Глобальна народжуваність впадає, що має серйозні економічні наслідки ‒ The Economist

Приблизно за 250 років після промислової революції населення світу, як і його багатство, різко зросло. Однак до кінця цього століття кількість людей на планеті може скоротитися з часів епідемії чуми. Основною причиною є не сплеск смертності, а спад народжуваності. У більшості країн світу рівень народжуваності, тобто середня кількість народжених на одну жінку, падає. Хоча ця тенденція може бути знайомою, її масштаби та наслідки – ні. Незважаючи на те, що штучний інтелект ( ai ) викликає зростання оптимізму в деяких колах, над майбутнім світової економіки все ще стоїть крихта.

У 2000 році світовий коефіцієнт народжуваності становив 2,7 народження на жінку, що значно вище «коефіцієнта відтворення» 2,1, при якому населення є стабільним. Сьогодні він становить 2,3 і падає. У 15 найбільших за ввп країнах рівень народжуваності нижчий від рівня відтворення. Це включає Америку та більшу частину багатого світу, а також Китай та Індію , жоден з яких не є багатим, але на які разом припадає більше третини світового населення.

Результатом є те, що в більшості країн світу стукіт крихітних ніжок заглушається стукотом палиць. Яскравими прикладами країн старіння є не лише Японія та Італія, а й Бразилія, Мексика та Таїланд. До 2030 року більше половини жителів Східної та Південно-Східної Азії буде старше 40 років. Оскільки старі вмирають і не повністю замінюються, населення, ймовірно, скоротиться. За межами Африки прогнозується, що чисельність населення світу досягне піку в 2050-х роках, а наприкінці століття стане меншою, ніж сьогодні. Навіть в Африці рівень народжуваності швидко падає.

Що б не казали деякі екологи, зменшення населення створює проблеми. Світ ще не наблизився до насичення, і економічні труднощі, пов’язані з меншою кількістю молодих людей, численні. Очевидно, що утримувати пенсіонерів світу стає все важче. Пенсіонери отримують заробіток працездатного віку або через державу, яка стягує податки з працівників, щоб виплачувати державні пенсії, або шляхом переведення в готівку заощаджень на купівлю товарів і послуг, або через неоплачуваний догляд родичів. Але в той час як зараз у багатому світі на кожного старше 65 років припадає приблизно троє людей віком від 20 до 64 років, до 2050 року їх буде менше двох. Наслідки – вищі податки, пізніший вихід на пенсію, нижча реальна віддача вкладників і, можливо, криза державного бюджету.

Низьке співвідношення працюючих і пенсіонерів є лише однією з проблем, пов'язаних із падінням народжуваності. Молоді люди мають більше того, що психологи називають « текучим інтелектом », тобто здатності творчо мислити, щоб вирішувати проблеми абсолютно по-новому.

Цей юнацький динамізм доповнює знання, накопичені літніми працівниками. Це також приносить зміни. Патенти, подані наймолодшими винахідниками, набагато частіше охоплюють проривні інновації. Старі країни — і, як виявилося, їхня молодь — менш заповзятливі та менш ризикують. Електорати похилого віку також закостеніли в політиці. Оскільки старі отримують менше користі від економічного зростання, ніж молоді, вони виявилися менш зацікавленими в політиці, що сприяє зростанню, особливо в будівництві. Творче руйнування, ймовірно, буде рідшим у старіючих суспільствах, пригнічуючи зростання продуктивності таким чином, що перетворюється на величезну втрачену можливість.

Враховуючи все, є спокуса називати низький рівень народжуваності кризою, яку потрібно вирішити. Проте багато хто з його основних причин самі по собі вітаються. Оскільки люди стали багатшими, вони мали тенденцію мати менше дітей. Сьогодні вони стикаються з різними компромісами між роботою та сім’єю, і вони здебільшого кращі. Консерватори-популісти, які стверджують, що низька народжуваність є ознакою неспроможності суспільства і закликають повернутися до традиційних сімейних цінностей, помиляються. Більший вибір – це добре, і ніхто не зобов’язаний іншим виховувати дітей.

Імпульс лібералів сприяти зростанню імміграції більш благородний. Але це також помилковий діагноз. Імміграція в багатому світі сьогодні досягла рекордного рівня, що допомагає окремим країнам впоратися з нестачею робочої сили. Але глобальний характер спаду народжуваності означає, що до середини століття світ, ймовірно, зіткнеться з нестачею молодих освічених працівників, якщо щось не зміниться.

Що це може бути? Люди часто говорять соціологам, що хочуть більше дітей, ніж мають. Цей розрив між прагненнями та реальністю частково може бути пов’язаний з тим, що потенційні батьки, які, по суті, субсидують майбутніх бездітних пенсіонерів, не можуть дозволити собі мати більше дітей, або через інші помилки політики, такі як брак житла чи неадекватне лікування безпліддя. Але навіть якщо вони будуть виправлені, економічний розвиток все одно може призвести до падіння народжуваності нижче рівня відтворення. Просімейна політика має невтішні результати. Сінгапур пропонує щедрі гранти, податкові знижки та субсидії на догляд за дітьми, але рівень народжуваності становить 1,0.

Вивільнення потенціалу бідних верств населення світу зменшило б брак освічених молодих працівників без збільшення народжуваності. Дві третини китайських дітей живуть у сільській місцевості та відвідують переважно жахливі школи; така сама частина людей віком від 25 до 34 років в Індії не має повної середньої освіти. Кількість молодих людей в Африці продовжуватиме зростати десятиліттями. Підвищення їхніх навичок бажано саме по собі, і це також може сприяти тому, що більше молодих мігрантів стануть інноваторами в економіках, які інакше стагнують. Проте заохочувати розвиток важко — і чим швидше місця збагачуються, тим швидше вони старіють.

Тому врешті-решт світові доведеться задовольнитися меншою кількістю молоді — і, можливо, скороченням населення. З огляду на це, нещодавні досягнення штучного інтелекту не могли статися в кращий час. Надпродуктивній економіці, наповненій штучним інтелектом , може бути легко підтримувати більшу кількість пенсіонерів. Згодом штучний інтелект зможе самостійно генерувати ідеї, зменшуючи потребу в людському інтелекті. У поєднанні з робототехнікою штучний інтелект також може зробити догляд за людьми похилого віку менш трудомістким. Такі інновації, безсумнівно, будуть користуватися попитом.

Якщо технології дійсно дозволять людству подолати проблеми, це відповідатиме історичній моделі. Несподіване підвищення продуктивності означало, що демографічні бомби уповільненої дії, такі як масовий голод, передбачений Томасом Мальтусом у 18 столітті, не змогли здетонувати. 

За матеріалами The Economist

Переклад зробив канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається