Казахстан показує, як піти назустріч Китаю на своїх умовах


Казахстан прагне тісніших зв'язків зі Сполученими Штатами та Європейським Союзом, у тому числі як член НАТО «Партнерство заради миру». Увійшов до Організації тюркських держав. Він також з ентузіазмом приєднався до очолюваного Росією Євразійського економічного союзу та був місцем, де президент Сі Цзіньпін оприлюднив свою амбітну ініціативу «Пояс і шлях».

Якщо говорити про ініціативу, то Казахстан схилив її під свої інтереси. Це дає можливість диверсифікуватися, щоб уникнути традиційної залежності від Росії. Замість того, щоб замінити одну залежність іншою, Казахстан узгодив проєкти «Один пояс, один шлях» зі своїм власним планом розвитку внутрішньої інфраструктури. Згідно з цим планом, Казахстан прагне використовувати свої нафтові та газові ресурси для розвитку переробної промисловості та інвестувати у свої корисні копалини та виробничі потужності в інших галузях.

Казахстан у більшості випадків надав значну частину фінансів і багато працівників для проєктів «Один пояс, один шлях». Він розробив великий новий сухий порт у Хоргосі, на східному кордоні з Китаєм, і побудував новий трубопровід, автомобільне та залізничне сполучення з Каспійським морем на заході. Забезпечуючи їх узгодженість із власними промисловими стратегіями, проєкти орієнтовані на місцеві інтереси. Світовий банк оцінив, що Казахстан може збільшити свій ВВП до 9 % в результаті інвестицій в «Один пояс, один шлях», якщо уряд запровадить додаткові реформи, включаючи лібералізацію торгівлі та більш ефективні перетини кордонів.

Якщо він зможе розвинути швидші та ефективніші залізничні сполучення з основними ринками, Казахстан має потенціал отримати більше від експорту сільськогосподарської продукції. Можливо, для цього знадобляться іноземні інвестиції. На цей момент США лідирують у цьому шляху, де компанія Tyson Foods у Казахстані переробляє та експортує м’ясо до Китаю. Іншими великими іноземними інвесторами є Нідерланди та Швейцарія. Китайські фірми інвестують у мідь, життєво важливу сировину для нових технологій. У майбутньому «зелене» фінансування знадобиться для розвитку потенціалу Казахстану як постачальника «зеленого» водню в Європу.

Додатковою перевагою для Китаю є те, що постачання енергоресурсів з Казахстану не залежить від перекриттів Малаккської протоки. Під час свого візиту 2022 року Сі пообіцяв підтримку Китаєм «незалежності, суверенітету та територіальної цілісності» Казахстану. Це була корисна заява, враховуючи побоювання, що Росія може втрутитися в північний Казахстан, де проживає значна частина російськомовного населення. Стабільний Казахстан в інтересах Китаю.

Багатополярний світовий порядок, що формується, може підійти Казахстану з відносно занепадною, але все ще небезпечною Росією, зростаючим Китаєм і більшою зв’язністю з Близьким Сходом і Європою. Казахстан показав, що може відстоювати власні інтереси – включаючи, на жаль, свої елітарні клептократичні традиції – і спрямовувати проєкти «Один пояс, один шлях» на власний імператив розвитку торговельних зв’язків по всій Євразії.

Джерело: South China Morning Post

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається