Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 4

Після певної паузи думаю варто повернутись до наповнення плей листу з класичним роком і додати в нього пісні ще кількох гуртів з патлатих 80их.

Skid Row

Одразу варто зазначити, що таку назву встигли поносити щонайменше 3 гурти: ірландський блюз-рок гурт (з 1968), американський глем-метал гурт (з 1986) і ще один американський рок-гурт який більше відомий під назвою “Nirvana” (так, їх перша назва в 1987 році була саме ця, але вони явно помітили що бренд вже зайнято і, змінивши за пару місяців ще кілька назв, зупинились в решті решт на всім відомій). Нас тут цікавить хронологічно другий з цих гуртів. Сама ж назва відсилає до назви району Лос Анжелеса, де зазвичай ошивались безхатченки.

Skid Row - Youth Gone Wild

Пік успішності цього гурту прийшовся на 1989-1991 роки. По суті вони були одними з тих хто закривали цю епоху. Але два їх альбоми випущені в ті роки стали дійсно легендарними, а ряд їх пісень назавжди увійшли в золотий фонд рок класики.

Skid Row - 18 And Life

З під пера цього колективу виходили як драйвові хіти, на кшталт “Youth Gone Wild”, так і безсмертні балади, такі як “I Remember You”:

Skid Row - I Remember You

Guns N’ Roses

Думаю саме час згадати і одних з мастодонтів своєї епохи. Щоб осягнути масштаб їх величі достатньо буде сказати, що хоча і достатньо важко знайти на ютубі якусь рок пісню що досягла б пів мільярда переглядів/прослуховувань (часто умовні 70 мільйонів це супер-успіх), їх “Sweet Child O' Mine” вже набрала майже 1.7 мільярда! Статистично це найпопулярніший трек поки що доданий до цієї збірки.

Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine

Думаю буде справедливо назвати їх справжніми королями драйву, оскільки саме їм належить кілька з найдрайвовіших і найвпізнаваніших хітів 80их, які не втрачають актуальності в поп-культурі і досі (думаю важко знайти людину що жодного разу не чула їх, якщо не по радіо, то в фільмі чи грі). Навіть касовий супер-гігант Марвел не зміг обійти їх стороною і задіяв їх музику в четвертому Торі (і музика це мабуть найкраща сторона цього фільму).

Guns N' Roses - Paradise City

Також це гурт з одним з найвпізнаваніших і найколоритніших логотипів, який в тому числі можна побачити часом і на футболках тих, хто не усвідомлює чию символіку носить:

Guns N' Roses - Welcome To The Jungle

Vixen

Рідкісний приклад рок-гурту з повністю жіночим складом. Засновані на початку 80их основних своїх успіхів вони досягли наприкінці оних. Після чого в 90их почався період коли судових розбірок за право власності на бренд було більше ніж музики. Тим не менш, гурт встиг залишити свій яскравий слід в історії глем-металу і в видозміненому складі виступає і досі.

Vixen - Edge Of A Broken Heart

Цікавий факт: в період їх активності гурт отримав прізвисько “жіночої версії Bon Jovi”. І… так, в принципі певна подібність є. Прямого порівнняння я зараз проводити не буду (творчість гурта Джона Бон Джові мабуть на окремий текст потягне), але якщо є бажаючі можете порівняти.

Vixen - How Much Love

Особливо про них розповідати немає чого. Основною фішкою цього гурту залишається їх склад. Подібні глем-метал гурти завжди були рідкістю і таких що отримали хоч якусь відомість мабуть можна перерахувати на пальцях однієї руки. При чому я особисто не можу згадати жодного нового за останні три десятиліття.

Vixen - Cryin'

The Hooters

Гурт The Hooters в 1987 випустив пісню “Johnny B” (не плутати з “Johnny B. Goode”). Пісня має помітний вплив ірландського фолку, тож дещо виділяється на фоні решти згаданих (але я фолк люблю, тож не згадати про неї не міг). Це ще одна рок-балада з 80их, дуже красива, дуже емоційна і однозначно велична.

The Hooters - Johnny B

А в 2019 році гурт Equlibrium зробив дуже цікаве осучаснення цієї пісні:

Johnny B

Survivor

Цей гурт відомий в першу чергу завдяки одній своїй пісні: “Eye Of The Tiger”. З нею вийшла насправді цікава історія. Сільвестр Сталоне дуже хотів отримати для фільму “Рокі 3” одну з пісень гурту Queen ("Another One Bites the Dust"), але вони йому відмовили. І тоді він замовив пісню у цього гурту, що взяв за основу тексту діалог зі сценарію, а ріф підігнали так, щоб він максимально гармонійно потрапляв в удари в сцені боксерського поєдинку.

Survivor - Eye Of The Tiger

Тим не менш, це не єдина їх відома драйвова пісня. Наприклад “Burning Heart” відома дещо менше, але заслуговує не меншої уваги.

Survivor - Burning Heart

Ну і, як то часто бувало у гуртів того часу, енергійні пісні не були єдиною спеціалізацією гурту. Красивим ліричним баладам також знаходилось місце.

Survivor - I Can't Hold Back

Quiet Riot

Ну і завершимо чимось веселеньким. Пісня “Cum On Feel The Noize” початково була випущена британським рок гуртом Slade в 1973, але дійсно відомою стала через 10 років (в 1983) завдяки версії гурту Quiet Riot. Вцілому стилістично творчість цього гурту не зовсям вписується в цю підбірку (вони важчі по звучанню), але конкретно ця пісня пасує прекрасно.

Quiet Riot - Cum On Feel The Noize

На цьому сьогоднішню порцію наповнення плейлиста завершимо.

Минулі частини:

Сам плейлист: https://www.youtube.com/playlist?list=PL-CdVErzwGWGWw0d7sMMm6aCbWTxGqgNR

До нових зустрічей і да прибуде з вами найкраща Музика!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.7KПрочитань
2Автори
34Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

    Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

    Теми цього довгочиту:

    Фолк-рок
  • “Популярний монстр” Ронні Радке. Escape the Fate/Falling in Reverse

    Вчора вийшов один з найкращих альбомів що я чув за цей рік, з шикарною і різноманітною музикою, а також цікавою тематикою матеріалу, від своєрідної репутації автора, до проблем сучасного суспільства. Гарний привід поглянути і на альбом, і на історію людини що його створила.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • “Devil is a …” Або “списуй але не дослівно” по німецьки

    Вчора помітив доволі цікавий прецедент коли фолк-рок гурт Versengold випустив власну пісню по мотивам відносно свіжої пісні гурту Kissing Dynamite. І мова йде не про сліпий плагіат в стилі Арії і навіть не про кавер, а скоріше про сатиричне переосмислення чи навіть "уточнення" :)

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається