Важко переоцінити, якою мірою майбутній рік визначить, які країни, цінності і сили сформують глобальне майбутнє.

Ніколи за останній час не відбувалося так багато важливих подій одночасно: війни в Європі та на Близькому Сході, кипіння напруженості між США та Китаєм, прискорення технологічної конкуренції (не лише за штучний інтелект) і насичений глобальний виборчий календар із особливо розбіжними та вирішальні вибори президента США в листопаді.

Старші посадовці в адміністрації Байдена, з якими я розмовляв в останні дні 2023 року, з’єднують крапки між проблемами, знаючи, що їм доведеться впоратися з усіма, щоб успішно провести рік.

Представники адміністрації, які побажали залишитися анонімними, щоб говорити відверто, поділяють проблеми приблизно на п’ять категорій. Що робить управління майбутнім роком таким складним, так це те, що жодну з цих проблем не можна легко відокремити від іншої — і жодною не можна знехтувати, не заплативши високу ціну. Ось так я розумію, як чиновники адміністрації думають про ці виклики.

Прочитайте наведене нижче, і ви можете розділити мою думку про те, що історичний момент вимагає ще більш амбітного мислення та дій. Без цього — або вороги, або хаос могли б визначати майбутнє. Проте, вислуховування вищих посадових осіб адміністрації, які борються з цим некерованим світом, дає змогу краще зрозуміти, як вони сприймають обмеження своїх дій.

1. Росія та Україна

На думку цих офіційних осіб, Україні необхідно відновити бойову динаміку на третьому році повномасштабної війни Росії проти неї, покращивши підтримку та зосередивши свої військові ресурси на півдні, у Чорному морі та в Криму.

Офіційні особи, з якими я спілкувався, вважають, що Україна навряд чи виграє війну у 2024 році, тому вона повинна уникати програшів, але здобути реальні результати. Перш за все, вона має перетворити контрольований Москвою Кримський півострів із російського стратегічного активу на вразливе місце. Щоб допомогти досягти цього, Київ має розширити свої нещодавні здобутки в Чорному морі та докласти єдиних військових зусиль на півдні, утримуючи та захищаючи північ і схід. Цей рівень успіху вимагає постійної і сталої фінансової та військової підтримки США та Європи, без якої вибір України стане суто оборонним.

2. Китай і Східна Азія

За словами представників адміністрації Байдена, Сполучені Штати повинні спробувати ще більше стабілізувати свої відносини з Китаєм, враховуючи успіхи, досягнуті за останній рік, продовжуючи налагоджувати міцніші зв’язки з усіма регіональними партнерами США.

Один високопоставлений чиновник назвав це зусилля «утримуванням». Для цього Сполученим Штатам у той же час потрібно буде подолати низку небезпек: Північна Корея випробовує міжконтинентальну балістичну ракету за тиждень до Різдва, вибори на Тайвані наступного тижня можуть викликати реакцію Китаю, і завжди - існуюча можливість «нелінійної» події в Південно-Китайському морі (наприклад, затоплення корабля або перевірка спірних кордонів) і потенційний удар.

3. Ізраїль, Газа та Близький Схід

Як мінімум, Вашингтон повинен уникати ескалації конфлікту Ізраїлю та ХАМАС, який би глибше втягнув Сполучені Штати чи Іран, а це само по собі буде нелегко, як показало напруження в Червоному морі цього тижня.

ВМС США топлять судна підтримуваних Іраном повстанців-хуситів, а Тегеран розгортає військовий корабель у цьому районі. Але крім цього мінімуму, представники адміністрації Байдена хочуть повернути Ізраїль і Саудівську Аравію на шлях нормалізації, від якого відмовилися після терактів ХАМАС 7 жовтня.

Щоб досягти цього результату, Ізраїль мав би прийняти формулу майбутньої палестинської держави, яка б розрядила поточну кризу. Щоб Ізраїль погодився з цим, він мав би усвідомити, що його довгострокова стійкість як держави, залежить так само від досягнення міцного миру та нормалізації відносин з його поміркованими арабськими сусідами, як і від викорінення ХАМАС.

Один із чиновників адміністрації Байдена вважає 2024 рік «годинником, який цокає, щоб розпочати цю нормалізаційну гру». Чим ближче наближаються вибори в США, тим менш гнучким може ставати керівництво Ізраїлю під керівництвом прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, особливо якщо ізраїльська сторона очікує перемоги Дональда Трампа.

4. Гонка технологій

Адміністрація Байдена впевнена, що Сполучені Штати можуть виграти у гонці штучного інтелекту (враховуючи драматичний прогрес у 2023 році), щоб захистити робочі місця та цінності США, одночасно співпрацюючи з глобальними партнерами для встановлення спільних нормативних стандартів для технології.

Чиновники адміністрації Байдена залишаються більш занепокоєними, і тому докладуть більше зусиль у 2024 році для вирішення питання про те, що, на їхню думку, Китай лідирує в чистих технологіях, починаючи від електромобілів і сонячної енергії до сучасних акумуляторів, і контролю над критично важливими мінералами.

Офіційні особи США вважають, що країна досягла прогресу у вирішенні цього розриву за допомогою Закону про скорочення інфляції та інших заходів, але Сполучені Штати ще далекі від його усунення.

5. Виборчі виклики

Навряд чи існує розмова представників адміністрації Байдена зі своїми міжнародними партнерами, яка б не включала перешкод у виборах США 2024 року та їх впливу на цілий ряд глобальних проблем. Противники, такі як президент Росії Володимир Путін, намагатимуться дочекатися 2024 року в надії, що підтримка України з боку США й надалі буде втрачена. Багато європейських країн хвилюються через можливість перемоги Трампа, враховуючи його скептицизм щодо НАТО та критику європейських партнерів загалом. Дипломати більшості країн намагатимуться зустрітися з тим, хто може бути найвпливовішим в республіканській адміністрації, зберігаючи при цьому найтісніші зв’язки з натовпом Байдена.

Я був одним із тих, хто стверджував, що адміністрація діє недостатньо сміливо чи з достатнім баченням, враховуючи історичні ставки цих викликів, або досить швидко, враховуючи, що Джо Байден може бути президентом ще на один термін. Ці офіційні особи стверджують, що на відміну від періоду після Другої світової війни і навіть холодної війни, кілька факторів, які раніше дозволяли Сполученим Штатам диктувати події, більше не існують.

Наприкінці Другої світової війни, наприклад, Сполучені Штати мали половину світового валового внутрішнього продукту, два їхні головні супротивники були в руїнах (як і більшість Європи), Глобальний Південь не був тією політичною силою, якою він є зараз, а глобальна індустріалізація сприяла Сполученим Штатам.

«Дайте мені цю руку, і я зможу заробити трохи грошей за покерним столом», — сказав мені один високопоставлений чиновник США.

З тією рукою, яку Сполучені Штати мають зараз, стверджував чиновник, можна успішно керувати 2024 роком і позитивно сформувати те, що Байден часто називає історичною точкою перелому.

«Щоб це спрацювало, — сказав чиновник, — ми повинні боротися як біс за кожен дюйм. Ми все ще можемо перемогти за допомогою хитрості, трохи удачі та мастила для ліктів».

Проблеми варіюються від доступу до надійних джерел кобальту в Демократичній Республіці Конго до збереження відкритих судноплавних шляхів у Червоному морі. Так само як і від залучення кредитів Світового банку для підтримки Глобального Півдня до співпраці з Конгресом, щоб уникнути поразки України.


Підсумок:

2024 рік може стати одним із найвпливовіших років — для Сполучених Штатів, їхніх союзників, їхніх інтересів і глобальних правил та інституцій — після закінчення Другої світової війни. Перемогти можливо, але лише за умови визнання важливості цього року, нових і більш інноваційних форм координації з партнерами та союзниками, підвищеної уваги до виконання та результатів, а також цілеспрямованих зусиль, які підвищуються до ставок поколінь.

Однак я не можу уникнути думки, що Сполученим Штатам усе ще потрібно більше амбіцій після Другої світової війни, які сформували наступні десятиліття, навіть усвідомлюючи, що зростаюча складність світу вимагає абсолютно нових навичок, підходів і послідовності, мети.

Джерело — Atlantic Council

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається