Гіперфіксація - втеча від реальності. Де закінчується захоплення і починається залежність?

Чи траплялося з вами таке, що ви не могли відірватися від захоплюючої книги, захоплюючого серіалу або нового хобі? Чи ловили себе на тому, що годинами прокручуєте стрічку соціальних мереж, не помічаючи, як пливе час?

Якщо так, то ви, можливо, знайомі з феноменом гіперфіксації.

 

Але почнемо з початку: що ж таке гіперфіксація?

Гіперфіксація- це стан інтенсивного та стійкого зосередження на певному предметі, діяльності, їжі, об’єкті, людині тощо. Попадання в павутину, застрягання на чомусь одному, коли все, що виходить за межі цього гіперфокусу відключається.

 Звучить не дуже позитивно, однак як і будь-яке інше явище, гіперфіксація не є виключно деструктивним чи конструктивним станом. З позитивної сторони, вона може бути корисною, коли людина стає надзвичайно зосередженою на чомусь, наприклад, на своїй кар’єрі чи проєкті, оскільки це допомагає їй досягти своїх цілей. Це також може ввести в життя нові інтереси чи хобі, які приносять щастя. Гіперфокус також може виступати у вигляді захисного механізму психіки, який відволікає від реальності, важких емоційних станів, життєвих ситуацій тощо. Фіксація також дозволяє людям відчувати контроль над своїм часом і діяльністю, що може бути заспокійливим, коли їхні обставини не залежать від них.

Однак втеча від проблем не є їх вирішенням, тому негативний аспект гіперфіксації проявляється у нехтуванні турботою про себе та інших, роботу й навчання та соціальні взаємодії. Це впливає на  психічне й фізичне здоров’я та самопочуття людини, втрачається дотик або усвідомлення поточного моменту.

 Таке “залипання” може бути довготривалим (місяці, роки) й короткостроковим (декілька днів, тиждень тощо) та характеризуватися такими ознаками:

○ Інтенсивний стан концентрації;

○ Нав’язливі думки;

○ Соціальна ізоляція;

○ Ігнорування інших сфер життя;

○ Залежність тощо.

 

Гіперфіксації можуть варіюватися в широкому діапазоні та часто відповідати чиїйсь особистості та особистим уподобанням. Вони несуть індивідуальний характер, однак можна узагальнено виділити такі:

○ Медіа: телешоу, книги, серіали, фільми, відеоігри;

○ Фанхати (фандоми/fandom): медійні особистості, персонажі книг/фільмів/аніме тощо;

○ Хобі: в’язання, читання, малювання, танці тощо;

○ Інформація: часто це історичні події або ж інші спеціалізовані теми;

○ Спорт: спортсмени та спортсменки часто фокусуються на своїй діяльності, тренуваннях, змаганнях, дієтах, виключаючи все інше;

○ Ностальгія: спогади.

 

Причини та тригерні фактори також мають особистісний характер. Деякі вже було розглянуто раніше такі як, захисний механізм. До нього ще можна додати:

○ Стрес;

○ Тривогу;

○ Потребу у відчутті контролю над своїм часом та особистістю;

○ Знижену зорову чутливість:  для максимальної концентрації людина потребує інтенсивної візуальної стимуляції, яку часто знаходить у перегляді фільмів, серіалів, ігор тощо;

○ Слухову гіперчутливість: надмірна чутливість до шуму, тому щоб заблокувати все, такі люди повністю зосереджуються лише на одній речі;

○ Нездатність перемикати увагу;

○ Нейровідмінність: РДУГ, ОКР, РАС, ПТСР, депресія.

Це лише короткий перелік деяких найпоширеніших основних проблем, які можуть призвести до гіперфіксації, їх список може доповнюватися й бути нескінченим.

Необхідно також провести чітку межу між гіперфіксацією та захопленням: в чому схожість, а в чому різниця?

Попри багато подібних ознак важливо не плутати й ототожнювати їх. Насамперед гіперфіксація містить нагальність, необхідність постійного занурення в неї, що не обов’язково має особливий інтерес/хобі. Захоплення скоріше не викликатиме у вас відчуття тривоги, байдужості до навколишнього середовища, це те, що має поступовість, етапність, натомість як гіперфіксація - це завантаження великою кількістю інформації про нову тему за короткий період без будь-яких перерв у  її споживанні та стимулів, пов’язаних із цією темою/особою/річчю тощо. Гіперфіксація характеризується значно глибшим та інтенсивнішим зануренням в об’єкт уваги, ніж просто інтерес.


Ваші емоції цілком природні, адже гіперфіксація в тій чи іншій формі знайома багатьом. Найважливіше - усвідомлювати цей стан, розуміти, коли ви занурюєтеся в нього, та знаходити здорові способи відволіктися або відсторонитися від гіперфіксації. 

CR: blueberry_sapphire

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1. Коли хобі стає нав’язливим: що таке гіперфіксація та як її подолати. URL: https://klepkainfo.com/psyhichne-zdorovya/koly-hobi-staye-navyazlyvym-shho-take-giperfiksacziya-ta-yak-yiyi-podolaty.html

2. Is It Hyperfixation or Just a New Obsession? URL: https://www.charliehealth.com/post/what-is-hyperfixation

3. Hyperfixation. URL: https://tophat.com/glossary/h/hyperfixation/

4. Hyperfixation: What It Is & How To Combat Hyperfocusing. URL: https://www.sandstonecare.com/blog/hyperfixation/

5. Hyperfixation – What it is, what causes it, and how to overcome it. URL: https://oxfordspecialisttutors.com/hyperfixation-definitive-guide/

6. Hyperfixation: What Parents of Teens Need To Know. URL: https://www.embarkbh.com/blog/adhd/hyperfixation-in-teens/

7. What is hyperfixation? Symptoms, causes, and how it can be managed. URL: https://thriveworks.com/help-with/disorders/hyperfixation/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Скурт
Юлія Скурт@psychowithme

майбутня психологиня

300Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 11 січня

Більше від автора

  • Любий щоденнику!

    Чи можете ви уявити, що звичайний лист паперу зможе звільнити вас від тривоги, перейняти ваш біль? Складно усвідомити це, але ряд дослідників доводять, що письмове висловлення зменшує стрес та переживання.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається