Герой, протагоніст, антигерой та антагоніст - вони хто?

Яка різниця між героєм, антигероєм, протагоністом та антагоністом? А вона і є, і велика.

Ця плутаниця притаманна українській мові з-за декількох значень слова “герой”. В нас герой має в першу чергу значення “людина, яка здійснила подвиг”, позитивне. Але герой ще й синонім персонажа. В англійській мові персонаж — character, тому в них інші плутаниці (з антигероєм, і ми теж з ним плутаємось).

Персонаж, про якого чи яку розповідають історію, називається — “головний герой” або — “протагоніст”. Моральні якості протагоніста можуть бути будь-які, як авторам захочеться. А персонаж, який чи яка протистоїсть протагоністу — це антагоніст, теж з будь-якими моральними якостями. Головне, що в них конфлікт, а не те, хто там добрий, а хто лихий. Або взагалі бувають твори без антагоніста, з самим протагоністом (як хтось заблукав у лісі, наприклад).

А от антигерой — це персонаж, що робить те ж саме, що й герой, але не так. Тому й анти - протигерой. Це Бетмен (який чесно бореться зі злочинністю) і Жінка-Кішка (яка краде дорогоцінності, але теж бореться зі злочинністю). І от в антигероя може дійсно бути відмінна від героя мораль, але робить все одно те ж саме, що й герой.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дарія Кононенко
Дарія Кононенко@Kononenko

800Прочитань
24Автори
30Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую за текст! Лаконічно, але цікаво

Вам також сподобається