Фред Герцог - батько кольорової вуличної фотографії

Фред Герцог вплинув на вас і ваші фотографії більше, ніж ви могли б подумати. Багатьом навіть не відоме ім’я цього німецько-канадського фотографа, проте ви або бачили його роботи, або бачили тих хто ними надихався. Можливо в якомусь розумінні, Герцог вплинув на сучасну вуличну фотографію більше ніж її “хрещений батько” Картье-Брессон. Підхід до композиції, процесу фотографування вплинув на багатьох сучасних фотографів - завдяки своїм особливостям які випередили час: робота з кольорами, відвертість моменту, а в деяких моментах і необхідна відстороненість (яка з часом стала невіддільною складовою класичної північноамериканської фотографії як окремого виду або жанру)

Ванкувер в 1950-60-е от Фреда Херцога: «Я знал, что делаю нечто уникальное»

Фред Герцог народився 1930 року у Штутгарті, Німеччина, а вже 1952-го переїхав до Канади. Фотографія ніколи не була основним заняттям для нього, більшу частину життя він пропрацював електромеханіком. Захоплення фотографією прийшло пізніше, і відкрило світові великий талант Герцога.

Про життя і роботу фотографа є небагато інформації і це легко пояснити: після еміграції він все життя провів в одному місті, в роки найбільшої його активності його фотографії не мали попиту та й загалом Герцог мав великі шанси просто бути одним з чергових фотолюбителів які є у кожному місті.

Fred Herzog - Artists - Laurence Miller Gallery
Fred Herzog's Urban Poetics - Galleries West

Все змінилось на початку 2000-х

У 2007 році, випадкова зустріч фотографа-пенсіонера Герцога з істориком Дугласом Коуплендом, який зацікавився його роботами нарешті принесла визнання. Разом вони організували архів Герцога, займались відновленням плівки та знімків. Коупленд також активно сприяв організації виставок, потраплянню фотографій у різноманітні каталоги й виступав куратором процесу популяризації робіт фотографа.

Основний доробок робіт Герцога складається, за приблизними оцінками, зі 100 000 фотографій Ванкувера, зроблених протягом 1950-1970 років. Протягом всієї фотографічної кар’єри, митець зосереджувався не стільки на документуванні якихось вагомих історичних змін, скільки на документуванні звичайного міського життя.

Що особливого в роботах Фреда Герцога?

Artblog | Fred Herzog's Vancouver and The Flats

Перш за все, на що варто звернути увагу - це колір. Працюючи з 1950-х років, Герцог використовував переважно кольорову плівку, яка на той час не вважалась чимось серйозним в професійних колах. У будь-якій фотографії, будь-якого жанру на той час переважала чорно-біла фотографія, а ті хто хотів експериментувати з кольорами тільки вчились цьому. Герцог, навпроти, ніби мав вроджене відчуття кольору, спорідненості. В його фотографіях колір завжди має значення і саме майстерна робота з їхнім поєднанням в кадрі сильно вирізняється серед інших знімків як того часу, так і сучасних фотографів.

Історично-соціальний аспект. Герцог не оминав гострі кути, досліджуючи не тільки зміни в рідному Ванкувері протягом років, але так само досліджував і соціальні аспекти життя. Його знімки часто звертались до теми нерівності, бідності, що є не менш важливою частиною роботи вуличного фотографа.

The Way Things Are: Fred Herzog's Art of Observation – Canadian Art

Варто відзначити також і те, що Герцог весь час працював як невидимий дослідник міста і на його знімках життя зафіксоване таким яким воно було. І в ретроспективі це розкривається ще більше, адже ми можемо спостерігати як змінювались люди та їхня поведінка протягом років. І хоч цей аспект роботи Герцога міг розкритись тільки з часом, він не менш важливий для нас як для глядачів зараз, в сьогоденні.

Vancouver Vanguard: Fred Herzog's Early Color Street Photographs | Time

Загалом, історія Фреда Герцога дуже схожа на історію Вів’єн Майєр, коли щасливий випадок допоміг відкрити людям великий талант. І якщо у випадку Майєр це трапилось пізно і вона не змогла (та чи схотіла б?) насолодитися заслуженим визнанням, Герцог встиг це зробити. У 2010 році він отримав почесну премію за вклад у фотографічне мистецтво Канади.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
NoDipper
NoDipper@nodipper

671Прочитань
6Автори
23Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

не фанат фотографії, але читати було дуже цікаво, дякую

Вам також сподобається