Християнство та протестантизм

Давайте поговоримо про християнство і один з його напрямів – протестантизм. Як вони виникли, чим відрізняються та що їм характерне. Гарного читання!

Що це таке?

Думаю, варто почати з термінів, адже з них і починаються знання.

Християнство – найпоширеніша релігія у світі, заснована на вченні Ісуса Христа. Напевно ні для кого не є секретом, що воно ділиться на напрями. Основними, найчисленнішими та найвідомішими є католицизм, православ’я та протестантизм.

Протестантизм – напрям християнства, що відокремився від католицизму.

Історія виникнення.

Згідно з Біблією виникнення християнства та перших спільнот відбулось у І столітті нашої ери у місці народження Ісуса Христа, унаслідок проповіді учнів Христа, святих апостолів та їх послідовників. Спочатку воно поширювалось у східній частині Римської імперії, а тоді, завдяки подорожам апостолів, і по всій імперії, після чого – по світу.

Поступово християнство почало приймати елементи елліністичної та римської культури. Це викликало незадоволення представників та конфліктів в середині церкви. Розбіжності почали поглиблюватись і остаточно розв’язались Розколом християнської церкви у 1054 році. Він поділив християнську церкву на дві основні течії – католицизм та православ’я. Перший термін почав стосуватись західної гілки християнства, а другий – східної. Від тоді католицька і православна церкви почали існувати незалежно одна від одної.

У XVI столітті католицизм зазнав розколу, викликаного Реформацією. Вона виділила ряд нових гілок – протестантизм, англіканство і кальвінізм.

Поява протестантизму стала переломним моментом у всій європейській культурі. 17.10.1517 Мартін Лютер оприлюднив 95 тез із критикою вчення католицької церкви. Він обґрунтував три  важливі принципи протестантизму.

Різниця між ними.

Католицизм, православ’я та протестантизм є основними напрямами християнства. Хоч у них і є спільні риси, побудовані на основі християнської віри. Вони все ж відрізняються. Давайте розглянемо що характерно їх відмінностям.

Католики мають чотирикутний хрест без прикрас і гравіювань, православні – шестикутний або восьмикутний із розп’яттям і молитвами, протестанти його не використовують, на їх думку розп’яття символізує вбивство, а хрест – знаряддя страти. У католиків і протестантів Григоріанський календар, але другі не визнають багато свят звідти, у православних – Юліанський. У християн західної гілки прийнято хреститись зліва направо п’ятьма пальцями, у східної – справа наліво трьома пальцями, в той час як протестанти не визнають хресне знамення взагалі. Католики приймають хрещення лише у дорослому віці шляхом обливання, а православні, як у дорослому, так і в дитячому віці, шляхом занурення у воду, протестанти не хрестяться, бо вважають, що всі новонароджені діти спасаються благодаттю Христовою, а тому не несуть відповідальність за батьківські гріхи і вину первородного гріха. Католицизм визнає папу Римського як духовного лідера, у православ’ї це патріархи та митрополити, а у протестантизмі спираються на особисте відношення до Бога.

Більше про протестантизм.

Його ціллю є відновлення ідеалів раннього християнства. Протестантизм, що виріс у боротьбі з церковними традиціями, які, на думку протестантів, не збігаються із витоками християнства, характеризується наголошенням на знанні Біблії. На першому плані богослужіння – проповідь. Протестанти моляться як учив нас Ісус: «Отче наш…». Стверджують, що у Святому Письмі немає прикладів молитов до Марії чи до святих. У їх храмах відсутні ікони та їх сприйняття як гріховних.

Протестанти стверджують, що кожен вірянин може звернутися до Бога без посередників. Вони заперечують, що спасіння можна досягти добрими вчинками. Натомість вважають, що воно можливе за виняткової віри у викупну жертву Ісуса Христа. Також, представники цього напряму наголошували на праві кожного вірянина особисто читати та тлумачити Біблію.

Важливо зазначити, що у межах кожного напряму християнства є різноманітні традиції, обряди та звичаї. Ми розглянули деякі відмінності між католиками, православними та протестантами. Пам’ятайте, що ви самі обираєте у що вірити та ніхто не може вас до цього примусити. А я сподіваюсь що вам був цікавий цей довгочит. До нових зустрічей. Бережіть себе!

Наш з Ріанною телеграм канал - @osilhouettes.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
хітомі
хітомі@dphavs

il dono della vita

112Прочитань
3Автори
8Читачі
На Друкарні з 4 липня

Більше від автора

  • Ілюзія частотності

    Чи помічали ви, що дізнавшись про щось нове починаєте це частіше бачити в житті? А чи задумувались ви чому так відбувається?

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Русалки в українській міфології

    У кожного народу своя міфологія, так, як і традиційне уявлення про її істот. Ми розглянемо значення русалки в українській міфології.

    Теми цього довгочиту:

    Міфологія

Вам також сподобається

Коментарі (2)

мені подобається читати про релігії. я у захваті☝🏼☝🏼

Вам також сподобається