Публікація містить рекламні матеріали.

Фраза вечора: «У кого ручка?»

Вечір п’ятниці був тихим, не сніжило та й тротуари були чистим — ранні грудневі кучугури розтанули. 

Усі в передчутті вихідних, адже як-не-як це останній робочий день. Святково прикрашені вітрини крамниць на площі Ринок усяко намагалися привернути до себе увагу перехожих. Вогники гірлянди радували око, однак ніхто не наважувався на довше затриматися в центрі, хоч таки кортіло. Тепла домівка чекала…

Поодинокі незнайомці в натовпі люду на площі мали інші плани на сей вечір. Там за австрійськими будинками, що оточували ратушу, одразу навпроти невеличкого скверу, над якими миготіли синьо-жовті гірлянди, в одній кав’ярні розставляли стільці і наливали вино у паперові стаканчики. Презентація збірки літературно-музичного угруповання «Дроhema» ось-ось розпочнеться.

Читачка гортає поетичну збірку

Коли відчиняєш двері закладу, відчуваєш, як тепле повітря віє в обличчя, а галас, якого не було чути знадвору, дає певне розуміння, що се те місце, куди ти мав потрапити. Аби тільки не передумати!

Відвідувачі знімали верхній одяг і намагалися впихнути його або на вішак, що був переповнений, або на купу з іншим одягом, який височів на столі за залою у коридорчику до вбиральні.

Вільних місць було вдосталь — сідали хто де хотів, водночас займали і по два-три стільці і для друзів. До початку заходу було ще хвилин зо десять. Більшість гортали стрічку соціальних мереж, хтось обговорював подальші плани на вечір із подругою, а дехто тримав у руках напередодні подарований примірник збірки й гортав сторінки книги, на яких незабаром з’являться автографи інших авторів. 

Відразу при вході у кав’ярню стояли два невеличкі квадратні столики один біля одного. На одному були розкладені примірники збірки «Дроhema» та тематичні листівки. А за стопками книг у прозорій скляній вазі стояв букет троянд. 

Авторські листівки

На сусідньому столику рядами стояли паперові стаканчики, а у них було біле напівсухе вино. Напою наливали зовсім небагато, щоб вистачило всім присутнім. Дехто підводився й ішов брати напій, а комусь автори підносили стаканчики з вином, щоб ті зайвий раз не підводилися.

Вибило шосту і до присутніх вийшла модераторка заходу і співзасновниця кав’ярні «26 і кава» Юлія Дима. Опісля коротко вступу презентація збірки розпочалася з інструментального виступу Мії Швадчак.

 Модераторка спілкувалася з авторами та учасниками літературно-музичного угруповання. Вони заходу розповідали про створення угруповання та труднощі з якими стикалися на початку створення і які виклики постають зараз. Пригадували, хто як потрапив до спільноти митців: когось запросили, а когось привели друзі. Також згадували початок повномасштабного вторгнення і те, що взагалі не думали про те, чи їхні зустрічі будуть відбуватися знову.

Модераторка спілкується з авторами

Тоді ж Юлія Дима ставила запитання кожному авторові. Розпитувала про творчість і початок творчого шляху, про центральні образи в поезії і що надихає. Особливо цікаво було чути розповіді тих авторів, які прийшли до дрогобицької спільноти митців і вперше почали писати поезію. Чи не основною темою був Дрогобич, його вплив на поетів, їхню поезію та провідні мотиви у ній. Модераторка також цікавилася планами учасників угруповання на майбутнє — розпитувала про діяльність угруповання загалом і чи плануються надалі наступні збірки.

Самі ж автори сиділи серед присутніх. І поки мікрофон ходив залою від рук до рук, аудиторія, попиваючи вина, ближче пізнавала митців свого міста, фотографувала та знімала їх. А хтось розглядав примірники збірки, позичаючи їх у сусідів.

Читачі у кав’ярні гортали примірники та смакували вино

Коли основна частина презентації була позаду, поети по черзі виступали. Вони додавали про себе чогось нового, чого ще не розповіли чи не дізналися про них читачі під час спілкування з модераторкою. Ділилися захватом від зустрічі та хвилюванням перед презентацією. Зачитували свою поезію зі збірки й не тільки. Повідували присутнім нещодавно написані вірші і старі, ті, що не увійшли до збірки через острах здатися дивакуватими чи занадто відкритися перед читачами, а хтось уперше ділився інтимною лірикою.

Між читанням поезії Мія Швадчак і Світлана Лещенко грали на гітарі авторські пісні. Чи не кожен присутній знімав на телефон виступи жінок. Опісля аудиторія ще довго аплодувала. 

Мія виконує авторську пісню

Також зачитали по віршу двох авторів збірки, які не мали змоги бути присутніми на презентації — засновниці угруповання Романи Фіни і молодого поета Михайла Деревенка, який підкорює жіночі серця.

По завершенню презентації чоловік однієї авторки подарував по троянді кожній учасниці угрупування і модераторці. За лічені хвилини ці квіти доповнювали образи мисткинь на знімках фотографині.

Першим ділом присутні кинулися купляти примірники і тематичні листівки. По тому розшукувати авторів у залі повній людей і де ніде прийти. Фраза вечора «У кого ручка?».

Заки одні стояли в черзі по примірники, а другі чекали, поки автор підпише книгу, треті вже з чистою совістю смакували вино по другому коло і спілкувалися зі знайомими чи учасниками літературно-музичного угруповання. Дехто навіть сказав, що з радістю хотів би долучитися до спільних зустрічей із виконання вправ із вправника «Не музи, а м’язи» Марії Титаренко. 

Чоловік однієї авторки дарує троянди учасницям літературно-музичного угруповання

 Узявши автографи у всіх авторів і з кожним сфотографувавши, читачі помалу розходилися. Та й після спільної фотографії учасниць мистецької спільноти з трояндами у руках, і ті подалися хто куди. Одні до домівок, другі на святкування першої презентації, треті й четверті — готуватися до відрядження чи йти на манікюр.

Однак автори по презентації лишили для присутніх одну таємницю — історію загадкового видаленого акаунту. А також дозволили читачам самостійно вгадувати хто і де є на форзацах книги.

Учасники презентації: Світлана Лещенко, Ольга Губицька-Рахманіна, Роман Миронов, Вікторія Бура, Юлія Сениско, Соломія Швадчак, Зоряна Шульгіна і Наталка Янушевич (Свойкіна).

Модераторка — Юлія Дима, культурна менеджерка.

Поетична збірка літературно-музиного угруповання “DROhema“

 Збірка «Дроhema» унікальна не тільки тематикою поезій дрогобицьких митців, а й авторськими оформленнями. На сторінках збірки ви можете відшукати малюнки, фотографії та колажі.

Одинадцять авторів і авторок збірки — унікальні та різногранні особистості, однак їх усіх, опріч творчости, так чи інакше об'єднує місце і час. Се Дрогобич, се сучасність та її виклики.

Автори збірки: Романа Фіна, Михайло Деревенко, Світлана Лещенко, Ольга Губицька-Рахманіна, Роман Миронов, Вікторія Бура-Чеботарь, Юлія Сениско, Соломія Швадчак, Зоряна Шульгіна і Наталка Янушевич (Свойкіна).

[грудень 2023]

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Вікторія Бура-Чеботарь
Вікторія Бура-Чеботарь@victoria_bura_chebotar

Мисткиня та учасниця «Дроhema»

417Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 6 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Дві зірки

    Душевний біль - моя муза і я цим не пишаюсь.

    Теми цього довгочиту:

    Поезія
  • дяка

    завдяки тобі, кохана

    Теми цього довгочиту:

    Вірші

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Дві зірки

    Душевний біль - моя муза і я цим не пишаюсь.

    Теми цього довгочиту:

    Поезія
  • дяка

    завдяки тобі, кохана

    Теми цього довгочиту:

    Вірші