Гастрономічна мозаїка: повсякденні страви українців у XIX-XX століттях

Українська кухня, як і будь-яка кухня зі старовинним минулим, має виражений регіональний характер.

Безсумнівно, найвідомішою українською стравою є борщ, що має безліч різновидів, і практично в кожній області готується за власним, унікальним рецептом. Кожна регіональна кухня вносить свій власний внесок у багатство української кулінарної спадщини.

Українська кухня підкорює світ: ТОП страв – гастрономічних візитівок

Таким чином, українська кухня являє собою багатий мозаїчний ландшафт смаків і страв, який відображає багатогранність культурного розмаїття та традицій українського народу.

У різних верствах населення в XIX-XX століттях спостерігалася суттєва різниця в їжі, яку вони споживали. 

Основу харчування складали рослинна та борошняна їжа, такі як борщ, галушки, різноманітні юшки, каші (особливо пшоняна та гречана), вареники, пампушки з часником, лемишка, кисіль та інші страви. Риба, особливо солона, також займала важливе місце в харчуванні. Селянам м'ясна їжа була доступна переважно під час свят. Найбільш популярними видами м'яса були свинина й свиняче сало. 

1
Фото: Остання Барикада

З борошна, маку та меду готували різноманітні випічку, таку як маківники, коржі, книші, бублики.

Щодо напоїв, поширеними були узвар, варенуха, сирівець, різноманітні наливки й горілка з перцем. Обрядовими стравами були каші, зокрема кутя та коливо з медом.

Залежно від соціального становища і можливостей, їжа може бути суттєво різнитися, але всі ці страви відображали культуру, традиції та смакові уподобання українського народу.

Читайте більше на нашій сторінці в Instagram — @beskyd.project

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Beskyd Project
Beskyd Project@beskyd.project

3.7KПрочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Гуцульський театр Гната Хоткевича

    Гуцульський театр села Красноїлля, який в 1910 році був створений письменником Гнатом Хоткевичем і групою акторів-аматорів.

    Теми цього довгочиту:

    Драматургія
  • Народна астрономія українців

    Для кожного народу астрономія завжди була важливою частиною культури цього народу. Український народ не є винятком, адже має свої власні традиції та переконання, пов'язані з небесними тілами.

    Теми цього довгочиту:

    Астрономія
  • Мистецький український рух: навздогін світовому мистецтву

    Ідея створення Мистецького українського руху виникла у групи літераторів, які змушені були покинути радянський союз після війни.

    Теми цього довгочиту:

    Історія України

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Треба зауважити, що маківник має два сенси: маковий струдель і маковий козинак. Останніми славились слобожанські ярмарки, а заразом і сластьонами - українськими пончиками (пончик - польське слово).

Вам також сподобається