Фінансове планування, або як жити так, щоб на все вистачало

📌Фінансові цілі завжди потребують грошей, а на заробіток чи накопичення певної суми потрібен час. Фінансове планування (складання фінансового плану) допомагає врахувати всі аспекти, пов’язані з досягненням фінансових цілей.

💡Фінансове планування – це процес аналізу ситуації та складання плану діяльності, пов’язаної з доходами та витратами, спрямованої на досягнення певних фінансових цілей.

📝Фінансовий план – це готовий результат фінансового планування, який включає чіткий перелік дій для досягнення цілі, та узгоджує всі доходи і всі витрати.

📍Такий план може складатися як в цілому для всього бізнесу, так і для окремих його напрямків. Головна мета – забезпечити безперебійну роботу всіх бізнес-процесів для отримання запланованого прибутку, контролюючи і прогнозуючи використання ресурсів компанії.

Основними етапами планування є такі:

1️⃣Постановка фінансових цілей на певний період

2️⃣Аналіз поточного фінансового стану

3️⃣Складання фінансового плану

✔️Фінансові цілі. Якщо людина знає, що вона хоче отримати та чого хоче досягти, вона планує власні дії, активно діє та мобілізує всі доступні ресурси.

🔍Важливою задачею фінансового планування є визначення пріоритетності різних цілей, розподілення їх за важливістю та строками.

✔️Аналіз фінансового стану. Перш ніж скласти фінансовий план і розпочати діяти, важливо проаналізувати початкову фінансову ситуацію людини, або сім’ї, всі матеріальні та нематеріальні ресурси, які є в наявності.

Аналіз включає наступні кроки:

1. Оцінка активів та пасивів. Простими словами – потрібно записати, які матеріальні цінності є у власності, та всі боргові зобов’язання.

🧮Різниця між вартістю всього, чим людина володіє, та всіма її боргами демонструє її фінансовий стан. Чисті активи показують, на скільки фінансово забезпеченою є людина.

2. Оцінка доходів і витрат. Фінансове планування на довгий термін неможливе без оцінки доходів і складання бюджету на місяць. Для початку можна зберігати чеки і фіксувати всі витрати хоча б протягом одного чи двох місяців. Це допоможе зрозуміти, куди діваються гроші, скільки їх потрібно, на чому можна заощадити, а на чому ні.

3. Оцінка нематеріальних ресурсів. До них відносять всі знання, вміння, та інші можливості, які можна використати для досягнення цілей.

Таким активами можуть бути, наприклад – освіта, професійні навички, знання іноземних мов, здібності чи досвід у виконанні певної роботи.

✔️Фінансовий план. Він деталізує способи накопичення грошей, які забезпечать зростання активів та убезпечать членів сім’ї на випадок непередбачуваних ситуацій.  Фінплан виглядає, як набір таблиць, в які записані всі заплановані доходи і витрати з джерелами їх фінансування. До плану включають все, що пов’язане з заробітками, прибутками, покупками, платежами, кредитами та заощадженнями.

Хороший фінансовий план повинен включати такі складові:

1. Сімейний (особистий) бюджет.

2. Управління грошовими потоками. Допомагає прогнозувати, коли будуть потрібні гроші, яку суму необхідно мати для вільного доступу, а яку можна тримати на ощадних депозитах, або інвестувати.

3. Фінансування значних подій.

4. Управління ризиками.

5. Управління заощадженнями та інвестиціями.

6. Пенсійні накопичення

💸Таким чином, якщо ви прагнете до матеріального добробуту і бажаєте отримати бажане, не забувайте про основні правила і обов’язково складіть власний фінансовий план. Він допоможе швидше рухатись до вашої мети.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається