F-16 : Cокіл для ПС ЗСУ. Частина 2 — Кігті Сокола

Посилання на оригінальний пост

Опубліковано 29.05.2023

Автор: 1989

У першій частині нашої статті, присвяченої майбутньому кістяку ПС ЗСУ, ми розповіли про те, що з себе являє сам літак.

Але чи ненайцікавішим аспектом у будь якій військовій системі є швидкість та кількість, з якою згадана система може робити "смерть ворогам".

Поговоримо про озброєння

F-16 та майже повний спектр його обзроєння

Некероване озброєння

Розглянемо спочатку некероване обзроєння, а потім перейдемо до більш цікавих зразків.

Гармата

Гарматне озброєння представлене 20 мм гарматою М61, більш відомою у нас як "Вулкан".

Побудований за схемою Гатлінга, цей шестиствольний монстр видає у хвилину від 4 до 6 тисяч пострілів снарядами калібру 20х102 мм. Щосекунди він здатен надсилати по 7 КІЛОГРАМ свинцю до цілі, хоча й режими стрільби є обмеженими — до 50 пострілів на одне натискання гашетки.

М61 на оглядовому стенді

20 мм гармата М61 встановлена на літаку

Бомби

Бомби, чугуній. База і фундамент.

Як і будь який поважний багатофункціональний винищувач, F-16 здатен нести вільнопадаючі авіабомби. У номенклатуру входять усі боєприпаси вагою до 2000 фунтів (907 кг), загальною вагою на підвісі у 6000 фунтів.

F-16 із двома бомбами на підвісі

Ракети

Некеровані ракети представлені ракетами Hydra у пускових LAU-32 or LAU-51, та Zuni у LAU-10 (нещодавно інтегровані із нашими Су-25). Загалом вони є певними аналогами наших С-8 та С-13 відповідно.

F-16 із блокам ракет Hydra

Блоки ракет Zuni

Варто зауважити, що використання F-16 із некерованими ракетами це радше крайній випадок, ніж стала практика.

Кероване озброєння

А тепер м'якотка. Причина відсутності безкоштовної освіти та охорони здоров'я. Причина, чому оборонний бюдежт США найбільший в світі.

Керована. Зброя.

Бомби

Наш літачок здатен нести широченний арсенал розумних бомб, який включає але не обмежується:


Бомби GBU-12 / GBU-10 / GBU-24 із лазерним наведенням

GBU-24 на шляху до цілі

Під час використання цієї зброї пілот ідентифікує ціль за допомогою контейнеру прицілювання, який знаходиться на борту літака, а потім висвітлює ціль лазером. Зброя полетить назустріч відбитому лазерному променю.

Зброю з лазерним наведенням можна використовувати лише за відносно хороших погодних умов, тому що пілот повинен мати можливість бачити свою ціль, щоб ефективно використовувати лазер.

GBU-38 / GBU-31 із наведенням по GPS
Більш відомі як комплекти JDAM, ці витвори західного інженерного мистецтва вже використовуються на нашому полі бою. F-16 стане ще одною прекрасною платформою для їх застосування.

F-16 надсилає подарунок у вигляді JDAM

Координати цілі завантажуються в зброю перед тим, як вистрілити з неї(або на борту літака, або на землі). На основі сигналів GPS бомба точно знає, де вона розташована, і може внести необхідні коригування, щоб досягти кінцевої точки.
Зброя з GPS наведенням може використовуватися за будь-яких погодних умов, але є частково (на кінцевому етапі траєкторії навіть із задавленим зовнішнім корегування, інерціальна система всередині бомби дає мінімальне відхилення) вразливою до систем РЕБ які давлять GPS.

GBU-54, так звана "дворежимна" бомба, з наведенням і по лазеру, і по координатам

LJDAM на підвісі

GBU-54, або LJDAM, як вже видно з назви є гібридом систем із наведенням по GPS та лазеру, що дає їй не тільки можилвість працювати за будь яких погодних умов, але ще й наводитися по рухомих цілях.

Окремо варто виділити GBU-39 SDB, або «Бомбу малого діаметра»

SDB на підвісі

Авіабомби малого діаметру почали розробляти у 90-х роках для забезпечення надзвукових літаків високоточними бомбами з можливістю їхнього скидання з внутрішнього бомбовідсіку. 

У випадку F-16, можливий їх підвіс великими пачками (як зображено на світлині) на зовнішніх пілонах, що дозволить опрацьовувати одночасно велику кількість цілей з одного борта.

Ракети

Спектр кервоаного озброєнння із власною рушійною установкою представлений такими системами:

AGM-65 Maverick

F-16 запускає AGM-65D Maverick
F-16 запускає AGM-65D Maverick

AGM-65 Maverick - це тактична ракета класу "повітря-поверхня", з інфрачервоним або електрооптичним наведенням. Незважаючи на те, що Maverick в основному використовується в місіях Близької повітряної підтримки, Maverick однаково ефективний у ролях боротьби з бронею, SEAD і перехоплення. Під час перших 1221 стрільб Maverick продемонстрував швидкість влучення 86% і середню дальність промаху по цілях розміром з танк лише 3 фути (0,91 м).

Ми можемо лише робити ставки на те скільки мокшанських коробочок згорить після надання нам цих краль ;)

APKWS

APKWS, або ж вже розглянута нами Hydra на стероїдах. Ці крихітки також вже світилася у нас в наземному варіанті.

APKWS на HMMW у використанні 37 бригади морської піхоти
APKWS на HMMW у використанні 37 бригади морської піхоти

Це система лазерного наведення для некерованих ракет Hydra 70, що перетворює їх на високоточний боєприпас. Ракета APKWS має відносно низьку потужність, що добре підходить для запобігання побічним збиткам.

Принципова схема модифікації ракети Hydra до APKWS де: 1. боєголовка2. блок наведення WGU-59/B3. двигун ракети
Принципова схема модифікації ракети Hydra до APKWS де: 1. боєголовка 2. блок наведення WGU-59/B 3. двигун ракети

До того ж, ці ракети вже тестово застосовувалися для перехоплень дронів та крилатих ракет, що значно здешевшує забезпечення ППО над ділянками країни.

AGM-88 HARM

Пуск AGM-88
Пуск AGM-88

Продовжує лінійку знайомих нам видів озброєння ракета AGM-88 (HARM) — тактична ракета класу «повітря-поверхня», яка в основному використовується для придушення та знищення радіолокаційних і зенітних комплексів противника. Раніше вони вже були інтегровані з винищувачами МіГ-29 та Су-27 наших збройних сил.

HARM на Су-27 ПС ЗСУ
HARM на Су-27 ПС ЗСУ

Ракета AGM-88 HARM розроблена як покращена альтернатива ракетам AGM-45 Shrike. Вона має здатність наводитися на високочастотні радіолокаційні станції (РЛС). Порівняно з традиційними перешкодами, такими як вимкнення РЛС при виявленні запуску ракети, ця ракета менш вразлива. Ракета HARM може обчислювати розташування цілі і завдати удару навіть тоді, коли РЛС була вимкнена.

AGM-84 Harpoon

F-16 ВПС США із двома AGM-84
F-16 ВПС США із двома AGM-84

Ще одним представником озброєнь які в нас вже є, і для яких F-16 відкриває нові можливості є AGM-84, більш відомий як Harpoon. Система продемонструвала свою ефективність уразивши в акваторії Чорного Моря так звані "вишки Бойка" та знищивши буксир "Василій Бєх" у 2022 році.

AGM-84 Harpoon — це всепогодна загоризонтна протикорабельна ракетна система виробництва McDonnell Douglas (нині Boeing). Його крейсерські можливості на низьких висотах, активне радіолокаційне наведення та конструкція боєголовки забезпечують високу живучість та ефективність. Ракету можна запускати з літаків, надводних кораблів, підводних човнів і берегових батарей.

Літаки модифікацій Block 20, 30/32, 40/42, 50/52, або 60 можуть нести цю ракету.

Ракети "повітря-повітря"

Ракети «повітря-повітря», інтегровані з F-16, включають AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, Sparrow, Skyflash і ASRAAM, а також R550 Magic 2.

На погляд Редакції, найбільш ймовірними ракетами які будуть надані Україні стануть AIM-120 ta AIM-9. Перші вже застосовуютсья в складі ЗРК NASAMS, другі вже були обіцяні нам Канадою.

Обидві AIM-9 (найменша) та AIM-120 (на кінці крила). Також видно AGM-88 HARM (найбільша)
Обидві AIM-9 (найменша) та AIM-120 (на кінці крила). Також видно AGM-88 HARM (найбільша)

Ракета AIM-9 — це ракета класу «повітря-повітря» малої дальності, яка в основному призначена для ураження та знищення літаків противника в умовах повітряного бою. Це ракета з тепловим наведенням, яка шукає теплову сигнатуру, випромінювану літаком-мішенню. Ракета AIM-9 відома своєю маневреністю, високою швидкістю та ефективністю в бойових діях на близькій відстані.

Пуск AIM-9
Пуск AIM-9

Ракета AIM-120, також відома як удосконалена ракета класу «повітря-повітря» середньої дальності (AMRAAM), — це ракета «повітря-повітря» великої дальності із активним радіолокаційним наведенням, що дозволяє їй відстежувати та вражати цілі незалежно від літака, що її запускає. Вона призначена для ураження та знищення авіації противника на середніх і великих дистанціях. І це є ключовим аспектом якого так не вистачає ПС ЗСУ, оскільки наявні в нас радянські ракети не дуже далекобійні.

Пуск AIM-120
Пуск AIM-120

Методика застосування та висновки

Поява цього красеня нарешті дозволить нам вести війну як країна 21 сторіччя в повному обсязі. Де-факто він кращий за наші наявні літаки у всьому: від розвідки та маневренного бою - до нанесення ураження наземним цілям.

Це пов'язано не тільки із ТТХ літака, ракет і бомб, але і з менш очевидними аспектами, такими як наявність запчастин та запаси боеприпасів усіх видів(ні для кого не секрет, що радянське озброєння на складах наших союзників вичерпується).

Але не подумайте, що "еФка" є якоюсь супер-зброєю. Жодне залізо не є невразливим. Війни виграє не залізо, а люди. А люди в нас — найкращі.

Цей винищувач нарешті піднімає нас на рівень провідних держав по ВПС, і саме він покаже русакам, що таке насправді воювати із Заходом в повітрі. Залишилося лише дочекатись його появлення в наших лавах.


Перша частина статті

Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

804Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Прочитав ваших дві статті і маю запитання. Як щодо радарів? Я вичитував що модифікації які нам передадуть мають радар 150 км, а не 550. Міги мають 300 км радар.

Чи боїв у повітрі не чекати? Можете пояснити

Вам також сподобається