Ілюзія частотності

Феномен Баадера-Майнгоф, або ілюзія частотності — феномен у психології, суть якого полягає в тому, що почувши або дізнавшись одного разу про щось раніше невідоме, людина дуже скоро знову натрапляє на ту ж саму інформацію, яка була в загальному доступі й до цього, але, яку вона не сприймала. 

Мабуть, ви не раз помічали, що дізнавшись про щось нове, починаєте помічати це у різних місцях, навіть якщо воно там було і раніше та ви просто не звертали на це уваги. До прикладу, ви дізнались про раніше не знайому марку машини, і тепер стали бачити такі машини частіше. Але ж вони існували та функціонували і до цього, просто ви не звертали на це уваги. Та чому ж так?

А все тому, що вибіркова увага дозволяє свідомості відбирати пріорітетну інформацію на даний момент, що є більш підходящою для конкретної ситуації, і відкидає іншу інформацію, яка не є такою важливою. Тоді інформація інтерпретується і фіксується у нашій памʼяті. Таким чином, нові знання, закріплені найчастіше ненавмисною упередженістю, зумовлюють виникнення феномена. Ілюзія частотності спричинена підвищеним рівнем інтересу суспільства, або його окремих частин, до певного явища(нова книга, фільм, пісня…). Ймовірно, що люди дізнаються про це на початковому етапі, або в розпал його популярності. Відповідно, кількість згадок про таке явище буде збільшуватись, що підтверджує реальність, а не ілюзію. 

Де можна застосувати цей феномен? Ефект ілюзії частотності часто використовують у маркетингу. Саме цим привертають нашу з вами увагу до товару. Відомо, що майстерне просування товару здатне змусити потенційного покупця підсвідомо задуматись про пропозицію покупки. 

Давайте повернемось до початку і згадаємо про приклад з маркою машини. До цього ви точно мали почути про неї десь, адже знання самі не приходять. Від знайомих, на ютубі, тік тоці, чи інших соцмережах. Саме так працює маркетинг. Звісно, якщо ви це почули від вашого знайомого, це не означає, що йому заплатили за рекламу. Але перед тим як сказати вам, знайомий десь сам почув про цю марку. Навіть у звичайному короткому відео в тік тоці. Будь-який контент з імовірним товаром зроблений для його популяризації.

У сфері медичної діагностики та лікування виявляється таким чином: лікар, який нещодавно ознайомився з описом або прикладом захворювання, згодом схильний протягом певного часу проводити додаткову діагностику, націлену на виявлення даного захворювання, за наявності характерних симптомів.

Фраза “я нещодавно про це чув, а тепер бачу на власні очі” часто визначає наявність феномену. А я сподіваюсь, що ця інформація була для вас корисною та цікавою. Бережіть себе!!

Наш з Ріанною телеграм канал – @osilhouettes

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
хітомі
хітомі@dphavs

il dono della vita

112Прочитань
3Автори
8Читачі
На Друкарні з 4 липня

Більше від автора

  • Християнство та протестантизм

    Трішки про католиків, православних і представників третього напряму християнсва - протестантів. Яка між ними різниця і схожості.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія
  • Русалки в українській міфології

    У кожного народу своя міфологія, так, як і традиційне уявлення про її істот. Ми розглянемо значення русалки в українській міфології.

    Теми цього довгочиту:

    Міфологія

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Чудова стаття!)

Відразу хочеться пожартувати про людей для яких це не феномен, а магія 😁 але не будемо)

Вам також сподобається