Китай спустив на воду найсучасніший на сьогоднішній день підводний човен

Автор: H.I. Sutton

Китайська верф в Ухані спустила на воду підводний човен, який, ймовірно, стане найсучаснішим неядерним типом підводного човна в країні. Новий човен більший за існуючі і є першим в країні, який має Х-подібні рулі. Є ознаки того, що він може мати систему вертикального запуску (VLS).

Китай не рекламує свої нові проекти підводних човнів так, як це роблять практично всі інші країни. Інформація в китайських державних засобах масової інформації вкрай обмежена; немає нічого, що попереджало б про конкретний новий клас човна або розкривало б будівельні номери. Іноді з'являються чутки, але це все. Немає жодних офіційних оголошень чи вигадливих графічних зображень.

Все це стосується підводного човна нового типу, який був помічений на китайській верфі. Підводний човен був спущений на воду без публічної звітності у квітні 2024 року, а в липні про нього розповів військово-морський експерт Том Шугарт. Новий підводний човен має рулі Х-подібної форми, що вперше для китайських підводних човнів.

Підводний човен-загадка

Отже, підводний човен є чимось на кшталт загадки. Найпростіше пояснення полягає в тому, що він є похідним від класу Type-039A-C Yuan. Це основний підводний човен зі звичайною (неядерною) силовою установкою, що стоїть на озброєнні ВМС Китаю. Наразі Китай виробляє їх експортний варіант для Пакистану на тій самій верфі, що й підводний човен класу Hangor. Поточною моделлю серійного виробництва для PLAN є Type-039C, яка має характерне вітрило прихованої форми.

Новий підводний човен має такі ж пропорції передньої частини, як і Yuan. Це свідчить про те, що передня частина корпусу з гідролокатором і торпедним апаратом є схожою. Однак за вітрилами він виглядає значно довшим і відрізняється х-подібними рулями.

Х-подібні рулі можна розглядати як прогресивне оновлення традиційних хрестоподібних рулів, що зустрічаються на інших китайських підводних човнах. Хоча деякі китайські надвеликі безекіпажні підводні апарати (XLUUV) вже мають їх. Вони, як правило, вважаються кращими за маневреністю, особливо на мілководді.

Проте різниця не є вирішальною, і вони також мають свої недоліки, особливо у випадку збоїв в управлінні. З цієї причини х-подібні рулі лише повільно впроваджуються на атомних підводних човнах, чия висока швидкість зменшує похибку управління. Але це менше турбує повільніші підводні човни, такі як цей.

Ракети вертикального базування?

Збільшення довжини корпусу може вказувати на додавання системи вертикального запуску ракет (VLS). Це стає дедалі важливішим фактором для підводних човнів, але менш поширеним для неатомних підводних човнів, які, як правило, менші за розмірами. Тенденцію в неатомних підводних човнах задали південнокорейський KSS-III і ізраїльський Drakon Class. Якщо новий підводний човен дійсно матиме VLS за вітрилом, він, ймовірно, зможе розмістити від чотирьох до восьми ракет, залежно від їхнього діаметру.

Китай експериментує з VLS на підводних човнах з часу введення в експлуатацію випробувального човна класу Qing Type-032. Він має чотири трубки VLS малого діаметру перед вітрилом. Нещодавно вони були модифіковані і над ними з'явилась піднята палуба, що свідчить про те, що випробовується нова ракета.

Перспективи: Високопотужна загроза

Якщо VLS буде встановлена, то човен буде мати змогу нести протикорабельні балістичні ракети або ракети наземного базування, які занадто великі для запуску через торпедні апарати. Клас Yuan, до речі вже має крилаті ракети, які можна нести в торпедному відсіку.

Альтернативним поясненням збільшення довжини може бути нова або вдосконалена форма рушія. Тільки цим важко пояснити збільшення розмірів, враховуючи, що клас Yuan вже має місце для повітряно-незалежної силової установки (AIP). Тому пояснення з використанням VLS виглядає більш вірогідним на даному етапі.

Аналітики, без сумніву, уважно спостерігатимуть за цим підводним човном, сподіваючись дізнатися більше. Якщо вона дійсно включає в себе VLS, то це зробить китайський підводний човен одним з найпотужніших неядерних човнів у світі. Це буде певним розчаруванням для планувальників, які наразі можуть відкласти сили звичайних підводних човнів PLAN у скриньку з позначкою "лише місцевого значення". Військово-морська міць Китаю продовжує зростати як якісно, так і кількісно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.6KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається