Генрі Кіссінджер: гігант дипломатії, якого пам’ятають за «непохитну відданість» американсько-китайським зв’язкам — SCMP

Роберт Дейлі, зображений як перекладач для Генрі Кіссінджера та Цзян Цземіня в 1997 році, сказав, що Кіссінджер був «одним з останніх гігантів». Фото: надано Робертом Дейлі

Генрі Кіссінджера запам’ятають за його «постійні мудрі поради щодо Китаю та американсько-китайських відносин», — каже один із найвидатніших прихильників американсько-китайської взаємодії.

Колишній держсекретар США помер у середу у віці 100 років. Кіссінджер Associates підтвердив цю новину в заяві, зазначивши, що він перебуває у своєму будинку в Коннектикуті.

Кіссінджер, відомий своєю історичною роллю у відкритті Китаю для США, був ключовою фігурою у формуванні американо-китайських відносин.

Його роль виконавчого віце-голови Національного комітету з американо-китайських відносин «продемонструвала його непохитну прихильність сприянню взаєморозумінню та співпраці між двома націями», сказав Стів Орлінз, президент Національного комітету з американо-китайських відносин.

Орлінз із теплотою згадав останній публічний виступ Кіссінджера на щорічному гала-концерті комітету лише п’ять тижнів тому.

«Він говорив з великою сміливістю та мудрістю. Аудиторія була зачарована, і можна було почути, як шпилька впала», — сказав Орлінз.

Вплив Кіссінджера виходив за межі його державної служби. Його книжка «Про Китай» вважається важливою книжкою для тих, хто прагне зрозуміти складність Китаю.

«Нам бракуватиме його бажання поділитися з нами своєю мудрістю та мудрими порадами», — сказав Орлінз.

Роберт Дейлі, директор вашингтонського Центру Вільсона Кіссінджера, Інститут Китаю та США, назвав Генрі Кіссінджера «одним з останніх гігантів».

Він похвалив його як «одного з архітекторів відносин, які змінили світ» і відзначив його ключову роль в об’єднанні «двох націй у розпалі холодної війни».

«Наприкінці свого життя [він] попереджав, що Сполучені Штати та КНР [Китай] перебувають у передгір’ї нової холодної війни. Він був засмучений і стурбований структурою відносин і невтомним у своїх зусиллях уникнути конфлікту між наддержавами», – сказав Дейлі. — «Тепер немає нікого, хто мав би такий авторитет у Пекіні та Вашингтоні – нікого, хто міг би курсувати між ними, сидіти з національними лідерами та привертати їх увагу, як міг би доктор Кіссінджер».

Се Фен, посол Китаю в США, написав у мережі X (раніше Twitter), що він був «глибоко шокований і засмучений», дізнавшись про смерть Кіссінджера.

«Історія запам’ятає, який внесок столітній чоловік зробив у китайсько-американські відносини, і він завжди залишиться живим у серцях китайського народу як найцінніший старий друг», — написав він.

У заяві, опублікованій Фондом Річарда Ніксона, дочки колишнього президента Тріша Ніксон Кокс і Джулі Ніксон Ейзенхауер описали Кіссінджера як «одного з найкваліфікованіших дипломатів Америки».

Спеціальний посланник США Генрі Кіссінджер зустрічається з прем'єр-міністром Китаю Чжоу Еньлаєм у Пекіні в липні 1971 року.
Спеціальний посланник США Генрі Кіссінджер зустрічається з прем'єр-міністром Китаю Чжоу Еньлаєм у Пекіні в липні 1971 року.

Вони сказали, що він допоміг домовитися про припинення війни у ​​В’єтнамі та твердо підтримував зобов’язання їхнього батька звільнити американських військовополонених, а також відіграв «важливу роль в історичному відкритті Китаю та просуванні розрядки з Радянським Союзом, сміливих ініціативах», яка поклала початок завершенню холодної війни.

«Генрі Кіссінджера надовго запам’ятають за його численні досягнення в просуванні миру і злагоди. Але це був конкретно його характер, який ми ніколи не забудемо», – йдеться в заяві.

Хоча Кіссінджер був суперечливою фігурою в Латинській Америці та Південно-Східній Азії, де він брав безпосередню участь у війнах і державних переворотах, він був шановним радником обох основних політичних партій Сполучених Штатів.

На обідах і урочистих зустрічах в його честь були присутні члени Конгресу та офіційні особи з різних адміністрацій. Багато президентів, від Річарда Ніксона до Дональда Трампа, шукали його поради щодо того, як продовжити делікатні дипломатичні відносини з Пекіном.

Американський дипломат також користувався високою повагою китайського керівництва, яке приймало його з державними почестями – навіть після десятиліть поза межами Білого дому.

Наприклад , урочисту вечерю, організовану Національним комітетом із американсько-китайських відносин у жовтні, відвідав Се Фен, посол Китаю у Вашингтоні, який зачитав листа, надісланого президентом Китаю Сі Цзіньпіном на святкуванні сторіччя Кіссінджера.

Члени делегації США позують разом із господарями на Великій китайській стіні 22 жовтня 1971 року. Радник США з національної безпеки Генрі Кіссінджер спереду ліворуч стоїть разом із виконувачем обов’язків міністра закордонних справ Китаю Цзі Пенфеєм. Фото: Білий дім через CNP/Getty Images
Члени делегації США позують разом із господарями на Великій китайській стіні 22 жовтня 1971 року. Радник США з національної безпеки Генрі Кіссінджер спереду ліворуч стоїть разом із виконувачем обов’язків міністра закордонних справ Китаю Цзі Пенфеєм. Фото: Білий дім через CNP/Getty Images
Кіссінджер був «першопроходцем і криголамом», сказав Сі, висловлюючи свої «найтепліші вітання» з його сторіччям.

У короткому звіті про смерть Кіссінджера в середу інформаційне агентство Xinhua повідомило, що він відвідував Китай більше 100 разів.

Автор статі - Ігор Патрік працював у різних ЗМІ в Латинській Америці, в основному висвітлюючи БРІКС і Китай. Окрім ступеня бакалавра журналістики (PUC Minas), він має два ступені магістра — Академії Йенчінг (Пекінський університет) і Schwarzman Scholars (Університет Цінхуа).

Джерело — SCMP

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається