“Дрогобич — місто легенд, що надихає”, — поетеса Романа Фіна про заснування літературно-музичного угруповання “Дроhema”


Дрогобицька поетеса Романа Фіна родом зі Самбора. У Дрогобичі вона навчалася на філологічному університеті й співала у фольклористичному гурті. Звісно, чимало писала прози та поезії. У 2020 році Романа заснувала літературно-музичне угруповання “Дроhema”, об’єднавши навколо себе творчих людей міста.

Як місто, оповите легендами та фольклором, надихнуло на творчість

Поетеса Романа Фіна народилася і виросла у Самборі. Навчалася у Самбірському коледжі культури і мистецтв, однак навчання не закінчила, бо зрозуміла, що більше до вподоби слово, аніж пензель. У 2009 році дівчина вступила на філологічний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка.

“У дитинстві була книжковим хробаком. Читала багато, але згодом зрозуміла, що художньої літератури недостатньо для розвитку, тож взялася ще й за історичні книги”, — ділиться Романа Фіна і додає, що у 12 років написала перший вірш.

Період студентського життя у Дрогобичі був насичений не лише навчанням, а й зустрічами з творчими друзями. Не лишень така атмосфера надихала на писання, а й місто — золота галицька провінція з його мешканцями.

Дрогобич надихав на писання Роману Фіну
“Тоді з одногрупницею орендувала квартиру на п'ятому поверсі по вулиці Лесі Українки. Із вікна поставав неймовірний вигляд із балкона на вежу ратуші. Щоранку прокидалася і йшла пити каву на балкон, де милувалася краєвидом міста. Це неабияк надихало писати”, — розповідає поетеса. — І Дрогобич дійсно спонукає писати своєю містичністю, легендами та фольклором краю”.

Романа Фіна відзначає, що саме на філологічному факультеті у неї сформувалося захоплення мітом та фольклором. Так дівчина ще й співала у фольклористичному гурті “Ладканка”, де учасники виконували автентичний спів місцевих бойків. 

Романа Фіна полюбляє фотографувати

Після здобуття ступеня магістра філології, Романа продовжила навчання на аспірантурі, а також ще вступила на психологію.

Від десятирічної перерви в поезії — до активного літературного життя

Романа Фіна пише як і прозу, так і поезію. Мисткиня ніколи не була зацікавлена в тому, щоб видавати свої роботи. Писала для себе, творчістю ділилася лишень із друзями. Зокрема, прозу зачитувала Олегу Стецюку, дрогобицькому краєзнавцю та письменнику. 

“Одного разу Олег провів мені екскурсію містом. Тоді я розповіла йому, що має одне оповідання про Дрогобич і хотіла б, що він його почитав. Незабаром Олег надіслав розгорнуту рецензію на мою роботу. Так і виявилося, що я вмію писати”, — коментує жінка. 

Згодом саме ця робота про Дрогобич стала першим виданим твором Романи. Оповідання “Мешканці” Олег Стецюк опублікував у першому випуску літературно-художньої серії “Тріада часу”. А в наступному випуску цієї ж серії є оповідання про Дрогобицьку ратушу “Вирій”. Опріч цього, декілька віршів поетки можна знайти у 37 випуску збірки поезії і прози “Гомін підгір’я”.

Збірки, де є роботи Романи Фіни

Зазначає, що мала десятирічну перерву у написанні поезії.

“Тривалий час сумувала за тим, що не було настільки сильних емоцій, щоб написати поезію, — зізнається Романа. — Перший вірш після десятирічної перерви був пов'язаний з війною. Якраз з нього розпочалося моє активне літературне життя як поетки, а також створення літературно-музичного угруповання “Дроhema””.

Своєю творчістю поетеса ділиться на сторінці у Facebook та Instagram.

Спершу творчістю жінка ділилася лишень із друзями

Здибанка давніх знайомих: початки літературно-музичного угруповання “Дроhema”

У 2020 році ідею створити літературно-музичне угруповання в Дрогобичі Романі Фіні підкинула Світлана Клюй, дрогобицька активістка. Утім, це була більше пропозиція проводити літературні зустрічі.  

“На той момент у мене були початки особистих змін. Так, я почала активно писати вірші після паузи, але бажання організовувати такі заходи ще не мала”, — коментує поетеса.

Однак за декілька місяців Романа вирішила більше вести літературну діяльність й організувала зустріч, на яку запросила творчих друзів. Як відгукується жінка, це була швидше здибанка давніх знайомих. Так на зустрічі була поетеса та гітаристка Світлана Лещенко, поет Роман Миронов, письменник Михаїл Гранд, художниця Дарина Станіславська, музикант Богдан Ковальчин, активістка Світлана Клюй та інші.

Зустріч учасників у Молодіжному просторі Дрогобича
“Майданчиком нашого самовираження спершу став Молодіжний простір Дрогобича, а згодом, як і заведено в богеми, численні ресторації та кнайпи нашого міста. Це було неабияк атмосферно”, — розповідає Романа Фіна.

Своєрідною локацією для збирання літературно-музичного угруповання “Дроhema” поза зустрічами стала квартира Романи в австрійському будинку з відповідним духом того часу. 

На творчих зустрічах учасники спілкувалися та ділилися своєю творчістю — зачитували поезію та грали на гітарі. У рамках діяльності угруповання були й презентації книг місцевих авторів. Ще Романа Фіна разом із поеткою Юлією Сениско були співорганізаторками декількох мистецьких подій у Дрогобичі у рамках Міжнародного фестивалю Бруно Шульца. 

Учасники літературно-музичного угруповання “Дроhema”
““Дроhema” була б активнішою, якби я швидко не вигоряла, — каже поетеса. — На жаль, тоді в угрупованні нікого не було, хто б міг мене підмінити, щоб я могла відновити ресурси”.

На початку створення літературно-музичного угруповання “Дроhema” чимало творчих людей приходило та йшло, адже акцент був на поетах. 

““Дроhema” була максимально орієнтована на поезію, а не на прозу. Не знаю, як тепер, але це була помилка. Хоч більшість це були поети, але потрібно було об'єднуватися та розвивати й крило прозаїків”, — зауважує Романа. 
Романа Фіна під час презентації книги в Молодіжному просторі Дрогобича

Розмови про літературу з “Дроhema” на радіо

У грудні 2021 року літературно-музичне угруповання “Дроhema” розпочали проєкт “Розмови на ніч” на радіо “Франкова земля”. Це були етери та спілкування про літературу, ведучою була Романа Фіна. 

Проєкт “Розмови на ніч”

Зустрічі відбувалися щочетверга й щоразу були нові учасники, з якими спілкувалися в етері. Так була Єва Райська, Зоряна Шульгіна, Олег Стецюк та інші. Здебільшого на етерах йшла мова про літературно-богемне життя Дрогобича.

“Радіо “Франкова земля” умить стало нонконформістським осередком культури в Дрогобичі”, — коментує жінка.
Учасники етеру на радіо

Оскільки Романа Фіна була вчителькою української мови та літератури у гімназії №17, на радіо ще була її авторська програма “Слово новому поколінню”. Там учні розповідали та ділилися думками про сучасну освіту і школу.

У лютому 2022 року цей проєкт на радіо закінчився і вийшло всього п'ять зустрічей-етерів. Учасники планували продовжити такий формат і робити прямі трансляції, навіть знайшли приміщення для цього, однак повномасштабне вторгнення завадило цьому.

Романа мала на радіо авторську програму “Слово новому поколінню”

Пошук нових образів після вимушеного переїзду

“Я би хотіла зараз повернутися назад у той час, коли була разом із “Дроhema”, бо ті два роки були максимально насичені крутими подіями”, — зізнається поетеса, адже після 24 лютого 2022 року виїхала зі сином за кордон. 

Додає, що після повномасштабного вторгнення випала з контексту свого натхнення й тепер шукає нові образи. 

Романа Фіна з поетичною збіркою літературно-музичного угруповання “Дроhema”
“У Дрогобичі дуже багато епохальних постатей. Та й загалом Дрогобич притягує до себе й збирає в собі творчих людей. Це цілком свіжа й містечкова альтернатива Львову”, — каже Романа Фіна.

Також поетеса рекомендує прочитати про Дрогобич книги Бруно Шульца, Анджея Хцюка й Олега Стецюка.

Поетична збірка “Дроhema”, де є вірші Романи Фіни
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Вікторія Бура-Чеботарь
Вікторія Бура-Чеботарь@victoria_bura_chebotar

Мисткиня та учасниця «Дроhema»

417Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 6 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається