БУНТ: плани, проблеми й здобутки за два роки! Інтерв’ю з Юлією Бабічин

«Бунтівна» спільнота була заснована в лютому 2022 року, фактично в переддень повномасштабного вторгнення. Якими були перші дні-тижні вашої роботи?

На початку в нас не було концепції, ми просто хотіли писати щось класне про світову культуру. Якщо подивитися на перший допис, то він створений в «ніжних» кольорах. 

Більшість команди була у безпеці, тож як тільки я опинилася у нормальному стані й умовах, взялися за роботу. Ми змінили повністю весь підхід — теми зачіпали серйозні, кольори обрали агресивніші. Поступово, як могли, почали виправдовувати нашу назву. 

Невдовзі позиціювання проєкту зазнало змін. Якими досягненнями за ці два роки ви можете пишатися?

Найбільше пишаюся тим, що ми даруємо людям емоції. Я завжди хотіла бути дотичною до мистецтва, тому обрала місію бути провідником для інших. Тішуся, що це вдається зробити! «Бунт» — це новий формат медіа для України. Всі наші слова ми підкріплюємо діями. Збори, благодійні заходи, постійний рух — це те, чим живе команда зараз. 

Свідомість, щирість і справедливість — який з трьох китів вашого медіа більший і чому?

Якби один кит був більший за інший, то, мабуть, вся система вже була б  у воді. Проте у моєму житті велику роль відіграє свідомість. Якщо її немає, то немає відповідальності. Без відповідальності немає сильної нації. Цей ланцюжок є важливим для збереження нас вже тут, в моменті. Тому направляємо всі сили на те, щоб на початку цей рух ніколи не розривався.

Нещодавно ви організували благодійний захід на честь Грицька Чубая, збираючи кошти на пікап. Чи погоджуєтеся ви з думкою, що гроші на культуру під час війни «не на часі»?

Культура не може вижити без матеріальної частини. Митці — люди, яким потрібно закривати свої потреби. У нас взагалі така біда, що ми так і не навчилися платити за інтелектуальну працю. Зараз є гранти, підтримка відданих глядачів/читачів, але нестабільність заганяє в тривожність. Тож якщо у вас є 50 гривень — закиньте 45 на потреби армії, а 5 гривень на культуру, аби було за що боротися)

Які плани мають «бунтівники» на цей рік?

У житті людини настає момент, коли вона з бунтівного підлітка виростає в дорослого революціонера. Такі метаморфози сталися зі мною, а, отже, і з «Бунтом». Хочеться бути професійними й гострішими. Зараз ми багато працюємо над внутрішніми процесами в команді. В планах запустити ютуб, активно знімаємо відео про війну й цивільних. Важливо зафіксувати те, як ми живемо і що робимо для наступних поколінь, які, дай Боже, не будуть знати, що таке війна. 

З якими проблемами наразі стикається ваше медіа?

Інтерес в українців до культури поступово зникає. Ми постійно в пошуках нових форматів, намагаємося втримати нашого читача, але з кожним місяцем це все важче зробити. Я не з тих, хто здається. Виклики мотивують, але так приємно знати, що все не дарма. 

Як можна вас підтримати й долучитися до команди?

Ми працюємо на власній ініціативі, тож якщо ваша ціль просто отримати гроші, це точно не до нас. Проте, якщо у вас є щира любов до мистецтва, ви креативні, гарно пишете, дизайнете чи монтуєте — пишіть! Ми всіх пам'ятаємо й потім можемо запросити до команди. Частенько в сториз викладаємо ТЗ, тож у приєднанні до команди немає нічого секретного й важкого.

Проте «на ідеї» не можна постійно витягувати. За знання треба платити, це нормальний процес. Університету ми віддаємо значну суму за освіту, купуємо курси, а надіслати декілька гривень для розвитку незалежного медіа — складно. Але ж медіа теж обличчя нашої країни! Їхня якість залежить від нас. Тож якщо вам подобається наше медіа, ви вважаєте, що воно варте того, щоб розвиватися, то завжди можете кинути донат на монобанку або приєднатися до нашої спільноти на Buy Me a Coffee.

Що так і не так з «Бунтом» кількома словами?

«Бунт» може себе критично оцінити, а, отже, розвиватися. Це найголовніший плюс будь-якого медіа. Тому поки що все з нами «так»!)

Над дописом працювали:

Інтерв’юер: Максим Жовтун (@max_zhovtun) —  засновник медіа «Опінії», громадський діяч.

Редактор: Денис Лукін (@deni_look_in) — історик, письменник.

Дизайнерка: Аріна Ховзун (@arizuha) — студентка програми «Етика. Політика. Економіка» в Українському католицькому університеті, івентниця/ дизайнерка студентських організацій.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Опінії
Опінії@opiniyi

Опінії кожної людини важливі

811Прочитань
0Автори
20Читачі
На Друкарні з 2 лютого

Більше від автора

  • Хто, як і для чого проєктує

    Моя клієнтка розповідала про те, як її батько фактично припинив спілкуватися з нею після розлучення з її матір’ю. Коли ж спілкувався з нею, то звинувачував у відсутніх стосунках між батьком і донькою її матір.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чому література часу Голокосту — один з інструментів зцілення для українців сьогодні?

    принаймні так вважає Віктор Франкл, психолог і психотерапевт єврейського походження та автор «Людини в пошуках сенсу»

    Теми цього довгочиту:

    Голокост
  • Як кремль готувався до війни? Доктрина примакова

    У 1995 році відбулася інтервенція НАТО в Боснію згідно з мандатом ООН (росія проголосувала за резолюцію 743, що легітимізувала операцію в Боснії), яка викликала невдоволення в російського населення.

    Теми цього довгочиту:

    росія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається