Десь рік тому, ще на релізі, в мене з'явився диск з Кеною. І чомусь в мене склалося враження що це лайтова, майже дитяча гра, чисто для розслабону. А тоді хотілося не розслабону, а челленджу. Тому диск пролежав собі на полиці дуже довго, але нещодавно настав його час.

І гра виявилася дуже крутою і несподівано складною! Тому врубаємо останню складність (на релізі вона відкривалася в НГ+, а я такі штуки ненавиджу, але це вже виправили) і йдемо фармити платину в дивовижно яскравий та мертвий (сюжетно) світ Кени!


Сюжет та сетінг

Граємо за дівчину Кену провідницю духів, що допомагає невпокійним душам знайти шлях на той світ. Вона прямує до древнього санктуарію на горі, щоб прокачати свої скіли та стати крутою, але на шляху натрапляє на мертве село, де скоїлась якась трагедія. І тепер, щоб попасти на гору, їй потрібно допомогти духам жителів цього села.

Один з дуже небагатьох НІПів
Один з дуже небагатьох НІПів

Сюжет тут… Існує. Не сказати що він поганий, але він не захоплює. Це щось на рівні дитячої казочки: все +- зрозуміло з самого початку, твістів нема. НІПів дуже мало, діалогів – мало, але цього достатньо, щоб розповісти історію. Тут нема прихованого лору, як в якихсь соулзах – все дуже зрозуміло та завершено. Просто непогана і гарно розказана казочка, яку і лайном не обізвеш, але і до цікавого сюжету їй далеко.

Тож, якщо ти хочеш круту сюжетну гру, де треба багато читати, думати та яка виклакає сильні емоції – Кена не для тебе. Якщо на сюжет тобі пофіг, ти хочеш цікаву казочку, або просто бажаєш щоб тобі не трахали мозок діалогами на 1000 сторінок — тут Кена задовольнить всі твої бажання.

Сюжет — 6/10.


Графон і саунд

Це не катсцена, а просто скрін з гри
Це не катсцена, а просто скрін з гри

Графон в грі – класний… якщо тебе не тягне блювати від діснеївського стилю. Не подумайте, я нічого не маю проти Діснею, та обожнюю серію Кінгдом Хартс (якось напишу розбір), але артстайл дуже специфічний і до нього доведеться звикати. При цьому локації та лендскейпи – шикарні, на рівні ААА тайтлів. Є на що подивитися, та що заскріншотити. В цілому все виглядає дуже гармонічно, а діснеївський стиль відчувається лише в катсценах.

Гумусята в прикольних капелюшках
Гумусята в прикольних капелюшках

Музон та саунд – на середньому рівні. Мелодії гарно підходять під ситуації, звуки не дратують, тобто все доволі файно. Але я пишу цей огляд через пару годин після завершення гри і НЕ МОЖУ ЗГАДАТИ ЖОДНОЇ МЕЛОДІЇ. Тобто я пам’ятаю що треки були норм, але вони не засіли в голові, не запам’ятались. Нема нічого, щоб прям УХ, КАЧАЛО, навіть саундтрек останнього боса.

Графон — 9/10.

Саунд — 7/10.


Експлорінг

Одна з сильних сторін Кени – це експлорінг. Одразу скажу що гра – не опенворлд. І це круто! Бо власне я не дуже люблю пусті опенворлди та юбісофтовщину. Тут у нас є хаб, котрий ми розкриваємо по ходу гри. Є локації, в які бігаємо по сюжету. І в цих локаціях є доволі багацько секретів, та колектиблів.

Окремо хочу відзначити платформінг – він тут є, він приємний і не дуже складний, його ДОСТАТНЬО, він не фрустраційний. Просто гарно його додали в геймплей, молодці розраби. Саме так повинен виглядати платформінг в грі, що не є платформером.

Інтерактивна карта гри з MapGenie. Є що позбирати.
Інтерактивна карта гри з MapGenie. Є що позбирати.

Збираємо:

  • Пошту духів (щоб отримати доступ до нових локацій в хабі)

  • Гумусяток (Rot) (Щоб отримати нові скіли та прокачати аналог мани. Їх аж 100)

  • Експу (щоб прокачувати скіли)

  • Спогади духів (розкривають сюжет та дають експу)

  • Амулети (щоб битися краще)

  • Поінти медитації (прокачують ХП)

  • Якісь сині кришталики (щоб купувати КАПЕЛЮХИ)

  • КАПЕЛЮХИ (щоб прикрашати Гумусяток)

Тобто коллектиблів доволі багато, при доволі невеличкому світі. За кожним кутом та за кожним камінцем нас чекає щось цікаве. І це – дуже круто!

І ТАК, В ГРІ Є МИЛЕНЬКІ МАЛЕНЬКІ ШТУКОВИНИ КОМПАНЙОНИ (ГУМУСЯТКА (ROT)) НА КОТРИХ МОЖНА ВДЯГАТИ РІЗНІ КАПЕЛЮШКИ ТОМУ ЦЕ 11/10 GOTY НА ЦЬОМУ РЕВЬЮ МОЖНО ЗАКІНЧУВАТИ, ГАРНОГО ВАМ ДНЯ ТА ЧИСТОГО НЕБА.

Коротше за експлорінг Кені чесні 10/10. Тим паче, що тут є спеціальна механіка яка показує на незібрані колектібли та дає підказки, тому знайти все можна навіть без гайдів (зізнаюся, мені наприкінці гри було ліньки тому довелося заглянути в інтерактивну мапу, щоб знайти останню парочку ітемів).


Бійки

Ну що, переходимо до самого кор геймплею! Не знаю, як там на кежульних складностях, але на останній складності бійки дають дуже гарний челендж. А головне – ЧЕСНИЙ челендж.

Бойова система

Б’ємося палицею. Р1, Р2, простенькі комби, все стандартно. Є перекат, є щит. Можна парувати атаки. Але у ході гри бойовка розвивається. Хоба, і нам дали лук. Хоба, а потім ще й бімби. А потім ще й деш, який дамажить та збиває атаки.

ХІЛОК — НЕМА! Ні аналогу естусу, ні поушенів, нічого. Є тільки квіточки на деяких бійках, але зазвичай на босах їх 1-2 штуки і вони оновлюють 1/3 хп, а на останній складності — це 1 хіт. Тобто 1-2 додаткових хіти і все.

Дорогоцінна хілка
Дорогоцінна хілка

Є ще «магія», де ми зачаровуємо атаки гумусятками та жремо поінти хоробрості (мани). Максимум можна мати 5 хоробрості, та вона набивається звичайними атаками та пострілами по мобам. А коли хоробрість є – можна викликати гумусяток щоб вони застанили ворога, зачарували нашу стрілу на дамаг та пірсінг, зачарували бімбу на припинення часу або просто дуже підсилили і додали АОЕ на нашу сильну атаку.

Також є дерево скілів, доволі невеличке (всього 20), де ми вивчаємо за експу нові атаки та пасивки (атака в стрибку, мультишот, 2 бімби замість 1, 6 стріл замість 4).

Дерево скілів на старті гри
Дерево скілів на старті гри

І Я ВАМ СКАЖУ ТАК – НА ОСТАННІЙ СКЛАДНОСТІ ТИ БУДЕШ ВИКОРИСТОВУВАТИ ВСЕ, ЩО ДАЄ ТОБІ ГРА.

Я пройшла Кену на платину та виконала додаткові челенджі І В МЕНЕ ДУЖЕ БОЛЯТЬ ПАЛЬЦІ, бо це неймовірний хардкор та треба дуже швидко, дуже часто тицяти ВСІ кнопки на геймпаді.

Бойовка — 9/10.

Звичайні енкаунтери

Звичайні енкаунтери доволі легкі, якщо не розслаблятися і грати розумно. Це не GoW, де на останній складності звичайні енкаунтери тебе знищують. Так, треба контролювати ситуацію, але нічого такого.

Комусь зараз буде боляче...
Комусь зараз буде боляче...

Типів ворогів небагато. Десь 10-12 регулярних мобів зі своїми мувсетами та тактиками. Але дефіциту не відчувалося, не можу поставити це в мінус грі, бо вони використовуються розумно, та в цілому звичайних енкаунтерів не дуже багато.

Звичайні бої — 6/10 (вони є і на напрягають).

Боси

А тут починається саме цікаве. Босів в грі, здається, більше, ніж звичайних ворогів. І вони реально дають жару.

Майже половина (якщо не більше) босів спавнять звичайних мобів. Але це гарно вплетено в геймплей. Це не просто спавн заради складності, а спавн, щоб можна було набити хоробрість для сильних атак. Але пододжити також доведеться. Запам’ятовувати патерни – треба. Розробляти тактику – треба. Використовувати весь свій арсенал – треба (але не на всіх босах).

Боси мені дуже сподобались. Тут нема несправедливого челенджу. Тіки ти, твої скіли та бос. Якщо ти вмираєш – це твоя помилка, а не тому що бос несправедливий або трапився баг/камера не так повернулася чи ще щось. Це одна з найсильніших сторін гри.

Перший мейжор босс гри.
Перший мейжор босс гри.

Єдиний мінус – останній бос. Він крутий, але є НЮАНСИ. Які? Самі зійграйте та дізнайтесь. Якщо без спойлерів – ніхто не каже що треба робити, а якщо сдохнеш – починай з першої фази. Але це тупо мій опініон (після 3 смертей на 3 фазі).

Боси — 8/10 (можна було б додати більше фаз-чейндж мувсетів).

Челенджі

Хочеш нову шапку для гумусятка? Хочеш костюмчик для Кени? Хочеш амулет, який ніколи не будеш використовувати? Велком ту челенджі!

Привітай БІЛЬ.
Привітай БІЛЬ.

Ці штуки доведуть тебе до фрустрації, та примусять замастерити всі ігрові механіки. Складний платформінг? Є. Тайм тріали? Є. Вбити 100500 мобів за 0.05 сек? Є. Вбити босса з закритими очіма, не отримавши дамагу та граючи тіки лівою рукою? Є.

Я, звісно, перебільшую. Але чи я перебільшую? Пройди челенджі в кені та дізнайся, чому в мене болять пальці.

За челенджі — 9/10 (деякі ну прям реально ахуївші, сорі за мат)


Вердикт

Кена — дуже гарна гра, яка принесла мені багато задоволення та дала дуже достойний челендж. Чесний челендж. Якісно, круто, але хочеться ще.

Моя оцінка — 8.5/10, треба брати і навіть фулпрайс заплатити не зашквар, а якщо по скідосу, то взагалі мастхев, мастбай і мастплей прямо зараз.

Більше оглядів тут — https://t.me/nocasuls

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається