Генрі Каттнер і «Я – легенда»

Давайте, зізнавайтеся, у кого одна з найбільших травм дитинства – це смерть собаки у фільмі «Я – легенда»?

Тільки у відносно дорослому віці я дізналася, що за фільмом стоїть першоджерело – однойменна книга Річарда Метісона, яку було перевидана у серії «КУЛЬТREAD» від КСД.  

🧛🏼‍♂️

Сама книжка вийшла в 1954 році й сміливо внесла декілька новацій у жанрову літературу: популяризувала, якщо можна так сказати, концепт апокаліпсису, який виник внаслідок пандемії, та поширила в поп-культурі вампіризм як своєрідну метафору хворобі. Головний герой – колишній військовий, проживає в Лос-Анджелесі. У минулому його вкусив кажан-вампір, завдяки чому його організм виробив своєрідний імунітет на нову хворобу, яку, наймовірніше, переносять комарі – інфікована людина або помирає, або стає вампіром. Чоловік приречений виживати в цих непростих умовах, коли він поступово втрачає зв’язок із реальністю і все, що було колись знайомим та коханим, поступово набуває страшної та невпізнаваної личини…  

🧛🏼‍♂️

Річард Метісон згадує про написання книжки таке: «У той час, як я тільки почав роботу над своїм першим науково-фантастичним романом "Я – легенда", я безнадійно загруз у купі технічних нюансів, не кажучи вже про проблеми з сюжетом». «Підмога» з'явилася у вигляді старого знайомого – Генрі Каттнера. Він не вперше допомагав Річарду з рукописом: коли вони вперше познайомилися, Метісон сказав Каттнеру, що в нього є текст на 760 сторінок, який не подобався його агенту. Генрі без зайвої думки попросив Метісона надіслати йому рукопис, вичитав його за лічені дні й надіслав Річарду аналіз на 6 сторінок, в якому детально розписав, що ж з текстом було не так. Над «Я – легенда» Каттнер так само допоміг Річарду: за його словами, Генрі поступово, методом численних пропозицій та дискусій, пропонував Метісону різні варіанти розвитку сюжету, поки всі проблеми не вирішилися.  

Henry Kuttner - Wikipedia
Генрі Каттнер

Результат: «Я – легенда» має присвяту Генрі Каттнеру. «Я присвятив цю книгу Генку, але це – найменше, що я міг зробити, адже Генк цілковито присвятив своє життя письменництву та іншим письменникам», – сказав Метісон, коли дізнався про ранню смерть свого друга.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
гриб з юґґота
гриб з юґґота@fungifromyuggoth

Alpha Centauri or Die!

33Прочитань
3Автори
6Читачі
На Друкарні з 25 квітня

Більше від автора

  • May the 4th be with you!

    Як Лі Брекетт писала чорновий варіант п'ятої частини культової франшизи

    Теми цього довгочиту:

    Наукова Фантастика
  • Фантасти у вигнанні

    Ескапізм й інакшість: аналіз оповідання «Exile» Едмонда Гамільтона

    Теми цього довгочиту:

    Фантастика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається