисонанси, то дуже добра штука.

Дякую за увагу

Нагадую про мій скромний петпроєкт, котрий може підказати іще більше експериментального блеку.

https://you-must-hear.web.app/tag/experimental%20black%20metal/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Негатив
Негатив@negativo_ua

1.8KПрочитань
6Автори
26Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається