Класифікація вин за якістю

Фото: unsplash.com
Фото: unsplash.com

Як ми зазвичай класифікуємо вина? Найчастіше – за кольором винограду, з якого вони виготовлені: червоні та білі (рожеві й помаранчеві – то трохи інша історія). Також – за вмістом цукру (солодкі, сухі, напівсухі, напівсолодкі), вуглекислого газу (тихі, ігристі frizzante чи spumante), наявністю витримки. А сьогодні я розкажу про класифікації якості: які вони бувають та як їх розшифрувати, щоб вибір вина став ще простішим.

Щоб розібратися, до якої категорії належить вино, спочатку треба з’ясувати, де воно виготовлене. В цьому дописі я орієнтуватимуся на країни Старого світу (європейські), бо там виноробство регулюється законодавством самої країни та законодавством ЄС.

ІТАЛІЯ

Почнемо з Італії (бо мені так хочеться)! Якщо в нас в руках пляшка італійського вина, на ній має бути одна з чотирьох позначок:

Vino da Tavola (VdT) – найпростіші столові вина, походження яких ніяк не контролюється, тож вони можуть виготовлятися в різних регіонах. Для таких вин зазвичай використовують купажі (різні сорти винограду, змішані між собою);

Indicazione Geografica Tipica (IGT) – місцеві вина. Тут вимог уже трохи більше: контролюються сорти винограду (вино виготовляється з сортів, вирощених у певному регіоні Італії), врожайність, вміст алкоголю тощо;

Denominazione di Origine Controllata (DOC) – вина, для яких регламентується зона походження, дозволені для вирощування сорти винограду та його якісні характеристики, вміст алкоголю, а також інколи спосіб виніфікації та тривалість витримки;

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – найвища категорія якості італійських вин! Окрім того, що таке вино відповідає всім критеріям попередньої категорії, також має бути розлите в тому ж регіоні, де виготовлене, і протестоване Міністерством Сільського Господарства.

ФРАНЦІЯ

З Францією трохи складніше, бо там в кожному регіоні може бути своя класифікація. Але згідно з законодавством пляшки повинні маркуватися і загальними позначками. З’ясуємо, які вони бувають.

До 2012 року всі вина поділялися на дві основні категорії: Les vins de table (найпростіші столові вина) та Les VQPRD: vins de qualité produits dans des régions déterminées (якісні вина, виготовлені в певних регіонах).

Своєю чергою vins de table поділялися на:

- vin de table des pays de l'Union européenne (вина, виготовлені з винограду, вирощеного в інших країнах ЄС);

- vin de table de France (вина з винограду, вирощеного виключно у Франції);

- vin de pays (місцеві вина, які поділялися на vin de pays départemental – вина, виготовлені в певному департаменті, vin de pays local – вина, виготовлені на території меншій за департамент, найчастіше з якоюсь особливістю на кшталт певного виду ґрунту, та vin de pays régional – вина, виготовлені в регіоні, не пов’язаному з адміністративним).

А категорія VQPRD поділялася на:

- AOVDQS або VDQS (марочні вина найвищої якості);

- AOC (вина контрольованих за походженням найменувань).

Підкатегорія AOC ділилася на наступні підкатегорії:

- AOC générique (вина основних виноробних регіонів, таких як Бордо, Бургундія, Ельзас тощо);

- AOC régionale (вина менших регіонів, які найчастіше входять до складу основних);

- AOC communale (вина комун – сіл та об’єднання сіл).

Проте, з 2006 та до 2012 року класифікацію французьких вин піддали істотним змінам і, як на мене, значно спростили. Отже, з 2012 року вина маркуються однією з трьох позначок:

Vin de France – звичайні столові вина, безпечні для вживання;

Indication Géographique Protégée (IGP) – вина, виготовлені в певному регіоні;

Appellation d'Origine Protégée – найвища категорія якості.

ІСПАНІЯ

Якщо ми тримаємо пляшку іспанського вина, треба шукати таке маркування:

Vino de Mesa (VDM) – столові вина, найпростіша категорія;

Vino de la Tierra (VdlT) – вина визначеного походження, виготовлені в певному регіоні;

Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (VCIG) – перехідна категорія, вина, які намагаються здобути вищий статус;

Denominación de Origen (DO) – якісні вина, що виготовляються з дозволених сортів винограду та відповідно до стилю регіону виготовлення;

Denominación de Origen Pago (DO Pago) – відносно нова категорія для окремих виноградників, що виготовляють вина високої якості;

Denominación de Origen Calificada (DOC) – найвища категорія якості.

НІМЕЧЧИНА

Продовжуємо нашу хаотичну подорож винними країнами і рухаємося до Німеччини.

У німців усі вина поділяються на столові та якісні.

Столові бувають такими:

Deutscher Tafelwein – можуть виготовлятися в будь-яких регіонах Німеччини. Повинні мати вміст алкоголю не менше 8,5%;

Deutscher Landwein – виготовлені в одному з виноробних регіонів країни та мають відповідну назву. Для цих вин використовують більш стиглі ягоди та найчастіше роблять їх сухими (Trocken) та напівсухими (Halbtrocken).

А якісні вина поділяються на:

Qualitatswein Bestimmer Anbaugebiete (QbA) – якісні вина з певних регіонів. Виготовляються у виноробних регіонах Німеччини та мають відповідати стандартам регіону щодо сортів винограду, посадки, врожайності, вмісту алкоголю. Проходять лабораторні перевірки та професійні дегустації;

Qualitatswein mit Pradikat (QmP) або Pradikatswein – якісні вина з відзнакою, донедавна була найвищою категорією якості. Вина цієї категорії проходять ті ж перевірки, що й вина попередньої, але мають набрати більше балів. Для їх дозрівання потрібно щонайменше п’ять років;

VDP – найновіша класифікація, створена кількома виробниками для сухих вин Мозеля з сорту Рислінг, але згодом поширилася за межі регіону та використовується для інших вин. Поділяється на чотири підкатегорії: Gutswein (вина з конкретної місцевості), Ortswein (вина з кращих виноградників), Erste Lage та Grosse Lage/Grosses Gewächs (найкращі виноградники Німеччини).

ПОРТУГАЛІЯ

І останньою країною сьогоднішньої подорожі буде Португалія. Тут є п’ять основних категорій:

Vinho de Mesa – звичайні столові вина;

Vinho Regional – вина, виготовлені в певному регіоні;

Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR) – вина, що відповідають вимогам, але походять не з регіонів, що визначені найвищою категорією якості;

Vinho de Qualidade Produzido em Região Demarcada (VQPRD) та DOC – найвища категорія якості.

НА ЗАВЕРШЕННЯ

Обирати вино, коли розумієте ці позначки, може бути набагато простіше. Але чи гарантує позначка найвищої якості те, що вино вам сподобається? Ні, тому що смаки у всіх різні. Чи обов’язково столове або регіональне вино буде гіршим за марочне? Часто так, але не завжди. Інколи виробники хочуть поекспериментувати з сортами, стилями та різними методами, тому їхні вина не відповідатимуть заявленим стандартам, але будуть не менш якісними та смачними (почитайте про Супертоскану – і переконаєтеся, або я колись напишу про це окремо). Тому нам залишається тільки одне: куштувати й шукати своє. Бо позначки позначками, а вино має просто приносити нам задоволення.

Написано для телеграм-каналу "Нотатки про книги і вино". 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Руслана Бабінська
Руслана Бабінська@RuslanaBabinska

1.3KПрочитань
2Автори
15Читачі
На Друкарні з 16 червня

Більше від автора

  • Міркування про бодінейтральність та бодіпозитив

    Я впевнена, що в світі не існує двох однакових людей з повністю ідентичним досвідом, переконаннями тощо. Але є мінімум одна спільна для нас штука: ми всі маємо тіло. І побудувати з ним здорові стосунки ніколи не було простим завданням.

    Теми цього довгочиту:

    Бодінейтральність
  • Каїн: стара історія з нового погляду

    Розповідаю про книгу Жозе Сарамаґо, в якій він бере за основу відомий біблійний сюжет про Каїна та Авеля й розвиває його в абсолютно новому напрямі.

    Теми цього довгочиту:

    Книги

Вам також сподобається

  • Розділ 3

    Я зручно вмостилась на дивані з ноутбуком, вмикнула улюблену "Блондинку в законі" і допивала другий келих вина.

    Теми цього довгочиту:

    Вино
  • Розділ 2

    Я вже знала, що сьогодні мені знадобиться допомога. Велика кількість лайнових ситуацій в один день - змушує мене або телефонувати моєму психологу, або відкорковувати пляшку вина. Сьогодні вибір впав на другий варіант. Конкретніше - на Фраголіно червоне, напівсолодке.

    Теми цього довгочиту:

    Вино

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Розділ 3

    Я зручно вмостилась на дивані з ноутбуком, вмикнула улюблену "Блондинку в законі" і допивала другий келих вина.

    Теми цього довгочиту:

    Вино
  • Розділ 2

    Я вже знала, що сьогодні мені знадобиться допомога. Велика кількість лайнових ситуацій в один день - змушує мене або телефонувати моєму психологу, або відкорковувати пляшку вина. Сьогодні вибір впав на другий варіант. Конкретніше - на Фраголіно червоне, напівсолодке.

    Теми цього довгочиту:

    Вино