Хто живе в декбілдері на дні? Частина №4

Стаття підготовлена для телеграм-каналу «Паляниця від Бужі».
Автор статті: Павло Отряжий, Співавтор та Редактор: Тимур Дідик

Подорож по безодні декбілдера продовжується

І чим дорожчі карти стають, тим важче стає знайти якийсь золотий стандарт для певної провізії. Наприклад, напевно, найкращим прикладом еталонної карти за 7 провізії можна вважати Пророка. Як ми бачимо, при Адреналіні 2 грає на 8 очок (як і карти за 6), але при цьому без Адреналіну може зіграти значно сильніше. Тому загалом припустимо що золотий стандарт це 8+ сили в певних умовах. Часто є карти які роблять те саме, але краще або дешевше, або не мають сінергії з існуючими архетипами, а 7 провізії це вже не ті карти які ти хочеш класти просто так. Саме тому ці карти потрапили в цей список.

Першим в нас буде Пуго Гучно-Трощитель. Не найгірша карта за цю провізію, може з’являтися в колодах на Плодах Исґіту або Зграї крабопавуків, але його роботу значно краще виконує той самий Грифон, який хоч і слабше на 2 сили, але й дешевше на 2 провізії. До того ж, в грі нарешті з’явився архетип Огроїдів, до якого ця карта так і не потрапила, хоча б мала, але їй бракує синергії по суті з власним архетипом.

Хім. Комбінаційна за своєю здібністю карта або потенційний “хард ремувал”. Не найгірший представник 7го слоту, але до цього він був і 9, і 8, і досі на 7ми він не може себе проявити. Чому ж? Бо самопошкодження його не потребують, значно кращими за нього та стабільнішими є як Вільдкаарл, так і Гаральд Собача Морда та Лугос Синій. А “атакуючі” колоди мають складності з сетапом для Хіма, та й сам Хім в цьому напрямку дуже залежить від мети. Здавалося б, зараз грають Огроїди з велетенською початковою силою, але Хіма так і не почали застосовувати як технічну контр-карту. Накращим вирішенням проблеми для цієї карти було б додати йому ще якусь здібність та зробити її активацію при знаходженні Удальрика на кладовищі гравця (таке саме рішення було б вдалим і для оживлення самого Удальрика).

Несамовитий д’ао. Так, він справедливо грає на 7 сили за 7 провізії + переміщує. Начебто виглядає чудово. Але це технічна карта і ми хочемо брати її заради технічного ефекту, а не через її силу. Тож якщо нам треба переміщення, то краще взяти Лазутчика за 4 провізії. Зробить те саме. Так, з меншим темпом, зате інші карти в колоді будуть сильніше. Насправді в грі є схожа пара технічних карт. Це Вивірка 4 за 4 та Ксав’є 6 за 6. І як помітно Ксав’є робить свою роботу набагато краще ніж Вивірка і при цьому обидві карти грають однаково успішно в залежності від потреб колоди. Тож сенсу брати Д’ао, якщо є Лазутчик я майже не бачу. Особливо якщо врахувати, що у Лазутчика є достатньо корисний тег Солдат, на відміну від майже непотрібного тега Конструкт. Кажучи про це, слід згадати наступну карту…

Ця карта - Фрінгілла Віго.  Здавалося б, може зіграти на 10 за 7, що дуже навіть непогано, частина з якого це шкода. Але з іншого боку ці умови досить дивні. Більшість Чародіїв Нільфів мають тісний зв’язок із Асиміляцією або працюють із колодою (вашою чи суперника). Тобто в архетипах чародіїв Фрінгілли місця немає, а з конструктами у нільфів працює аж дві карти і тільки одна з них дає цього конструкта на ваш стіл. Власний же Голем взагалі рідко з’являється на столі. А нейтральні конструкти явно потребують підсилення. Саме через відсутність адекватних сінергій серед Нільфів ця карта і потрапила сюди. Було б значно краще якби ця карта замість простої шкоди розміщенням створювала аналогічне розміщенню закляття. Так ця карта хоча б була допоміжна для Асиміляції.

Наступна карта це донька Кривавого Барона - Тамара Стенгер. Її головна проблема - це те, що вона взагалі не в’яжеться з архетипом Мисливців на відьом. Цей архетип зазвичай не має жодного заспаму, тож розміщення не сильно корисне. А Данина, хоч і здається корисною, але в Мисливців не так і багато карт які потребують додаткового підсилення. Звісно можно порівняти цю карту із Войміром, який робить майже те саме, але зазвичай його грають в заспам архетипах або на ті карти, які потребують додаткого захисту, як ті ж Рубайли.

Компаньйони Іріс, ще одна дуже сумнівна карта. Головна проблема цієї карти, що вона може скинути ту карту, яку ти взяв, або іншу сильну карту. Так, їм додали сінергію з різними версіями Іріс, що логічно та лорно. Але головна проблема в тому, що обидві Іріс достатньо спецефічні карти, і хоча є гарними за свою провізію, просто не мають місця в колодах. Можливо варто було б переробити самі карти Іріс, щоб Компаньйони стали краще, бо як тільки в колодах з’являться Іріс, я думаю, і Компаньйони стануть популярніше. 

Натаніель Пастоді. Колись, на початку часів, цю карту намагалися грати, але завжди, абсолютно завжди виникала одна й та сама проблема - Кровотеча летить в один і той самий загін і як такі очки від карти важко отримати. Так, в порівнянні з Тридамами, Пастоді може дати більше велью в потенціалі, але він дорожче та й сама Кровотеча це не моментальний ефект. Можливо, якби він давав Кровотечу загонам, які її ще не мають, як це робить Прихований, Пастоді був би краще і мав якісь шанси.

Також в Синду є одна досить специфічна карта, яка до ладу так і не потрапила в жодну колоду. Старші Браття. Єдина колода, де їх можна було побачити - це фанова колода, яка грала комбінацію Братів + Вітольда фон Евереца. Суть була в тому, аби Брати настакали якесь космічне значення Броні, а потім Вітольд обміняв би його із їхньою силою. Це все звичайно весело, але дуже ризиково та невиправдано. А іншого застосування карта зі своєї появи в грі так і не побачила. Той же Ск’яль, який має таку саму силу та таку саму умову, коштує 6 та має значно більше сінергії з власною фракцією, аніж Старші Браття. Що робить карту ще гірше, так це відсутність будь-якої сінергії Братів із Отрутою, як в інших Саламандр, але що сумніше, у грі зовсім немає сінергій і з іншими ключовими словами які ця карта має. Так, я про Мутантів і Божевілля. Сподіваємось побачити виправлення цього непорозуміння в майбутньому.

Зерріт, один з трьох відьмаків Школи Гадюки та представник “реліктно застарілого” типу карт, які пошкоджують на 2 та за умови на 4. Проблема в тому, що та сама Адда або Донар ан Гіндар працюють незалежно і мають не такі й складні умови для активації 4х шкоди при розміщенні. Але Зерріту потрібно аби його брат по крові Еган був у руці, що значно ускладнює життя і в результаті 4 шкоди стають абсолютно ніяким призом. А загалом, що Зерріт, що Адда: Стриґа, що Донар потребують того, аби базова шкода зросла до 3, а за виконання умови до 5.

І остання карта на сьогодні, Веска. До свого реворку 3 роки тому вона була 3 сили, пошкоджувала на 4 (що на той час було суттєво) та однаразово надавала Готовність. Чому ж реворк її фактично похоронив? Бо 2 шкоди ніде, окрім сетапа до чогось, важко застосувати з користю, а додаткової Готовності в такій кількості Північ не потребує, для цього в неї в неї є Бойове завзяття як здібність Лідера та Облогові інженери, які коштують всього 4 провізії, а не 7. Тобто, по суті ми маємо ще одного Несамовитого д’ао, але технічний ефект якого мало того що й не дуже потрібен, так він ще й має значно кращий та дешевший аналог.

Епілог

Це все на сьогодні. Наступного разу оглянемо найслабші карти за 8 провізії. Тримайте руку на пульсі, підтримуйте ЗСУ та пишіть в коментарях з чим ви згодні, а з чим - ні. Яких карт на вашу думку не вистачає в цьому списку та яке підсилення могло б їх урятувати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Паляниця від Бужі
Паляниця від Бужі@GwentNewsUA

Новини ГВИНТА українською

787Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається