Непродуктивне європейське турне Сі Цзіньпіна — Financial Times

Президент Китаю пішов на деякі поступки та продемонстрував свій авторитарний світогляд.

Xi Jinping, Serbian President Aleksandar Vucic and his wife Tamara Vucic stand on a red carpet in front and Air China plane on the tarmac at Belgrade Airport
Сі Цзіньпін зустрівся з президентом Сербії Олександром Вучичем під час його візиту до Белграду, де він розкритикував НАТО і висловив підтримку домаганням Сербії, що не входить до ЄС, на Косово © Dimitrije Goll/Прес-служба президента Сербії/AFP/Getty Images

Коли Сі Цзіньпін востаннє відвідував Європу в 2019 році, він зробив наступ чарівності, яка відповідала його високим амбіціям. Китайський президент все ще вірив, що зможе підкорити Захід волі Китаю і приїхав до столиці Європи, щоб довести, що панування Пекіна призведе до загального процвітання. Він підписав комерційні угоди в Парижі, наголосив на участі Риму в ініціативі «Один пояс, один шлях» і дав сміливі обіцянки економічного співробітництва Афінам.

Європейський тур Сі Цзіньпіна цього тижня проходив за зовсім інших обставин. За його п'ятирічної відсутності на континенті економічне зростання Китаю сповільнилося, а Пекін викликав гнів Заходу, мовчазно підтримуючи Росію в її війні в Україні. Хоча китайський лідер міг би розглядати цю поїздку як можливість для зближення з Європою, натомість він вважав за краще сіяти розбіжності.

Розглянемо його маршрут. Зустрічі з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн і президентом Еммануелем Макроном у Франції нагадали про колишній наступ Пекіна на чарівність із невеликими поступками щодо загрозливих китайських тарифів на французький коньяк. Але більшість поїздки Сі Цзіньпіна було витрачено на спілкування з китайськими союзниками, які є проблемними членами європейської сім'ї.

Відвідування Белграда в 25-у річницю бомбардування НАТО китайського посольства дало Сі можливість розкритикувати Атлантичний альянс і висловити підтримку домагання Сербії, що не входить до ЄС, на Косово. А його дводенний візит до Угорщини Віктора Орбана продемонстрував поглиблення зв'язків Китаю із найруйнівнішим членом ЄС.

Амбіції китайського президента були простішими, ніж у 2019 році: зберегти європейський ринок відкритим для китайської продукції і не допустити, щоб ЄС пішов шляхом США. Зважаючи на його здатність експортувати величезну кількість дешевих електромобілів та екологічно чистих технологій, чому сприяють, як Брюссель називає, несправедливі державні субсидії, Пекін побоюється тарифів ЄС. Після того, як поїздка канцлера Німеччини Олафа Шольца до Пекіна минулого місяця підкреслила залежність економіки Німеччини від Китаю, Сі Цзіньпін, схоже, вирішив, що зможе запобігти ризику тарифних бар'єрів, скориставшись слабкими місцями Європи.

Однак його впевненість недооцінює ступінь, в якому більшість країн ЄС зараз розглядають Китай як загрозу безпеці, що посилюється його зв'язками з Росією, що зростають, і економічну загрозу, враховуючи його потенціал підірвати європейське виробництво, саме в той час, коли економіка відновлюється після пандемії та зростання цін на енергоносії. Нещодавні випадки передбачуваного китайського шпигунства не покращили імідж Пекіна. А загравання із сильними лідерами Угорщини та Сербії мало що зробило для пом'якшення занепокоєння у ключових столицях ЄС щодо авторитарного світогляду китайського лідера.

Що найбільше вражає у візиті Сі, так це те, що він, схоже, не запропонував жодних поступок з торговельних проблем ЄС — щодо надмірних потужностей Китаю в галузі електромобілів та зелених технологій, промислових субсидій та доступу до ринків. Схоже, він також не дав жодних запевнень, що Китай обмежить потік у Росію товарів подвійного призначення, які підтримують її військові зусилля.

Однак, оскільки внутрішній попит сповільнюється, а ринок США практично закритий для китайських електромобілів, Європа залишається найбільшим ринком, що залишився для Пекіна, та важливим призом для Сі Цзіньпіна. ЄС також використовує інструменти, такі як регулювання іноземних субсидій, що дозволяє Брюсселю блокувати компанії, що субсидуються іноземними урядами, від участі у державних закупівлях, злиттях та поглинаннях, що дає йому реальні важелі впливу.


Якщо Європа хоче досягти прогресу в досягненні своїх економічних та зовнішньополітичних цілей разом з Пекіном, їй необхідно продемонструвати більшу єдність і рішучість, а також, взявши за основу книгу китайського лідера, бути готовою прийняти жорсткішу тактику.

Джерело — Financial Times

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається